Currently, there is no weather information available.

Klaverberg

3.64407
  • 4.333335
  • 3.5
  • 3.7
  • 3.25
  • 2.625
  • 4.11111
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#klaverberg

Het zal je als wandelaar, fietser of ruiter misschien verbazen, maar ooit was de Klaverberg een uitgestrekt heidegebied. De laatste sporen daarvan vind je langs de boswegen, waar struikheide en rode dopheide extra kleur aan het landschap geven. Ook een enkele jeneverbesstruik is hier present. Aan deze zeldzame conifeer groeien de jeneverbessen. In Limburg erg gewaardeerd, omdat het de Hasseltse jenever zijn typische subtiele smaak geeft. Nu kent de mijnterril unieke natuurwaarden door het uitgestrekte open landschap. Vlak langs de terril worden schapen gehuisvest die het gebied begrazen. Momenteel wordt voor een visie uitgewerkt om te kijken hoe het gebied beter ontsloten kan worden voor recreanten zonder de natuurwaarden in het gedrang te brengen. De toegankelijkheid van het gebied Klaverberg-Heiderbos is onlangs samen met het natuurbeheerplan in openbaar onderzoek gegaan. Wandelen kan je er nu al naar hartenlust en is door de mooie vergezichten zeker de moeite waard. 

 

De troeven

  • Klaverbladvormige landduinen
  • Monumentale wintereikstoven
  • Struikheide en rode dopheide
  • Mijnterril van 121 meter hoog
Toon meer informatie

De Klaverberg, ongeveer 200 ha groot, is gelegen in het noordoosten van As, net naast het Nationaal Park Hoge Kempen. De klaverbladvormige landduinen van de Klaverberg strekken zich uit vanaf de wijk Zevenhuizen tot aan het vliegveld van Zwartberg. Wie hoopt op de Klaverberg zijn geluk te beproeven met duizenden klavertjesvier, moeten we teleurstellen. De naam verwijst niet naar deze geluksbrengers, maar naar de klaverbladvormige landduinen die je hier vindt.


 

Eeuwenoude wintereikstoven: eiken met meerdere stammen per boom

Op de duinen loop je tegen een heus natuurfenomeen aan: de monumentale wintereikstoven. Dat zijn wintereiken met verschillende stammen, die ontstaan zijn doordat deze bomen eeuwenlang dienden als hakhout. De monumentale wintereikstoven zijn werkelijk indrukwekkend. Volgens wetenschappers zijn hun ondergrondse wortelgestellen wel tot 800 jaar oud! Door ze op regelmatige tijdstippen om te hakken, ontwikkelden zich telkens weer verschillende scheuten in plaats van één centrale stam.

Als je rekening houdt met hun respectabele leeftijd, zal het je niet verwonderen dat deze eiken erkend worden als autochtone zaadbank voor nieuwe aanplantingen in de omgeving. Zich uitzaaien doen de wintereiken gelukkig ook zelf. Onder de grove dennen vind je niet enkel een ondergroei van zomereiken, maar ook vuilbomen, lijsterbessen, berken en sporadisch enkele wintereiken. Her en der groeien zelfs zeer grote exemplaren hulst. Op sommige plekken kun je nog wat struikheide en rode dopheide aantreffen en de jeneverbesstruik komt hier ook voor. In één van de bosjes leeft zelfs de eikvaren, een typische soort voor een droge en voedselarme grond.
 

Klaverbladvormige landduinen: overblijfselen van oeroude stuifduinen

De klaverbladvormige landduinen van de Klaverberg zijn de restanten van de oeroude stuifduinen. Het zand van die duinen werd aangevoerd door de aanhoudende noordenwinden tijdens de laatste ijstijd. Veel later, ongeveer 14.000 jaar geleden, hoopte dit zand zich plaatselijk op tot landduinen. Ondertussen zijn de meeste gefixeerd door de aanplanting van grove en Corsicaanse dennen. Die bomen leveren niet enkel hard en sterk timmerhout, maar ook goede steunbalken voor de mijnen, wat belangrijk was voor de vroegere industrie.
 

Van afvalberg tot natuurdomein

De mijnterril of ‘steenberg’ op de Klaverberg is één van de stille getuigen van het roemrijke industriële verleden van Limburg. Wat mijnwerkers vanuit de diepe ondergrond naar de oppervlakte brachten, waren ruwe kolen. Slechts de helft van het volume bestond uit echte steenkool, de rest waren mijnstenen. Die werden op een ‘afvalhoop’ gegooid, al is ‘hoop’ wel een relatief begrip. De mijnterril op de Klaverberg is 165 meter hoog. Op de top heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Wat ooit een afvalberg was, is ondertussen een natuurgebied geworden. De Europese Unie duidde deze terril en zijn omgeving zelfs aan als habitatrichtlijngebied.

  • Toegankelijke boswegen

    Het bosgebied is voor wandelaars het hele jaar door vrij toegankelijk op de voorziene boswegen.

    Kaart
  • Fietsroutenetwerk

    Fietsknooppunten tussen 39 en 74. Fietsen op de voorziene fietspaden, maar niet op de terril zelf wegens erosiegevaar. Door veelvuldig fietsgebruik kan dit leiden tot verschuiving van lagen.

    Fietsroute.org
  • Wandelnetwerk

    Het wandelgebied Thorpark telt 10 wandellussen, een natuurloop en het steenmannetjespad. Zes wandellussen starten aan Thor Central, de andere lussen aan instapplaatsen in de buurt.

    Kaart met wandelnetwerk
  • Dankzij het knooppuntensysteem kan je zelf je tocht uitstippelen.

    Ruiterroutes Nationaal Park Hoge Kempen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Klaverberg is gelegen in het noordoosten van As, net naast het Nationaal Park Hoge Kempen.

Ingang

Stadionplein, 3600 Genk

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Genk ligt op 10 km. Vanaf het station rijdt buslijn 68 ‘Opglabbeek-Nieuwe Kempen-Genk station’ met een frequentie van één bus per uur. Lijn 8 ‘Overpelt-Genk’ en Lijn 44 ‘Opglabbeek-Genk’ rijden enkele keren per dag. Je stapt af aan de halte ‘Opglabbeek-Nieuwe Kempen’. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de auto

Vanuit Brussel: Neem de E40 tot Leuven. Vervolg op de E314 tot de afslag Genk-centrum. Volg de N76 tot de afslag ‘Bree, Opglabbeek, Waterschei, Zwartberg’. Rij door tot Nieuwe Kempen. Vervolgens bereik je de Weg naar Zwartberg.

Vanuit Antwerpen: Neem de E313 tot Lummen. Vervolg op de E314 tot de afslag Genk-centrum. Volg de N76 tot de afslag ‘Bree, Opglabbeek, Waterschei, Zwartberg’. Rij door tot Nieuwe Kempen. Vervolgens bereik je de Weg naar Zwartberg.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?