Currently, there is no weather information available.

Kampagnebos

4.833335
 • 5
 • 4
 • 5
 • 5
 • 5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#Kampagnebos

Het Kampagnebos is ruim 25 hectare groot en bestaat uit drie deelgebieden: een speelzone in een loofhoutbos, ‘Petit Bois’ en de kern van het Kampagnebos. Het bos staat bekend om zijn Duitse oorlogsrelicten, waaronder bunkers, oude loopgrachten en de Dietrichschacht. Met de wandelroute ‘Kraters en Mijnen’ van een zevental kilometer verken je zowel het bos als die relicten.

De troeven

 • Erfgoed Eerste Wereldoorlog
 • Rust- en wandelgebied
Toon meer informatie

Kasteelvijver en bronbeken

Ooit stond hier in de omgeving het kasteel ‘Le chalet’ met een kasteelvijver. In 1914 tijdens Wereldoorlog I was er een Duitse stormloop in het bos. Er werden  Engelsen teruggevonden die in de toppen van de bomen vastgebonden waren. Het bos werd volledig vernietigd en nadien begon de bevolking er te diepgronden om ijzer en koper te recupereren. De vroegere kasteelvijver is momenteel volledig toegeslibd met restanten van het afvalwater van de Wijtschate die er jarenlang doorheen liep. Gelukkig is dat verleden tijd en kan de natuur weer herstellen, maar een baggering van het slib zal nodig zijn om de natuurwaarden nog te verhogen. Beneden aan de kasteelvijver ontspringen in het bos nog enkele bronbeken die de aanzet vormen van de Wijtschaatsebeek, de belangrijkste zijbeek van de Bollaertbeek, die uitmondt in de Verdronken Weide van Ieper.

Bosbeheer

Met het bosbeheer streven we naar een herstel van het streekeigen loofbos. De experimentele aanplantingen met diverse naaldhoutsoorten uit de jaren 1960 en exoten als Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik worden daarbij vervangen door autochtone loofbomen en struiken. Het bos bezit zeker al een grote natuurwaarde, met onder meer verspreide lindebomen, olmen, Europese vogelkers, daslook, bosanemoon en boshyacint. In opengekapte zones duiken heischrale soorten als fraai en liggend hertshooi op.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Parkeren kan op de parkeerplaats van sporthal De Croonaert, Vierstraat 31, 8953 Heuvelland

Ingang

Vierstraat, 8953 Heuvelland

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?