• 3.88889
 • 4.5
 • 4.57143
 • 4.25
 • 4
 • 4.285715
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#herkenrodebossen

De Herkenrodebossen vormen een groot, maar versnipperd natuurgebied tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek. Vandaag is dit gebied nog weinig toegankelijk, maar daar komt verandering in. De dorpsraad van Kermt, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, het Agentschap Natuur en Bos en de stad Hasselt gaan samen een duurzaam wandelnetwerk aanleggen. De inrichting, om de routes vlot toegankelijk te maken en te bewegwijzeren, start nog dit voorjaar. Midden oktober moeten de eerste wandelaars er kunnen genieten van al het moois dat de Herkenrodebossen te bieden hebben Honden zijn ook welkom, maar wel aan de lijn! Startplaats wordt de dorpskern van Kermt of aan sportcentrum Ten Hove. De kinderen kunnen terecht in een natuurlijk speelbos van 3,7 ha.

De troeven

 • Speelbos en wandelroutes
 • Voorkomen van hazelmuis, Bechsteinvleermuis en boomkikker
 • Natuurmozaïek tussen woonkernen
 • C02-bos
 • Historisch landschap met bossen, graslanden en akkers
 • Samenwerking tussen partners: stad Hasselt, RLH, Bos+, limburg.net, landbouwers, ANB, buurtwerkgroep Trage Wegen
Toon meer informatie

Abdij van Herkenrode

Het eertijds uitgestrekte bos was eigendom van de Abdij van Herkenrode en stond bekend onder de naam “Grotenbos”. Hier liet de abdij haar vee grazen.  Aangezien ANB ook eigenaar is van de abdijsite, behoort een verbindingstraject mogelijk tot de toekomstvisie.

Een mozaïek van bossen en landbouwgronden bepaalt het aanzicht van het landschap. In 2008 werd het gebied beschermd als Europees natuurgebied. Het omvangrijke oerbos wordt in zekere mate hersteld door heraanplant van bos. Een andere intentie houdt in dat het een onbebouwd gebied blijft, mede ten behoeve van de talrijke bewoners van de provinciehoofdstad Hasselt, waartoe onder andere wandelpaden worden aangelegd.

De kern van het gebied bestaat uit een bos dat als natuurreservaat wordt beheerd. Het gaat om een eikenbos met onder meer heide in de ondergroei.

Ter land, ter zee en in de lucht

Als oud cultuurlandschap heeft Herkenrodebossen zich altijd geuit als een mooie variatie tussen een open en een gesloten karakter. Het landschap toont zich ouderwets kleinschalig en bevat nog veel relicten van voormalig land(bouw)gebruik zoals hagen, houtkanten, knotbomen, poelen, … Deze kleine landschapselementen geven structuur aan de open ruimte en verhogen, samen het bouwkundig erfgoed in de omgeving (oude

stokerij, hoeves, …), de belevingswaarde voor de wandelaar.

Naast hun landschappelijke, historische en esthetische waarde betekenen kleine landschapselementen een habitat voor tal van dier- en plantensoorten en vormen ze belangrijke natuurlijke verbindingen voor bijvoorbeeld de nagenoeg uitgestorven hazelmuis.

Bij het beheer gaat de aandacht verder uit naar zeldzame soorten zoals kamsalamander, boomkikker en Bechsteinvleermuis.  Herkenrodebossen herbergt nu reeds de kamsalamander en de Bechsteinvleermuis. Die vleermuis voelt er zich thuis in de vele oude, holle bomen. Wist je dat ze tot 21 jaar oud kan worden? De boomkikker is momenteel nog niet aanwezig in het gebied, maar na de aanleg van extra poelen en aanpassingen aan de visvijvers wordt de soort wel terug verwacht vanuit het Midden-Limburgs vijvergebied.

 

 • Wandelroute

  Er wordt een wandeltraject aangeleg dat zal bestaan uit 2 lussen (4,5 km en 6,5 km). Deze wandeling wordt geopend op zondag 15 oktober 2017.

 • Speelbos

  Een natuurlijk speelbos zonder speeltuigen van 3,7 ha.

 • Diverse horecagelegenheden

  Er zijn verschillende drank- en eetgelegenheden op wandelafstand van de startplaats.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

De Herkenrodebossen vormen een groot, maar versnipperd natuurgebied tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek.

Ingang

Keizerlindestraat 45, 3510 Spalbeek

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is dat van Hasselt.  Van daaruit kan je bus H1 Henegauwberg-Kermt nemen tot aan halte Kermt Overweg.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (9 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.5 (8 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.6 (7 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (8 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (7 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (7 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?