Currently, there is no weather information available.

Hornebos

3.77193
 • 3.88889
 • 3.454545
 • 4
 • 4
 • 3.555555
 • 3.81818
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#hornebos

Fietsend rond het Hornebos of wandelend op de onverharde boswegen zie je de eerste resultaten van de inspanningen om het bos in zijn oude glorie te herstellen. Streekeigen loofbomen zijn een fijne leefomgeving voor verschillende bosvogels. In het zuiden van het bosreservaat ontspringen de bronnen van de Herk, wat talrijke watervogels aantrekt. En wie weet, zweeft er tijdens je ontdekkingstocht wel een roofvogel over het Haspengouwse landschap.

De troeven

 • Groene oase
 • Een oud kasteeldomein
 • Bijna 130 meter boven de zeespiegel
 • In het uiterste zuiden van Limburg
 • Typisch Haspengouws landbouwdorp
Toon meer informatie

Vlak bij de grens met Wallonië ligt het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon. De mens gebruikte van oudsher de vruchtbare grond voor landbouw. Het Hornebos, vroeger een kasteeldomein, is dan ook een groene oase in een zee van golvende akkers. Wandel door de holle wegen en geniet wat later van het prachtige uitzicht over de omgeving vanaf het plateau bijna 130 meter boven de zeespiegel.
 

Verborgen moois in het uiterste zuiden van Limburg

In Haspengouw, waar de mens van oudsher de vruchtbare grond gebruikte voor landbouw, is het Hornebos een prachtig verborgen bos. Hier hebben verschillende bosvogels in bomen als zomereik en es hun thuis. Bij de bronnen van de Herk hebben talrijke watervogels, zoals waterhoentjes en eenden, het naar hun zin. In het voorjaar pronken er slanke sleutelbloemen, terwijl in de zomermaanden grote keverorchissen het bos opfleuren.
 

Van fijnspar en populier naar es en zomereik

Natuur en Bos heeft het bijzondere Hornebos sinds 1980 onder zijn hoede. We leveren heel wat inspanningen om het bos in zijn oude glorie te herstellen. Bij de aankoop van het domein in 1980 was het valleigedeelte bij de bron van de Herk beplant met populier en fijnspar. Rond 1985 kapten we deze niet-streekeigen bomen en plantten we inheemse struiken en streekeigen loofbomen aan, zoals zomereik en es. In 2002 beplantten we een bijkomende oppervlakte van 15 hectare.
 

Een bos met een adellijke geschiedenis

Het Hornebos was vroeger een kasteeldomein en het speelterrein van de graven Borchgrave d’Altena. Het kasteel doorstond de tand des tijds niet. Enkel de negentiende-eeuwse dienstgebouwen en de hoeve staan nog overeind. Vandaag zijn die gebouwen een privé-landbouwbedrijf.

In noordelijke richting sluit het Hornebos aan bij het Sterbos, dat eeuwen dienst deed als parkbos bij een kasteel. Een ondergrondse tunnel verbond zelfs de vijver van het voormalige kasteel van Bovelingen en de Peterkerebrukensloop, die uitkomt in de Herk.

 

 • Wandelen

  In het Hornebos dien je geen wandelpaden te volgen. Je kan er gewoon vrij rondwandelen.

 • Wandelroutes

  Verborgen moois wandelingen: geel wandelroute van 3 km en rode wandelroute van 8 km

  Verborgen moois Hornebos
 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunten tussen 160 en 165.

  Fietsroute.org
 • Bivakzone Hornebos

  Bivakkeren is gratis. De paalkampeerplaats ligt langs de Streek -GR Haspengouw.

  Kom kamperen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Yolanda Vansimpsen

  "Soms 2 pijlen op dezelfde plaats de ene stuurt op rechts en de andere op links dit komt meerdere malen voor op de rode bewegWijzering de 8km wandeling. Soms heel verwarrend"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Yolanda, bedankt om dit te melden, we doen het nodige om dit probleem op te lossen. Vriendelijke groeten"
 • Tom Bastijns

  "Een fantastische plek om te wandelen. De rode wandeling (8 km) neemt je mee naar het hart van het Hornebos. De rode pijlen zijn soms wat verwarrend (ze gaan vaak in twee richtingen), maar dat komt vooral omdat je op sommige plaatsen zelf een lus moet maken (die je willekeurig langs links of rechts kan maken). Toch denk ik dat voor deze wandeling een systeem met cijfers (?) meer geschikt is. Hoe dan ook is het genieten in deze prachtige omgeving! "

Ligging en bereikbaarheid

Het Hornebos ligt vlak bij de grens met Wallonië in het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon.

Ingang

Breedpadstraat, 3870 Heers

Openbaar vervoer

Vanaf het station van Sint-Truiden neem je bus 26 tot in Gelinden (Luikersteenweg). Vanaf daar kan je te voet naar de kerk (Gelinden-Dorp), vanwaar belbus 734 tot in Rukkelingen-Loon rijdt. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?