Currently, there is no weather information available.

Kooldries-Hoofsweer

3.91892
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.42857
 • 3.666665
 • 2.8
 • 4.333335
 • 4.2
 • 4.125
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#hoofsweer

Kooldries-Hoofsweer is erg divers. Je vindt er open water, struikgewas, bosjes, grasland en een stukje heide. De oude kleiputten zijn een ooggetuige van de vroegere steenfabrieken. Vandaag zijn ze gevuld met water en begroeid met bijzondere planten. Vogels, libellen en amfibieën nemen de oude kleiputten met alle plezier in. En dus zeker een bezoek waard! Wandelaars kunnen het gebied ontdekken via een aantal uitgestippelde wandelroutes. Het zijn avontuurlijke wandelroutes waarvan de paden niet verhard zijn. Het is dan ook raadzaam om goed wandelschoeisel aan te trekken en bij slecht weer laarzen. Buggy’s en kinderwagentjes zijn moeilijk in het gebied te hanteren en kan je beter thuis laten.

 

De troeven

 • Picknicken in de natuur
 • Wandelen in een gevarieerd natuurgebied
 • Kamsalamanders in europese topnatuur
Toon meer informatie

Fauna en flora

Door de onderliggende kleilaag heeft Kooldries-Hoofsweer een zeer dynamisch systeem van uitdrogen en vernatten. Hierdoor kent het een unieke fauna en flora. Naast de typerende kleiputten sieren ook een eikenberkenbos, een rietveld, struikgewas, een stukje heide en een oude hoogstamboomgaard het gebied. 

Eén derde van Kooldries-Hoofsweer is ontoegankelijk omdat het waterpeil sterk schommelt. Tijdens de droge zomers zakt het water weer en ontstaan er waterpartijen, dammetjes en zacht glooiende oevers. Een ideale biotoop voor zeldzame planten als de naaldwaterbies, kleine en ronde zonnedauw.

De diversiteit van Kooldries-Hoofsweer trekt heel wat dieren aan. Zo leven er veel libellen, vlinders en amfibieën. Voor de zeldzame kamsalamander is het gebied zelfs Europees habitatrichtlijngebied. Vogelsoorten als dodaars, specht, boomklever, wielewaal, boomvalk en ijsvogel voelen zich piekfijn rond de grote kleiputten of in de nattere bossen.

Samenwerken aan de natuur

Kooldries (17 ha) en Hoofsweer (30 ha) zijn al decennialang in beheer bij Natuurpunt (Kooldries) en Natuur en Bos (Hoofsweer). Natuurpunt, Natuur en Bos, Regionaal Landschap de Voorkempen en de gemeente Brecht sloegen de handen in elkaar en maakten er één natuurgebied van. Het beheer van de Kooldries en Hoofsweer blijft wel in handen van respectievelijk Natuurpunt en Natuur en Bos.

Geschiedenis

Kooldries-Hoofsweer ligt vlak naast het kanaal Dessel-Schoten. In de 19de eeuw, tijdens het graven van het kanaal, merkte men dikke kleilagen in de ondergrond op. Een aantal steenfabrieken vestigden zich naast het kanaal om de klei te exploiteren. Zo ontstonden de talrijke kleiputten die Kooldries-Hoofsweer kenmerken. Na de kleiwinningen geraakten de putten in verval. Water vulde de putten en struikgewas palmde de grond in.

 

 • Wandelroutes

  Aangeduide wandelroutes.

  Kaart
 • Wandelknooppunt

  Wandelroutenetwerk Kempense Hoven komt door het gebied (traject knooppunten 50-8).

  Wandelroutenetwerk Kempense Hoven
 • Vogelkijkwand

  Kijkwand met een infobord over de meest voorkomende vogels.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Kooldries-Hoofsweer ligt in de gemeente Brecht

Ingang

Kooldriespark, 2960 Brecht

Met openbaar vervoer:

Meer info: www.delijn.be. De Kooldries is bereikbaar via buslijn 440 Essen – Malle – Herentals, je stapt af aan de halte St-Lenaerts Bremstraat. Vanaf de halte Bremstraat wandel je richting Brecht tot aan het kanaal. Aan het kanaal neem je de Boudewijnstaat tot aan de Paepestraat/ Kooldries, dit is ca. 15 min. stappen.

Met de trein kan je vanuit Antwerpen via IR Noorderkempen te Brecht in het Station Noorderkempen aansluiten op deze buslijn, ook de buslijn 410 (Antwerpen – Turnhout) sluit via de halte Westmalle Kasteellaan aan op de buslijn 440.

Met de fiets:

Het fietsknooppuntennetwerk passeert in de buurt, knooppunt 99 ligt aan Brug 11 op ongeveer 1300 m.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt