Currently, there is no weather information available.

Klein Schietveld

3.392855
 • 4.05263
 • 2.90909
 • 2.454545
 • 3.53846
 • 3.5
 • 3.38889
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#kleinschietveld

Klein in naam, maar groots in natuur.  Het Klein Schietveld wordt ‘klein’ genoemd omwille van de nabijheid van grotere broer Groot Schietveld. Naar Vlaamse normen is het echter allesbehalve klein; een aaneengesloten stuk natuur van bijna 900 hectare is in Vlaanderen eerder uitzondering dan regel. 

Het militair domein is deels toegankelijk en je kan er prachtig wandelen, fietsen en ruiteren. En tijdens het seizoen kan je via de spoorfietsen het gebied op een andere manier ontdekken.

 

De troeven

 • Wandelen in militair domein
 • Den toren, bezoekerscentrum met mooi uitzicht over het vliegveld
 • Europese topnatuur met zeldzame soorten zoals heidekartelblad, aardbeivlinder, rugstreeppad, ...
 • Fort van Brasschaat waar vleermuizen zich thuis voelen
 • Verschillende horeca in de buurt
Toon meer informatie

Europese topnatuur

Het Klein Schietveld is een militaire domein. De militaire overheid is dan ook de belangrijkste gebruiker van het terrein.  Het vliegveld van het Klein Schietveld wordt gebruikt door de aeroclub van Brasschaat. De militaire aanwezigheid en activiteiten hebben ervoor gezorgd dat het 19e eeuwse heidelandschap op het Klein Schietveld bewaard bleef. Natte heide en vennen, droge heide, landduinen en schrale graslanden maken er het belangrijkste deel van uit.

Het heidelandschap met vennen biedt een prachtig leefgebied voor beschermde amfibieën zoals heikikker, kamsalamander en rugstreeppad. Ook boomleeuwerik en nachtzwaluw houden ervan. Klokjesgentiaan is zeer belangrijk voor vlinders zoals het gentiaanblauwtje. In het fort van Brasschaat overwinteren jaarlijks vleermuizen, sommige soorten zelfs in grote aantallen.

Het vliegveld lijkt één grote grasvlakte maar ook hier komen veel zeldzame soorten voor. Dit vraagt dan ook een aangepast beheer. Tussen september en oktober wordt het gras gemaaid en in één beweging afgevoerd.  Vele sterk dominante ruigtekruiden en grassen vinden daarop nog onvoldoende groeiomstandigheden en andere veel zeldzamere soorten verschijnen op het toneel. De plantensoorten zoals heidekartelblad en gevlekte orchis brengen op hun beurt heel wat insecten en vlindersoorten zoals aardbeivlinder mee. Het vliegveld behoort tot de grootste heischrale graslandvlakte in Vlaanderen .

Den Toren

Breng zeker ook een bezoek aan Den Toren. Hier kom je meer te weten over het militair verleden, het vliegwezen en de Europese topnatuur van het gebied. Zeker een bezoek waard. 

 • Korte kennismakingswandeling

  Wandeling van ongeveer 1 uur (volg de rode bordjes).

  Kaart
 • Laarzenpad

  Wandeling van ongeveer 1 uur (paarse bordjes). Laarzen aangeraden.)

  kaart
 • Lange laarzenpad

  Wandeling van ongeveer 3 uur (gele bordjes). Laarzen aangeraden.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Het fietsknooppuntennetwerk loopt door het gebied (zie kaart).

  Fietsrouteplanner
 • Den Toren

  De vroegere verkeerstoren is ingericht als informatiecentrum.

  Meer info over Den Toren
 • Perron Noord

  Het café heeft een speelweide, een avontuurlijke speeltuin voor kinderen en een aangenaam ruim terras

  Alle info over Perron Noord
 • Aeroclub van Brasschaat

  In de kantine van de aeroclub kan je iets drinken.

  Meer info over de aeroclub
 • Ruiterpaden

  Ruiteren kan hier op de toegankelijke wegen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Den Toren

Den Toren is de oude verkeerstoren van het militair vliegveld. Nu is het een infocentrum waar je meer te weten komt over het militair verleden, het vliegwezen en de Europese topnatuur van het gebied.

Inkom is 2 euro per persoon, tot 18 jaar is het gratis. Reservaties voor groepsbezoeken via toerisme@brasschaat.be (meer info op https://www.den-toren.com)

 

Voor alle praktische informatie kan je op https://www.den-toren.com/

Ligging en bereikbaarheid

Klein Schietveld ligt in de gemeente Brasschaat, Kapellen en Kalmthout. 

Ingang

Licht Vliegwezenlaan 3, 2930 Brasschaat

Met de auto

Je kan parkeren op de parking aan de Licht Vliegwezenlaan. De rest van het gebied is afgesloten met een slagboom en verboden voor autoverkeer. 

Met de fiets

Je kan door het gebied fietsen via de fietsknooppunten. Fietsknooppunt 21 ligt in de buurt van de parking en Den Toren. 

Openbaar vervoer

Klein Schietveld is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. De dichtsbijzijnde bushalte is Brasschaat Sint-Jobsteenweg. Meer informatie op www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (19 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.9 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt