Currently, there is no weather information available.

Jagersborg

3
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.666665
 • 2
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#jagersborg

Dit boscomplex van 300 ha groot biedt je een mooi en gevarieerd landschap met een verscheidenheid aan open plekken, bostypes en een uitzonderlijke natuurlijke rijkdom.

 

De troeven

 • Rijk aan fauna en flora
 • Afwisselend landschap
 • Rust
 • Vliegend hert
Toon meer informatie

Het domein Jagersborg maakt deel uit van het bijzondere, afwisselende landschap van grenspark Kempenbroek. Bezoekers kunnen hier heel wat beleven. Zo is Jagersborg een bosrijk gebied van 300 hectare, met heel wat verschillende bostypen, met jonge en oude bomen, met kapvlaktes en ruigtes…

Van vroeger tot nu

Vroeger was Jagersborg een moeilijk toegankelijk moerassig gebied. Half 19de eeuw kwam daar door een grootschalige drooglegging verandering in. Moerassen werden omgevormd tot nat weiland en bos.

Omstreeks 1890 was bijna heel het gebied bebost.

In 1977 werd een gebied van 200 ha aangekocht door de overheid. Je vindt er vandaag naaldhout op de drogere delen, zomereiken op de vochtiger plaatsen, essen, populieren en vooral elzen op de natste delen. Soms kom je hier en daar een plukje heide tegen.

Het huidige beheer richt zich vooral op de ontwikkeling van bos, bosranden en open plekken. Het verwijderen van exoten en de aanleg en het onderhoud van poelen vergroten de diversiteit van het gebied en waarborgen  de duurzaamheid van de soorten.
 

Misleidende bosbewoners

Misschien bots je tijdens je wandeling wel op het vliegend hert. Ja, je leest het goed. Dit is echter geen hert dat door de lucht vliegt, maar wel één van de grootste kevers die Europa rijk is. Vooral de mannetjes met hun grote geweivormige kaken hebben een grootte tot bijna 9 cm. Je vindt hem vooral in dood eikenhout. De boomklever verkiest oude loofbossen om voedsel te zoeken.

Wespendief, wielewaal, kleine ijsvogelvlinder en bosbeekjuffer hebben hier ook hun woonplaats maar laten zich zelden zien. Ook havik, buizerd, verscheidene spechtensoorten en niet te vergeten de reeën en everzwijnen voelen zich thuis in dit boscomplex.
 

Wandelplezier verzekerd

Ontdek het gebied op je gemakje via de bospaden of koppel er een langere wandeling doorheen het Kempenbroek aan vast. Jouw viervoeter is ook welkom, maar moet wel aangelijnd blijven.
 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het domein Jagersborg maakt deel uit van het bijzondere, afwisselende landschap van grenspark Kempenbroek. 

Ingang

Jagersborgweg, 3680 Maaseik

Openbaar vervoer:

De bushalte Maaseik Jagersborg ligt op ongeveer 550 meter van de ingang. Deze halte wordt bediend door lijn 302 van de Lijn.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt