0 °C
mooi weer
mooi weer

IJzermonding

3.97059
 • 4.333335
 • 3.75
 • 3.714285
 • 4.142855
 • 3.6
 • 4.2
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#ijzermonding

Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. Dankzij een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden kun je genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles over dit wonderlijke natuurgebied.

Opgelet wandelaars en fietsers! De boot van Nieuwpoort Centrum naar het natuurgebied de IJzermonding en omgekeerd, vaart enkel in de weekends, op feestdagen en tijdens de schoolvakanties. Meer informatie over de uurregeling vind je op www.welkombijvloot.be/veer-nieuwpoort.

 

De troeven

 • Zeehonden spotten
 • Amfitheater en natuureducatieve getijdenpoel
 • Ecologische drukte van jewelste
 • Enige Vlaamse rivier die uitmondt in zee
Toon meer informatie

Heel veel leven

In de slikken en schorren van de IJzermonding krioelt het van leven. Kiezel-, blauw- en groenwieren tieren er weelderig. Deze microscopische plantjes leggen het slik vast en geven zo planten als zeekraal de kans om te groeien. Het onderwaterrijk is een bonte verzameling van schelpen, wormen, slakken, kreeftachtige dieren…
Bij laagtij komen sommige gebieden droog te staan. Daar ontstaan schorren die begroeid zijn met planten zoals kweldergas, zeeweegbree, lamsoor, gewone zoutmelde en strandkweek. De zaden van die planten vormen de gegeerde winterkost voor zangvogels als kneu, frater, strandleeuwerik en sneeuwgors. Ook waddenvogels zoals wulp, bonte strandloper en scholekster komen in de IJzermonding hun uitgebreide dagschotel verorberen.
Naast slikken en schorren is er in de IJzermonding ook plaats voor duinen met een eigen fauna en flora zoals geel walstro, blauwe bremraap en tapuit.
 

Leren van op de eerste rij

Een vogelobservatiehut, twee vogelkijkwanden en een natuureducatieve getijdenpoel met amfitheater laten je van op de eerste rij kennismaken met al dit prachtige leven in zilte kreken en slikken.  Misschien ontmoet je tijdens je bezoek wel een zeehond. Die lijkt zijn weg naar dit gebied te hebben teruggevonden. Elke winter laten er zich een paar opmerken in de havengeul of op het slik.
 

Samenwerken aan natuurherstel

Niet zo lang geleden bedreigden verzanding, vervuiling en verkaveling de zeldzame natuur van de IJzermonding. In de jaren negentig konden allerlei natuurherstelcampagnes het tij keren. Zo startte Natuurpunt in 1993 met Plan Zeehond. Kort daarna erkende de Vlaamse overheid dit gebied als natuurreservaat. Ze stippelde concrete maatregelen uit om de kwetsbare en bedreigde natuur te herstellen. Ook Europa ondernam actie via het LIFE-project Integral Coastal Conservation Initiative.
Door alle krachten te bundelen kon men het natuurherstel in de IJzermonding in verschillende fasen realiseren. Een belangrijke ingreep daarbij was de afbraak van de vervallen maritieme basis en aanwezige loodsen. Dat de zeehond na vele jaren de IJzermonding weer heeft gevonden, is alvast een goed teken.

Dit is een Natura 2000-gebied.

 • Minder mobiel

  Op het fiets- en wandelpad kun je ook terecht met rolstoelen en buggy's.

 • Wandelknooppunten

  In dit domein vind je volgende wandelknooppunten (Kust): 6, 77, 84 en 85.

  Wandelknooppunten
 • IJzermondingwandeling

  Wandeling van 13 km die je door de Ijzermonding leidt.

  IJzermondingwandeling
 • Schuddebeurzewandeling

  Wandeling van 12,5 km die je langs de Ijzermonding leidt.

  Schuddebeurzewandeling
 • Fietsknooppunten

  De IJzermonding is gelegen tussen fietsknooppunt 64 en 73 (Kust).

  Fietsknooppunten
 • Zeevogels spotten

  Een vogelobservatiehut, twee vogelkijkwanden en een natuureducatieve getijdenpoel met amfitheater laten je van op de eerste rij kennismaken met al dit prachtige leven in zilte kreken en slikken.

 • Bezoekerscentrum De Nachtegaal

  De Nachtegaal ligt op 12,5 km van de IJzermonding.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • regine

  "Unieke locatie om eens een zeehond te spotten!"

De Nachtegaal

Kruispunt van natuur en educatie
In de vaste tentoonstelling maken jong en oud op een actieve, leuke en boeiende manier kennis met de zee, het strand en de duinen.
In de duintuin wandel je door verschillende duinmilieus die elk hun eigen specifieke plantjes en dieren herbergen.
Scholen kunnen kiezen uit een ruim educatief aanbod: Zeesnuisteren, Beestig duinpad, Zeevogels in de kijker zijn slechts enkele voorbeelden.
Voor gezinnen werden zoektochten ontwikkeld doorheen het museum en in de duintuin.

Aan de balie kan je terecht voor heel wat toeristisch-recreatieve informatie en kan je educatieve materialen en lesbrochures kopen in onze groene winkel.
Je kan er ook educatief materiaal ontlenen en rugzakken om de natuur en de streek beter te leren kennen.
Het cafetaria biedt streekbieren, fairtradedrankjes en hoeve-ijsjes aan democratische prijzen aan. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

De Nachtegaal ligt op 12,5 km van de IJzermonding. 

 

Ligging en bereikbaarheid

De Ijzermonding ligt op de grens van Nieuwpoort, Lombardsijde en de Noordzee.

Ingang

Halvemaanstraat, 8620 Nieuwpoort

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde tramhalte "Lombardsijde YMCA" is op 1 km van de hoofdingang. De dichtstbijzijnde bushalte "Nieuwpoort Monument Albert" is eveneens op 1 km afstand.
Meer info: www.delijn.be.
De dichtsbijzijnde stations zijn die van De Panne (17,2 km), Diksmuide (17,9 km) en Oostende (16,8 km). Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (6 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (4 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (7 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (7 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (5 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  Vandaag start #rondevanfrankrijk met vlakke rit in Normandië. Bij ons ook ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • wo 4 april 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 11 april 2018 van 10:00 tot 12:00
  Bezoek met gids het Vlaams natuurreservaat "De IJzermonding"
  Lees meer
 • wo 4 juli 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 11 juli 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 18 juli 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 25 juli 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 1 augustus 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 8 augustus 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 15 augustus 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 22 augustus 2018 van 10:00 tot 12:00 wo 29 augustus 2018 van 10:00 tot 12:00
  Bezoek met gids het Vlaams natuurreservaat "De Ijzermonding"
  Lees meer
 • woensdag 31 oktober 2018 van 10:00 tot 12:00
  Bezoek met gids het Vlaams natuurreservaat De IJzermonding
  Lees meer

Wat te doen in de buurt