- Overzicht
- Commentaren (2)
- Praktische info
#ijzervallei, #handzamevallei
Dit ongeveer 4000 ha grote gebied, dat zich uitstrekt van de Franse grens via Diksmuide tot Handzame, heeft heel wat troeven. Je kan er terecht in charmante dorpjes. Je kan op zoek naar getuigen en herdenkingssites van de Eerste Wereldoorlog alsook naar de typische hoeve- en streekproducten.
De troeven
- Kijktorens rond het natuurgebied De Blankaart
- De uitgestrektheid van het gebied
- Bezoekerscentrum De Blankaart als vertrekpunt
- Tienduizenden watervogels en steltlopers
De vallei beleven
Aan recreatiemogelijkheden geen tekort in de IJzer- en Handzamevallei. Het uitgestrekte landschap en vele landelijke wegen bieden heel wat mogelijkheden tot wandelen, fietsen, vogels bewonderen, … Je kan genieten van de rust op één van de picknickplaatsen en voor de visliefhebbers zijn er heel wat hengelsteigers.
Voor heel wat van die recreatiemogelijkheden is het bezoekerscentrum De Blankaart de uitvalsbasis. Vanuit het centrum vertrekken verschillende wandel- en fietsroutes, rond het aanpalende natuurgebied De Blankaart bevinden zich heel wat vogelkijkpunten, … Je kan er ook terecht voor wandel- en fietskaarten, informatie over de natuur en andere bezienswaardigheden in de buurt.
Het bezoekerscentrum De Blankaart vormt niet alleen het onthaal voor het gelijknamige natuurgebied van Natuurpunt. Het is ook de toegangspoort voor de ganse IJzer- en Handzamevallei.
Uniek
De IJzer- en Handzamevallei zijn één van de laatste open ruimtes in West-Vlaanderen waar natuur en water elkaar zo harmonisch vinden. Het open landschap van weiden en hooilanden wordt doorsneden door tal van sloten waar heel wat vogels komen nestelen. Bij hevige regenval kunnen ondiepe overstromingen voorkomen die een bijkomende aantrekkingskracht uitoefenen op watervogels.
Gevederde vrienden
Duizenden ganzen, eenden en steltlopers komen er overwinteren en ook roofvogels worden er opgemerkt. De IJzerbroeken zijn ook voor bijzondere broedvogels als de grutto en de blauwborst erg in trek. De internationaal belangrijke aantallen en bijzondere soorten zorgen ervoor dat het gebied werd aangeduid als Europees Vogelrichtlijngebied en waterrijk gebied van internationaal belang (Ramsar-gebied).
In de talrijke sloten, plassen en poelen leven heel wat vissen en amfibieën en gedijen zeldzame waterplanten. De IJzervallei was één van de laatste gebieden in Vlaanderen waar tot midden de jaren 1980 de otter voorkwam.
Gevarieerd flora
Op de natste plekken van de IJzer- en Handzamevallei sieren moerassige hooilanden met rietkraagjes het landschap. Die natte plekken zijn van belang voor typische planten van een valleigebied, zoals de grote en de geknikte vossenstaart. Op de iets drogere delen vind je bloemrijke hooilanden met planten als pinksterbloem, echte koekoeksbloem, egelboterbloem en weidekerveltorkruid. ‘s Nachts weerklinkt de roep van bijzondere broedvogels zoals de porseleinhoen en kwartelkoning.
Verspreid over de graslanden van de IJzervallei tref je aanzitputten, ondiepe jachtvijvers aan. Langs hun oevers vind je soms dichte drommen zwanenbloem, lisdoddenkaarsen en met wat geluk lidsteng. Kikkers geven er in de lente luidkeels een gratis concert.
Waterellende
De rechteroever van de IJzer is tussen de Frans-Belgische grens en Diksmuide niet bedijkt. Dit geeft de rivier de gelegenheid om bij hevige neerslag, vooral in de winter, buiten haar oevers te treden in haar natuurlijk winterbed: de ‘broeken’. Dit bespaart dorpen en steden langs de IJzer behoorlijk wat waterellende.
Ook al is de IJzer- en Handzamevallei op zijn geheel één uniek gebied, toch lichten we er graag een paar stukjes uit, namelijk Fintele, de Brabanthoek, Westbroek en de Gatebeek.
-
IJzerbroekenfietsroute
Deze bewegwijzerde route van 39 km loopt door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van de polders en zandleemstreek.
IJzerbroekenfietsroute -
Wandelknooppunten
Langs de IJzer (tussen Beveren a/d IJzer en Lo-Reninge) vind je volgende wandelknooppunten (netwerk IJzervallei): 3, 4, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 29, 30 en 23.
Wandelknooppunt.be -
Blankaartwandelroute
Wandeling van 9,6 km die start aan Bezoekercentrum De Blankaart: is van daaruit ook volledig bewegwijzerd.
Westtoer.be -
Driegrachtenwandelroute
Historische wandeling van 6,5 km die start aan het kasteel van Merkem.
Westtoer.be -
Oude Zeedijk wandelroute
Deze route bestaat uit 2 lussen van ongeveer 4 km. Ze starten op het dorpsplein in Nieuwkapelle.
Toerisme Diksmuide -
“Iedereen kun nie goe klappen, …”
Deze wandeling van 9,4 km neemt je mee onder andere mee doorheen de IJzervlakte.
Stappen langs de Schreve -
Fietsknooppunten
Langs de IJzer (van Diksmuide tot Elzendamme) vind je volgende fietsknooppunten: 96 - 50 - 58 - 89 - 59 - 60 (Westhoek). Knooppunt 80 ligt aan De Blankaart.
Fietsknooppunten -
Vermist in de Blankaart
Ontdek de IJzervallei adhv plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar.
Speurtocht -
Hengelen
Via de volgende link vind je een overzicht van alle plaatsen waar je kan hengelen in West-Vlaanderen.
Visserijcommissie -
Vogelkijkpunten
Er zijn 7 vogelkijkpunten waarvan 1 aangepast voor rolstoelgebruikers.
Folder met uitkijkpunten -
Bezoekerscentrum De Blankaart
In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei.
Bezoekerscentrum De Blankaart -
Landschapsbelevingscentrum De Handzamevallei
Dit bezoekerscentrum is het startpunt voor de verkenning van de Handzamevallei.
Landschapsbelevingscentrum -
Picknickplaatsen
Op volgende kaart vind je een overzicht van alle plaatsen waar je kan picknicken in de IJzer- en Handzamevallei.
Picknickplaatsen -
Schaatsen
Wanneer het ijs dik genoeg is, kan je schaatsen op de vijver van De Blankaart.
Schaatsmogelijkheden
regine
"Zalige streek om te fietsen!"felix
"het is mooi , "