Currently, there is no weather information available.

De Hotond - Scherpenberg

3.47222
 • 4.333335
 • 3.4
 • 2.5
 • 3.666665
 • 3.75
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#hotond #scherpenberg

De Hotond-Scherpenberg (45 hectare) is een grotendeels beboste getuigenheuvel waarvan de vorm verraadt hoe het landschap er vroeger uitzag. Drie miljoen jaar geleden lagen de getuigenheuvels nog als een zandbank voor de kust van de ondiepe en tropische Noordzee. Vandaag huisvesten ze een rijke waaier aan bostypes en soortenrijke graslanden. Trek je wandelschoenen aan en klim tot het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, de Hotond, of wandel door het groene mozaïek van de Scherpenberg.

De troeven

 • Hoogste punt van Oost-Vlaanderen
 • Grote biodiversiteit
 • Een rijke geschiedenis
Toon meer informatie

Fauna en flora

De Hotond-Scherpenberg vind je op het grondgebied van Kluisbergen en Ronse. Met zijn 150 meter is de Hotond het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Terwijl hij naar het noorden afhelt, richt de Scherpenberg zich naar het zuiden. Delen van de Scherpenberg zijn hierdoor zeer licht en open. Bos, bosrand en struikgewas wisselen elkaar af. Uniek is het glanshavergrasland met margriet, reukgras en knoopkruid. De laagste weide wordt twee maal per jaar gehooid, terwijl hogerop twee paarden voor het graasbeheer instaan.

Op de top en hellingen van de Hotond vind je zure Atlantische beukenbossen met hulst. De bodemflora op de zandige top bestaat uit lelietje-van-dalen, stekelvaren en wilde kamperfoelie. Bezoek de Hotond zeker eens in het voorjaar wanneer de wilde hyacint het bos grotendeels blauwpaars kleurt. Een spektakel!

In de door bronbeken diep uitgesneden valleien hebben de bronlibel en de vuursalamander het er best naar hun zin. Op de droge zandgrond, die snel opwarmt, ligt de hazelworm – beter bekend als de bospaling – graag te zonnen. De dagvlinder keizermantel zoekt dan weer het bosviooltje op om haar eitjes op af te leggen.

Kortom: Hotond-Scherpenberg bieden je een rijke waaier aan verschillende vegetatie, dankzij de uitgesproken verschillen qua reliëf en bodem. 


Geschiedenis

De Hotond en de Scherpenberg maken deel uit van de rij getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot in Diest. Telkens als de Noordzee zich terugtrok, verweerde het ijzerhoudende zand. Dit ijzer reageerde met zuurstof zodat het zand aan elkaar roestte tot ijzerzandsteen. Deze stevige laag beschermde het onderliggende zand tegen verdere erosie. Nadien erodeerde het landschap verder onder invloed van water en wind, maar bleven de heuveltoppen intact.

Tot in de 18de eeuw was de top van de Hotond een meer open landschap met heide, brem, gaspeldoorn en ijl berkenbos. De lokale bevolking weidde er haar schapen. Pas eind 19de eeuw ontwikkelde zich hier bos met beuk en naaldhout. In 2007 rooide het Agentschap voor Natuur en Bos een bestand met lorken, van de dennenfamilie, om er de voedselarme, maar soortenrijke graslanden van weleer weer volop kansen te geven. Van op de Muur van Geraardsbergen werden zaadjes van blauwe knoop geoogst en hier uitgestrooid. De blauwe knoop is immers zeldzaam in de regio.

Het bos op de Hotond herbergt drie verschillende bronniveaus. De chemische samenstelling van het water is afhankelijk van de hoogte waarop de bron ontspringt. Tot enkele decennia geleden werd het water uit de Collinabronnen nog op commerciële schaal gebotteld. 
 

 • Hotondpad en Scherpenbergpad

  De luswandelingen Hotondpad en Scherpenbergpad werden vervangen door het wandelknooppuntnetwerk

  Wandelrouteplanner
 • Wandelknooppunten

  De Hotond-Scherpenberg ligt op het Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen. Het knooppunt 92 ligt in dit domein.

  Wandelrouteplanner
 • Op het dak van de Vlaamse Ardennen - Wandenwalhalla

  Wandeling van 6,5km.

  Route
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 23 ligt in de buurt van het domein.

  Fietsrouteplanner
 • Hermes fietsroute

  Fietsroute van 40 km.

  Route
 • Eddy Merckx fietsroute

  Fietsroute van 46 km.

  Route
 • Ronde van Vlaanderen fietsroute

  Fietsroute van 78 km.

  Route
 • Café Molen Ten Hotond

  Ligt aan de ingang van het domein.

  Website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Hotond ligt op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen.

Ingang

Zandstraat 4-14 , 9690 Kluisbergen

Met het openbaar vervoer

De Hotond-Scherpenberg is beperkt bereikbaar met het openbaar vervoer.

Belbus 470 ‘Kluisbergen-Ronse’ en belbus 475 ‘Ronse’ brengen je van het station Ronse naar de halte ‘Ronse/Renaix Hotondstraat’, op een boogscheut van de molen ‘Ten Hotond’. Bus 68 ‘Ronse (Renaix) – Kluisbergen’, brengt je van het station naar de halte ‘Ronse/Renaix Kasseiweg’, eveneens op een boogscheut van de molen ‘Ten Hotond’. Meer info: www.delijn.be en www.belgiantrain.be.

Faciliteiten

Parkeren kan langs de Zandstraat en bij café De Hotondmolen (Zandstraat 4, Kluisbergen).
De twee bewegwijzerde wandelroutes starten hier. Café De Hotondmolen is een leuke tussenstop op je tocht. Wie de molen ‘Ten Hotond’ wil beklimmen, moet in dit café de sleutel vragen. Je wordt getrakteerd op een schitterend weids panorama over de Vlaamse Ardennen, de Scheldevallei en Le Pays des Collines in Henegouwen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?