Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond uit te laten. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband.

Sensibiliseringsacties van 22 april tot en met 1 mei 2023

Tijdens het weekend van 22 april, op woensdag 26 april en tijdens het verlengd weekend van 29 april voerden de boswachters en natuurinspecteurs extra controles uit. Wie zijn hond niet had aangelijnd, werd gesanctioneerd en kreeg een boete van 80 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen. 

Hondeneigenaars die, zoals het hoort, hun hond wel aan de leiband hielden, werden beloond. Zij kregen - zolang de voorraad strekt - een doosje met hondensnacks, gemaakt door de firma hupple.  

  • Kwaliteitsvolle hondensnack 
  • Geproduceerd in Vlaanderen 
  • Verpakt in een handig herbruikbaar en 100% recycleerbaar doosje

Manuel Goossens, CEO van hupple, was enthousiast over deze campagne: “'We produce with love, you share the love’ is de essentie van ons bedrijf. Als Belgisch merk en product van eigen Vlaamse bodem is het ondersteunen van een Vlaamse campagne, in het belang van de hond, het mooiste compliment dat je kunt krijgen als ‘hondernemer'."

Kreeg je zo’n doosje uit handen van een van onze boswachters, dan is dat onze manier om te zeggen: “Hond aan de lijn, ‘t zal wel zijn! Dank je wel!” En wat je krijgt zijn kwaliteitsvolle hondensnacks. Meer info via hupple of op het doosje zelf.

    

Spelregels

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Waarom moeten honden aan de leiband?

                

Tips om je hond aangelijnd uit te laten

Sommige mensen denken dat hun hond enkel voldoende lichaamsbeweging en stimulans krijgt als hij kan loslopen. Niets is minder waar. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, krijgt hij veel meer voldoening. Laat hem eens wat snuffelen en volg zijn ritme, zit niet op je gsm te tokkelen maar doe actief een paar oefeningen samen: je hond zal er mentaal en fysiek beter van worden. Ontdek nog meer actieve tips om je hond uit te laten, aan de leiband natuurlijk!

Hondenlosloopzones

In veel van onze natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Op alle andere plaatsen in onze natuurgebieden moet je hond wél aan de leiband en op de paden blijven. 

Surf naar www.natuurenbos.be/hondenzones voor het volledige overzicht van onze hondenzones. Ook verschillende steden en gemeenten beschikken over hondenlosloopzones. Informeer ernaar!

Nuttige downloads en interessante artikels