Currently, there is no weather information available.

Kasteelpark Blauwhuis

2.833335
 • 3
 • 4
 • 4
 • 1
 • 2
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

Deze groene long van 10 hectare in het centrum van Izegem bevat zowel het Blauwhuispark als het Kasteel Blauwhuis en Koetshuis.

De troeven

 • Engelse landschapsstijl
 • Reigerkolonie
 • Ijskelder
Toon meer informatie

Blauwhuispark

Het loofbos in het Blauwhuispark heeft de grootste natuurwaarde van het park. In het centrale deel heeft zich een reigerkolonie gevestigd. De ijskelder is een overwinteringsplaats voor verschillende vleermuissoorten (zoals de watervleermuis, baardvleermuis en grootoorvleermuis). Een reigerkolonie nestelt zich in de ecologisch beheerde oude bomen.

Sinds 2017 is het Agentschap voor Natuur en Bos eigenaar van grote delen van het kasteelpark Blauwhuis. Het park werd eind 19e eeuw in Engelse landschapsstijl aangelegd, met kasteelomwallingen en een serpentinevijver, de ideale verblijfplaats voor verschillende soorten kikkers, padden, salamanders, vissen, water- en oeverplanten. 

Kasteel Blauwhuis

Midden in het park staat het kasteel Blauwhuis, waarvan de historische wortels tot diep in de 16de-eeuw reiken. De oorspronkelijke pachthoeve werd door de Brugse familie van Huerne in de 18de eeuw verbouwd tot een ‘huys van plaisantie’. Adellijke lieden verbleven er tijdelijk om zich te vermaken met bezigheden als jacht, theedrinken en prettige conversatie. Een speelhuis werd gebruikt om zakelijke relaties te smeden of te onderhouden.
De laatste adellijke bewoners van kasteel, in de 19de en 20ste eeuw, behoorden tot de families Gillès en Gillès de Pélichy  en waren nauw verbonden met het welzijn van de stad Izegem.
Het verhaal van het kasteel is ondertussen aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Het kasteel, alsook het bijbehorende koetshuis, werden gerestaureerd door de eigenaar JMA Group nv (familie Romel) met respect voor de bestaande erfgoedwaarden.
Het kasteel Blauwhuis is daarbij een warme ontmoetingsplaats geworden voor elke generatie, waar geschiedenis en toekomst hand in hand gaan. Het kasteel vormt een inspirerende broedplaats waar creatieve makers, ondernemers, horeca en het gemeenschapsleven samenkomen, dit met een knipoog naar sociaal verantwoord en duurzaam ondernemen.

 • Fietsknooppunten

  Het kasteelpark ligt tussen knooppunt 21 en 55 van het fietsnetwerk Leiestreek.

  Fietsnet

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Kasteelstraat, 8870 Izegem

Openbaar vervoer

De bushalte 'Izegem Dirk Martenslaan' ligt op 150m. Meer info op www.delijn.be.
Het station van Izegem ligt op 500m. Meer info op www.belgianrail.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?