- Overzicht
- Commentaren (5)
- Praktische info
#herkenrodebossen
De Herkenrodebossen (162 ha) vormen een groot, maar versnipperd natuurgebied tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek. De dorpsraad van Kermt, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de stad Hasselt hebben samen een duurzaam wandelnetwerk aanleggen. Wandelaars kunnen nu zalig genieten van al het moois dat de Herkenrodebossen te bieden hebben. Honden zijn ook welkom, maar wel aan de lijn! Startplaats aan de dorpskern van Kermt of aan sportcentrum Ten Hove. De kinderen kunnen terecht in een natuurlijk speelbos van 3,7 ha.
De troeven
- Speelbos en wandelroutes
- Voorkomen van hazelmuis, Bechsteinvleermuis en boomkikker
- Natuurmozaïek tussen woonkernen
- C02-bos
- Historisch landschap met bossen, graslanden en akkers
- Samenwerking tussen partners: stad Hasselt, RLH, Bos+, limburg.net, landbouwers, ANB, buurtwerkgroep Trage Wegen
Abdij van Herkenrode
Het eertijds uitgestrekte bos was eigendom van de Abdij van Herkenrode en stond bekend onder de naam “Grotenbos”. Hier liet de abdij haar vee grazen. Aangezien ANB ook eigenaar is van de abdijsite, behoort een verbindingstraject mogelijk tot de toekomstvisie.
Een mozaïek van bossen en landbouwgronden bepaalt het aanzicht van het landschap. In 2008 werd het gebied beschermd als Europees natuurgebied. Het omvangrijke oerbos wordt in zekere mate hersteld door heraanplant van bos. Een andere intentie houdt in dat het een onbebouwd gebied blijft, mede ten behoeve van de talrijke bewoners van de provinciehoofdstad Hasselt, waartoe onder andere wandelpaden worden aangelegd.
De kern van het gebied bestaat uit een bos dat als natuurreservaat wordt beheerd. Het gaat om een eikenbos met onder meer heide in de ondergroei.
Ter land, ter zee en in de lucht
Als oud cultuurlandschap heeft Herkenrodebossen zich altijd geuit als een mooie variatie tussen een open en een gesloten karakter. Het landschap toont zich ouderwets kleinschalig en bevat nog veel relicten van voormalig land(bouw)gebruik zoals hagen, houtkanten, knotbomen, poelen, … Deze kleine landschapselementen geven structuur aan de open ruimte en verhogen, samen het bouwkundig erfgoed in de omgeving (oude stokerij, hoeves, …), de belevingswaarde voor de wandelaar.
Naast hun landschappelijke, historische en esthetische waarde betekenen kleine landschapselementen een habitat voor tal van dier- en plantensoorten en vormen ze belangrijke natuurlijke verbindingen voor bijvoorbeeld de nagenoeg uitgestorven hazelmuis.
Bij het beheer gaat de aandacht verder uit naar zeldzame soorten zoals kamsalamander, boomkikker en Bechsteinvleermuis. Herkenrodebossen herbergt nu reeds de kamsalamander en de Bechsteinvleermuis. Die vleermuis voelt er zich thuis in de vele oude, holle bomen. Wist je dat ze tot 21 jaar oud kan worden? De boomkikker is momenteel nog niet aanwezig in het gebied, maar na de aanleg van extra poelen en aanpassingen aan de visvijvers wordt de soort wel terug verwacht vanuit het Midden-Limburgs vijvergebied.
-
Diverse horecagelegenheden
Er zijn verschillende drank- en eetgelegenheden op wandelafstand van de startplaats.
-
-
wandelroute
De wandeling van 2 km, die op terrein aangeduid is met blauwe pijlen, is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
-
Hondenlosloopzone
De hondenlosloopzone ligt aan het startpunt van de ‘Verborgen Moois’-wandeling in de Herkenrodebossen, gelegen nabij het Jeugd- en sportcentrum en talentencampus Ten Hove.
Danny Van Diest
"Woensdagvoormiddag 14 maart rode wandeling proberen te maken.Niet te doen,te drassig. Waarschijnlijk van de dinsdagregen. Schoenen,broek en hond vol modder. Oranje wandeling iets beter. Toch 100x maal voor herhaling vatbaar wanneer iets droger. Veld en bos,wondertoffe combinatie. "Danny Van Diest
"Ideaal voor korte wandelingen. Zeer mooi en afwisselend landschap. Goede wandelschoenen voldoen,behalve als het enkele dagen geregend heeft dan zijn laarzen (botten) onontbeerlijk. Dus vriesweer in de winter en zon in de zomer."Jo
"Dit mooie landschap kan ook genieten zijn voor ruiters. Een ruiterpad is hier zeker op z'n plaats."Marte
"Mooie wandeling maar jammer dat er niet aan de ruiters van het Woutershof en de buurt is gedacht om de doorgang toegankelijk te maken voor paarden."Danny Van Diest
"Deze voormiddag (donderdag 27.09) rode wandeling voor de eerste keer volledig gemaakt met James (Zwitserse herder). Fantastische ervaring gedurende ongeveer 3 uur (onderweg een aantal keren gebruik gemaakt van de zitbanken) Voor alle zekerheid had ik toch maar mijn wandelbotten aangedaan (niet doen met gewone tuinbotten) en het was nodig op sommige plaatsen waar tractoren hadden gereden (appelpluk) Aanrader!"