- Overzicht
- Commentaren (1)
- Praktische info
#kasteelvanhorst, #horst
Het schilderachtige kasteel van Horst is een geliefkoosde trekpleister in het Hageland. Rondom het knappe kasteel strekt zich het prachtige landschap van de Wingevallei uit met bossen, water, weilanden, akkers en fraaie holle wegen. Het is een waardevol stukje natuur met een rijke fauna en flora, en een uitzonderlijke paddenstoelencollectie. Een topper voor wie cultuur en buitenlucht graag combineert!
De troeven
- Imposant Kasteel van Horst
- Natuurgebied Wingevallei
- Kasteelfeesten
- Brasserie het Wagenhuis
- Bijzondere paddestoelen zoals boleten, russula's, melkzwammen,..
Kasteel van de Rode Ridder
Volgens de stripverhalenreeks woonde de Rode Ridder in het Kasteel van Horst. De echte geschiedenis gaat terug tot de 13de eeuw. Oorspronkelijk was het kasteel een versterkte hoeve, pas later werd het een waterburcht. Je kunt het nu ook bezoeken.
Natuur en cultuur, hand in hand
Achter het kasteel vind je mooie, oude eikenbossen. Langs de dreven groeien lentebloeiers zoals gele dovenetel, muskuskruid, lelietje-van-dalen, bosanemoon en slanke sleutelbloem. Er zijn ook hooilanden met pijptorkruid, blauwe knoop en talrijke orchideeën. Het landschap trekt vele vogels aan waaronder de grote bonte specht, steenuil, buizerd en boomkruiper. Zelfs vleermuizen zijn er thuis en in de bossen leeft de zeldzame vuursalamander. Verder mogen we ook de paddenstoelen niet vergeten, zoals russula’s, boleten, melkzwammen, amanieten, gordijnzwammen en nog vele andere.
Natuurgebied Wingevallei strekt zich uit van Gempe, een gehucht van Sint-Joris-Winge, tot Vlasselaar en wordt doorbroken door het kasteeldomein. De vegetatie bestaat onder andere uit populierenbossen waar soms bosanemoon, speenkruid, heksenkruid en inlandse vogelkers groeien. Er zijn ruige elzenbroekbossen met zwarte els en daaronder soorten als egelboterbloem, bosbies, moerasvergeet-mij-nietje en dotterbloem. In het nat heischraal grasland dat verbost is met berken vinden we moerasviooltjes, waternavels en veenmossen. Bijna 15% van de Wingevallei bestaat uit natte ruigtes met riet, moerasspirea en gote zegges. In de open graslanden komen blauw-, glanshaver- of dottergrasland voor.
Een brede waaier van vogels voelt zich hier thuis en langs de Winge zijn bevers actief. Ook een aantal bijzondere vlinders, libellen en sprinkhanen werden er waargenomen zoals de sleedoornpage, de tengere grasjuffer en de zempsprinkhaan.
Kaat Vanneste
"Top voor een bezoek met de kinderen!"