14 °C
lichte regenbuien
lichte regenbuien

Kampveld

3.69697
 • 4.375
 • 3.142855
 • 2.75
 • 4.2
 • 2.666665
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#kampveld

In het 294 hectare grote domeinbos Kampveld wisselen bossen, graslanden en moerassen elkaar af. Langs verschillende wandel- en fietsroutes ontdek je deze onbekende parel aan de zuidrand van Brugge. Flaneer langs de kronkelende Rivierbeek en Hertsbergebeek, spot een buizerd of bosuil, geniet van de stilte. Enkel buggy’s kunnen je pad kruisen.


Meer natuur en beleving in het Kampveld

Het is de oplettende bezoeker vast al opgevallen dat er heel wat bedrijvigheid is de afgelopen weken in Kampveld. Natuur en Bos is dan ook druk in de weer om de natuur en de beleving in het Kampveld te versterken. Nieuwe poelen, vispaaiplaatsen, een vleermuizenbunker, speelheuvels en bruggen over de Rivierbeek zullen zorgen dat de bezoeker nog meer kan genieten van de natuur in het Kampveld. Lees meer >

De troeven

 • Mooie wandelpaden
 • Leuke mountainbikeroute
 • Gevarieerd landschap
 • Buggyvriendelijke paden
 • Speelbos vlakbij, net buiten het dorp
Toon meer informatie

Het Kampveld ligt in het Landschapspark Bulskampveld en bestaat uit vier delen: Rooiveld, Kampveld, Papenvijvers en Nieuwenhovebos. Het Rooiveld, Kampveld en  Papenvijvers worden gescheiden door de Waterstraat en de Papenvijversstraat. Uit de namen Rooiveld en Kampveld leiden we af dat woeste heidegronden of ‘velt’ hier ooit de toon zetten. De Papenvijvers wijzen dan weer op een moerassig gebied waar vroeger vijvers waren. Het Nieuwenhovebos is deels eigendom van de gemeente Oostkamp.

Te voet of met de fiets

Langs de Rivierbeek werd een wandelpad aangelegd dat het dorpsplein in Waardamme op een veilige en aantrekkelijke manier verbindt met het eigenlijke domeinbos. Breng zeker je laarzen mee! Het fietsnetwerk Brugse Ommeland heeft enkele prachtige verbindingen door het bos.

Bloeiende bossen

Zo’n 125 hectare van Kampveld is bezet met oude bossen. Vroeger werden er veel naaldbomen aangeplant. Naast typische bomen voor arme grond (grove den, lork, douglasden, zwarte den…) vind je er ook van nature voorkomende soorten zoals wilde lijsterbes, spork, berk, wilg, zomereik, beuk en ratelpopulier. Mossen, varens, heide en grassen, zoals pijpenstrootje, sieren de bodem. Rond de Rivierbeek is 30 hectare bos aangeduid als bosreservaat. Dit gebied van uitzonderlijke ecologische waarde kan enkel onder begeleiding worden bezocht.
Rond de meanderende beken groeien verschillende kruiden en voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, muskuskruid en dotterbloem. Op enkele weilanden groeit nog de pinksterbloem. Op de drogere gronden vind je heide terug.
 

Andere bewoners

Je kunt enkele merkwaardige en zeldzame vogels spotten in de bossen van Kampveld: de gekraagde roodstaart, kuifmees, buizerd, sperwer, wespendief, ransuil en bosuil. Spechten tref je er in verschillende maten en kleuren. Boomklever en boomkruiper hebben het hier naar hun zin. Met wat geluk zie je op een zonnige voorjaarsdag het oranjetipje rondfladderen. Ook de vos, wezel, hermelijn, ree en enkele levendbarende hagedissen vertoeven in of rond het bos.

Dit is een Natura 2000-gebied

 • Kampveldwandelroute

  Een bewegwijzerde wandeling van 9,1 km doorheen Kampveld met vertrek aan de kerk van Waardamme.

  Kampveldwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunt 85 (Brugse Ommeland) ligt in dit domein.

  Fietsknooppunten
 • Bulskampveldfietsroute

  Deze bewegwijzerde route van 43 km heeft een passage door Kampveld.

  Fietsroute
 • Mountainbikeroute

  In Kampveld vind je een mooie avontuurlijke mountainbikeroute van 4 km.

  Kaartje
 • Speelzone

  De grootste speelzone (3,77 ha) ligt net buiten de dorpskern van Waardamme. Verder zijn er nog 4 speelzones (0,90 ha - 0,68 ha - 3,17 ha - 2,85 ha).

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • regine

  "Heel mooi bos in de bosrijkste gemeente van West-Vlaanderen. Hopelijk komt de verbinding met Nieuwenhovebos er snel."
 • Tim

  "een hondenlosloopgebied... waar honden echt kunnen wandelen en niet gewoon wat snuffelen terwijl baasje lui op een bankje zit... is best haalbaar... Als ze dat in Nederland kunnen, kan je dat hier ook... en kom niet af met de reden 'fauna en flora' dat heb je in Nederland ook... "
 • Fam. Vanden Abeele

  "Een prachtige wandeling met het gezin gemaakt op paasmaandag. Volop genoten van dit gevarieerd landschap. Mooie wandelpaden, interessante flora en boeiende kindvriendelijke plekjes. Beleef het ook eens!"

Ligging en bereikbaarheid

Het Kampveld ligt in het Landschapspark Bulskampveld aan de zuidrand van Brugge. Je kan je wandeling best starten van het dorpsplein van Waardamme. Ook op het einde van de Denemetsraat is er een parkeerplaats, centraal in het gebied.

Ingang

Dorpsplein, 8020 Waardamme

Openbaar vervoer

De bushalte "Waardamme Drie Koningen" ligt op 160 meter van het dorpsplein. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Oostkamp ligt op 6,5 kilometer. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (8 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.1 (7 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (5 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (3 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (6 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt