- Overzicht
- Commentaren (1)
- Praktische info
#kanaalieperkomen
Wat ooit de Ieperse droom was, werd een economische mislukking zijn, maar op het vlak van de natuur een echt succes.
Je ontdekt langs het Kanaal een grote verscheidenheid aan planten, bloemen en dieren.
De troeven
- De herinnering aan het verleden
- Het mooi zomers kleurenpalet
- Zeldzame vogelsoorten
- Rijk onderwaterleven
- Uitgebreid wandel- en fietspad
Woongebied voor onze gevleugelde vrienden
Rietmoerassen met grote en kleine lisdodde, zwanenbloem en moerasrolklaver vormen een kraag tussen land en water. In de rietmoerassen nestelen typische rietvogels als rietgors, bosrietzanger en kleine karekiet. Regelmatig worden ook zeldzamere soorten, zoals dodaars, waterral of ijsvogel waargenomen.
Het wandelpad loopt langs bloemrijke bermen en hooilandjes. Wilde margriet, knoopkruid en nog veel meer zorgen voor een mooi zomers kleurenpalet. Heel wat insecten doen zich eraan te goed. Op zonnige dagen kun je in de bloemrijke bermen ook heel wat vlinders ontdekken: landkaartje, kleine vuurvlinder en verschillende soorten zandoogjes.
In het struweel en de hoge bomen broeden zeldzame vogelsoorten zoals ransuil, wielewaal, gekraagde roodstaart en soms nachtegaal.
Mislukte poging tot scheepvaart
De overblijfselen van de sluizen langs de Oude Vaart getuigen ietwat mistroostig van de hoop en ijver om ooit scheepvaart tussen Ieper en Komen mogelijk te maken. Er werden niet minder dan zestien sluizen gebouwd! Op de inmiddels behoorlijk verweerde muren van baksteen en kalkmortel vinden nu heel wat fraaie muurplanten hun stek. Op de sluismuren vinden we onder andere tripmadam en scherpe fijnstraal.
Het waterleven
In het resterende open water krioelt er ook heel wat leven. In de zones met open water leven veel amfibieën: groene kikker, alpenwatersalamander en kleine watersalamander. De bruine kikker en de pad, die vooral op het land leven, zijn telkens in het voorjaar enkele weken te gast om er hun eitjes af te zetten.
Het symbool van een bittere mislukking
Na een groot aantal vergeefse plannen op papier werd in 1864 eindelijk de aanzet gegeven voor de aanleg van een kanaal tussen Ieper en Komen. Op die manier kon de IJzer met de Leie worden verbonden. De werkzaamheden leden echter schipbreuk op de onstabiele grondlagen. Ter hoogte van de waterscheidingskam tussen het Leie- en IJzerbekken schoven de zandige bodems voortdurend weg op de ondergrond van Ieperse klei. Twee pogingen om een tunnel te bouwen, en ook het verstevigen van de diepe kanaalsleuf, mislukten. Toen ten slotte de fameuze Sint-Elooibrug over de sleuf in Hollebeke in juni 1913 neerstortte, gaf men de moed op.
Het Kanaal Ieper - Komen is een Natura 2000-gebied.
-
Wandelknooppunten
Langs het Kanaal Ieper-Komen vind je volgende wandelknooppunten (Ieperboog): 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 47 en 75.
Wandelknooppunten -
Fietsknooppunten
Langs het Kanaal Ieper-Komen vind je volgende knooppunten (Westhoek): 17, 98, 48 en 47.
Fietsknooppunten -
Speelzone De Palingbeek
In het Provinciaal domein De Palingbeek (langs het Kanaal Ieper-Komen) vind je een speelzone van 6,5 ha.
Speelzones -
Bezoekerscentrum De Palingbeek
De Palingbeek ligt vlak bij het Kanaal Ieper - Komen.
Bezoekerscentrum -
Restaurant-tearoom De Palingbeek
Vlak bij de speelzone en op 200 m van het Kanaal Ieper-Komen vind je restaurant-tearoom De Palingbeek.
Restaurant-tearoom
regine
"Leuk om te wandelen of te fietsen van Komen naar Ieper!"