Currently, there is no weather information available.

Huwynsbossen

3.677965
 • 4.130435
 • 3.421055
 • 3.55
 • 3.5
 • 3.64706
 • 3.73684
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#huwynsbossen

De Huwynsbossen zijn een groene long in een relatief natuurarme regio. Dit 35 hectare groot domein is daarom een trekpleister voor heel wat natuurleven zoals ree, ransuil en sperwer. Ook jij zal er je ding vinden. Genieten van de zalige rust tijdens een fijne wandeling. Het bos doorkruisen te paard of op de moutainbike. Of heerlijk ravotten in het speelbos. Kortom, een jong bos met vele troeven.

De troeven

 • Groene long tussen Lichtervelde en Hooglede
 • Picknickplek
 • Speelbos
 • Margrietenpad (2 km), ideaal om snel een frisse neus te halen
Toon meer informatie

Stukje bij beetje

In de middeleeuwen maakten de Huwynsbossen nog deel uit van een langgerekt bosgebied, van Lichtervelde tot de bosgordel van Beveren-Gits-Koolskamp. In de 10de eeuw moest een groot deel van het bos plaats maken voor weides en akkerland. In de 19de eeuw volgde een tweede ontginningsfase en werd het bos gehalveerd. Enkel de natste en onvruchtbare bodems bleven bebost. Twee wereldoorlogen later was van de Huwynsbossen geen sprake meer. Eind jaren 1990 kreeg het bos een tweede adem. Langs de Gentweg was een forse houtkant gespaard gebleven. Tal van typische bosplanten, zoals bosviooltje en salomonszegel, wisten er te overleven. Gaandeweg werden gronden rond de houtkant aangekocht en beplant met een brede waaier aan loofhoutbomen.
 

Meer dan bomen alleen

In het jonge bos zorgen graslandjes en kleine graanakkers voor afwisseling. De hoogstamboomgaard en een collectie wilde rozen geven een mooi extraatje. Natuurlijk trekt deze variatie ook een allegaartje aan dierenleven aan. Verschillende soorten vlinders, kevers, zweefvliegen, boktorren en sprinkhanen zorgen voor een boost aan biodiversiteit. Het zijn niet allemaal kriebelbeestjes in de huwynsbossen. Een divers pallet aan vogelsoorten heeft er al een plekje gevonden. Klassiekers als tjiftjaf, winterkoning, kool- en pimpelmees, maar ook roodborsttapuit, boomvalk en ransuil zijn er neergestreken. Wie weet kruist er wel een ree jou pad.
 

Alles om te genieten

De Huwynsbossen zijn geknipt voor een heerlijk uitstapje. Bij de parking vind je een picknickplek met forse schuilhut. De schuilhut kun je reserveren voor groepsactiviteiten via de boswachter (koen.maertens@vlaanderen.be - 0474/ 89 73 67). Wandelaars, ruiters en mountainbikers hebben hun weg al gevonden. De mountainbikers passeren het bos via de WK2007-route, die start in Hooglede. Het Margietenpad (2 kilometer) start aan de parking en nodigt je uit voor een niet al te vermoeiende wandeling. Volg hiervoor de paaltjes met gele koppen. Ook de Heihoek wandelroute, die start aan de vakantiehoeve Bouckenhove, loopt door het bos en is zo’n 7,5 kilometer. Een deel van het bos, de Elf Gemeten, doet dienst als speelbos waar de kinderen vrij kunnen ravotten.

 • Margrietenpad

  De wandelingen van 2 km start aan de parking en kun je volgen via paaltjes met een gele kop.

  Kaart
 • Heihoekwandelroute

  Deze bewegwijzerde wandelroute van 7,5 km loopt door de Huwynsbossen.

  Heihoekwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 15 en 16 (Brugse Ommeland).

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  In dit domein is er een permanente speelzone van 3,5 ha. Er is ook een zomerspeelzone van 1,42 ha.

  Kaart
 • Ruiterpad

  Er loopt een ruiterpad langs de rand van het bos.

  Kaartje
 • uitkijkplatform ter hoogte van de Heihoek

  Het uitkijkplatform vormt een podiumplaats om de aanvliegende trekvogels in het vizier te krijgen, om wild te spotten of gewoon om van het landschap te genieten of te schuilen tijdens een fiets- of wandeltocht.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • arne

  "Het Huwynsbos is een prachtig jong bos. Het ligt in een zeer mooie omgeving en je kan er heel wat "wildlife" spotten. Kortom zeker de moeite waard om eens te bezoeken!"

Ligging en bereikbaarheid

De Huwynsbossen zijn een groene long in een relatief natuurarme regio. 

Ingang

Beverenstraat, 8810 Lichtervelde

Openbaar vervoer

Moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (23 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (19 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (20 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (20 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (17 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (19 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt