Currently, there is no weather information available.

Parkbos, stadsbos Gent

4.173915
 • 4.846155
 • 4.23077
 • 3.69231
 • 3.636365
 • 4.333335
 • 4.3
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#parkbos

Het Parkbos krijgt meer en meer vorm. Binnen een aantal jaren zal het volledig af zijn, maar zo lang moet je natuurlijk niet wachten om op ontdekking te gaan. Het Parkbos, het stadsbos van Gent, is al meer dan een bezoekje waard. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het portaal Grand Noble, de nieuwe toegangspoort. Of kies daar één van de bewegwijzerde wandel-, fiets- en ruiterpaden. Het hele verhaal over het Parkbos lees je ook op www.parkbos.be

De troeven

 • Ontdek portaal Grand Noble
 • Schaapskudde op pad
 • Zeven Dreven in Scheldevelde
 • Ontmoet de ezeltjes
Toon meer informatie

Op ontdekking in het Parkbos

De wandelmogelijkheden in het Parkbos zijn nog in volle ontwikkeling. Toch kan je vandaag al enkele delen van het Parkbos te voet ontdekken. In de Vallei van de Rosdambeek wandel je vooral in het nattere gedeelte van het Parkbos. Kleine meersen, laaggeleden weiden, knotwilgen, natte broekbossen,… Sommige stukken ontdek je via een knuppelpad. Via de Rosdamstraat ontdek je dit deel.
 

Natuuroase in wording

In de buurt van de hoogstamboomgaard werd plaats gemaakt voor een kleine natuuroase. Onze arbeiders konden alvast hun creativiteit de vrije loop laten op het ontwerp en de creatie van een passend kunstwerk hiervoor. Dat leverde een prachtige 'bes' op, gemaakt uit metaal en afgedekt met boomschijven. Het geheel wordt nog afgewerkt met meubilair en later komt er ook nog een rolstoeltoegankelijk pad zodat ook dit stukje van het Parkbos letterlijk gesmaakt kan worden.
 

Portaal Grand Noble

Het portaal Grand Noble is de eerste toegankelijke onthaalpoort van het Parkbos. Je vindt er banken en picknicktafels en een kleine parking. Het portaal is de ideale speelplek voor kinderen om te spelen. Honden kunnen er terecht in de hondenlosloopzone. Ook ruiters komen aan hun trekken. Rond het kasteel Grand Noble is een volledig nieuwe ruiterroute ingericht.
 

Waar is het Parkbos?

Het Parkbos strekt zich uit over Gent (Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem), De Pinte en Sint-Martens-Latem. Het gebied is ongeveer 1200 hectare groot en ligt tussen de Ringvaart rond Gent, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en de woonkern van De Pinte. Een gebied onder sterkte verstedelijkingsdruk dus.
 

Het ontstaan van het Parkbos  

Het Parkbos groeit nog elke dag. Het Parkbos is één van de vier groenpolen die rond Gent worden uitgebouwd. Het gebied wordt een multifunctioneel gebied waarin 340 hectare bos, oud en nieuw bos, te vinden zal zijn, maar ook 200 hectare parken en natuurgebied, en 500 hectare duurzaam landbouwgebied. Het Parkbos ontstond vanuit een grote nood aan toegankelijk bos in de regio rond Gent.
 

Een project met vele partners

De volledige realisatie van het Parkbos is een project van lange adem. Het wordt gerealiseerd dankzij de inzet én samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen zijn de grootste trekkers. Daarnaast zijn er ook nog stad Gent, gemeentes De Pinte en Sint-Martens-Latem, Toerisme Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Onroerend Erfgoed en Natuurinvest.
 

Bos, speelbos, natuur

Variatie troef in het (toekomstige) Parkbos. Het Parkbos telt nu al enkele mooie oude bossen. Errond worden nieuwe bossen aangeplant. Enkele bossen worden speelbos. In het gebied liggen ook verschillende kasteelparken en interessante kastelen, een aantal oude dreven tussen de velden in worden in ere hersteld. Op verschillende plaatsen zijn er ook waardevolle weides omgeven door knotbomen of houtkanten. Kortom, een afwisselend en aantrekkelijk landschap met open en meer gesloten stukken bos en natuur. Sommige gronden krijgen op termijn een beheer als natuurgebied, andere blijven in landbouwgebruik. 
 

Kastelensite en Zeven Dreven

Door de aanwezigheid van meerdere kastelen en kasteelparken wordt een deel van het Parkbos ook de ‘Kastelensite’ genoemd. Karakteristieke dreven verbinden de velden en parken. In Scheldevelde (op het grondgebied van De Pinte) komt een heel bijzondere drevenstructuur voor: de Zeven Dreven komen er samen in een stervormig kruispunt. Deze dreven zijn vroeger aangelegd om het bos toen te ontsluiten.
 

 • Portaal Grand Noble

  In het portaal zijn alle paden goed berijdbaar.

  Kaartje
 • Portaal Grand Noble (Gent) en Scheldevelde (De Pinte).

  Portaal Grand Noble (Gent) en Scheldevelde (De Pinte).

  Kaartje
 • Begeleide wandeling

  Begeleide wandelingen kan je aanvragen op het projectbureau.

  Projectbureau Parkbos
 • Groene haltewandeling Route You

  Groene halte wandeling
 • Groene Haltewandeling in het Parkbos

  Groene Haltewandeling in het Parkbos

  Groene Haltewandeling in het Parkbos
 • Natuurlopen

  In het Parkbos werden maar 3 looplussen uitgetekend.

  Natuurloop Parkbos
 • Leiestreekroute Toerisme Oost-Vlaanderen

  Leiestreekroute Toerisme Oost-Vlaanderen gaat deels doorheen het Parkbos.

  Leiestreekroute Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Fietsknooppunt 88

  Fietsknooppunt 88 ligt aan portaal Grand Noble.

  Fietsknooppunten
 • Fietsen

  Op meerdere plaatsen doorheen portaal en Scheldevelde.

 • Hondenlosloopzone in het portaal Grand Noble

  Hondenlosloopzone in het portaal Grand Noble.

  Kaartje
 • Hondenzone

  Hondenzone van 0,8 hectare ter hoogte van Mieregoed.

  Kaartje Parkbos
 • Ruiterroute rond Grand Noble

  Rond het kasteel Grand Noble is een volledig nieuwe ruiterroute ingericht.

  Kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Laaglander

  "heb op vrij 20 april per elektrische rolwagen heel het parkbos verkend - vooral dat deel tussen de Kortrijkse Steenweg en de spoorlijn. Zowel de wandelpaden als de deze voor fietsers zijn zéér rolstoelvriendelijk (joepie!!) Alleen mis ik in het gebied de nodige rolstoelsymbooltjes dan alleen de aanwijzingen voor fietsers of voetgangers. Wie mijns bevindingen zich met een manuele rolstoel verplaatst, houdt zich best op de voetpaden. Scootmobielen kunnen gerust zowel fietspaden als wandelpadfen aan. Elektrische rolstoelen (met "joystick" aan de leunind blijven vanwege de traagheid ook best op de wandelpaden. Het knuppelpad een eind verderop is af te raden voor élke rolwagen omdat 2 rolwagengebruikers elkaar niet kunnen kruisen wegens te smal daarvoor. Hopelijk zijn deze tips nuttig"
 • eric weylandt

  "mooi parkbos met berijdbare wegen voor rolstoel gebruikers, enkel jammer dat men gebruik maakt om schapen te gebruiken voor de bermbegrazing. De wandelpaden waar de kudde gelopen heeft is bezaaid met uitwerpselen zodat wielen,rolwagen en kledij bevuild worden. "
 • F

  "De wandelroutes (of toch op zijn minst de kastelenroute) is jammer genoeg niet bewegwijzerd."

Ligging en bereikbaarheid

Het Parkbos strekt zich uit over Gent (Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem), De Pinte en Sint-Martens-Latem. Het gebied is ongeveer 1200 hectare groot en ligt tussen de Ringvaart rond Gent, de Kortrijksesteenweg, de autosnelweg E17 en de woonkern van De Pinte. 

Ingang

Kortrijksesteenweg thv 1175, 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent)

Openbaar vervoer

De bushalte "Sint-Denijs-Westrem Drie Sleutels" ligt vlak bij de ingang van het Parkbos. Meer info: www.delijn.be.

Alle informatie over wandelroutes die vertrekken van trein-, tram-, en bushaltes vind je in de brochure Groene Halte.

Ingangen

Je kan het Parkbos nu al verkennen vanuit twee poorten. Het Portaal Grand Noble vind je langs de Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem (Gent). De kant van de Zeven Dreven en Scheldevelde verken ja via De Pinte, Kasteellaan, door het parkje waar het OCMW is.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.8 (13 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.3 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?