Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. Staf Coppens vertelt je hieronder in geuren en kleuren waarom! #hondenaandeleiband

                

Spelregels

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 80 euro en kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade en eventueel recidivegedrag. Ook bij agressief gedrag en weerbarstigheid t.o.v. de verbalisant kunnen de bedragen oplopen. Wandel je ergens anders, en dus niet in een bos of natuurreservaat, dan bepaalt het reglement van de gemeente of jouw hond aan de leiband moet. Opgelet: de eindejaarsperiode heeft zijn BOB-campagne, wij houden deze zomer een BOBBY-campagne in onze natuurgebieden… In bepaalde regio’s zal er dus extra gecontroleerd worden op loslopende honden!

Waarom moeten honden aan de leiband?

                

Tips om je hond aangelijnd uit te laten

Sommige mensen denken dat hun hond enkel voldoende lichaamsbeweging en stimulans krijgt als hij kan loslopen. Niets is minder waar. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, krijgt hij veel meer voldoening. Laat hem eens wat snuffelen en volg zijn ritme, zit niet op je gsm te tokkelen maar doe actief een paar oefeningen samen: je hond zal er mentaal en fysiek beter van worden. Ontdek nog meer actieve tips om je hond uit te laten, aan de leiband natuurlijk!

Hondenlosloopzones

In veel van onze natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Op alle andere plaatsen in onze natuurgebieden moet je hond wél aan de leiband en op de paden blijven. 

Surf naar www.natuurenbos.be/hondenzones voor het volledige overzicht van onze hondenzones. Ook verschillende steden en gemeenten beschikken over hondenlosloopzones. Informeer ernaar!

Nuttige downloads en interessante artikels