Currently, there is no weather information available.

Koppenbergbos

4.08
 • 4
 • 4.666665
 • 3
 • 4.5
 • 4.666665
 • 4.4
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#koppenbergbos

Wie kent de Koppenberg niet? In wielerklassiekers is deze kasseiheuvel het decor voor heroïsche taferelen. Maar ken je ook het Koppenbergbos op en rond ‘de bult van Melden’? In dit gevarieerd loofbos kan je heerlijk genieten van de natuur, waar de wilde hyacint elk voorjaar zijn paarsblauw tapijt uitrolt.

 

De troeven

 • Sporen van de Eerste Wereldoorlog
 • 150 jaar oude bomen!
 • Wilde hyacinten
 • Oude zomereiken
Toon meer informatie

Koppenbergbos als oefenterrein tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het Koppenbergbos is 36 hectare groot. Het is vooral een beukenbos, maar door een goed beheer krijgen ook andere boomsoorten, struiken en planten een kans. In het zuidelijk deel van het bos vind je eeuwenoude zomereiken met majestueuze kruinen. Deze oude knarren hebben op borsthoogte een stamomtrek van om en bij de 3 meter. Ze zijn in elk geval meer dan 150 jaar oud en zijn zo stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze getroffen door granaatscherven, waardoor ze voor de houtexploitatie niet langer geschikt waren. Zo bleven ze gelukkig gered van de hakbijl. Omringende beuken, die het licht wegnemen, worden waar nodig wel weggenomen om deze uitzonderlijke zomereiken als natuurlijk erfgoed nog een lang leven te gunnen.

Beheer

De talrijke beuken in het Koppenbergbos laten door hun dichte bladerdek weinig licht door. Gerichte kappingen en dunningen creëren in dit donkere bos meer licht en ruimte. Hierdoor krijgen ook bomen als eik, es, boskers en haagbeuk een kans. Bovendien kan er zich een waardevolle en gevarieerde struik- en kruidlaag ontwikkelen.

Op het hoogste punt van de Koppenberg besteedt het Agentschap voor Natuur en Bos de nodige aandacht aan de ontwikkeling van open plekken en lichtrijke paden in het bos. Voor de wilde kamperfoelie is dit een ware verademing in het donkere beukenbos. Ook vlinders en zangvogels stellen deze extra lichtinval op prijs!

Het Koppenbergbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Agentschap staat ook in voor het beheer.

Een beetje geschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Koppenbergbos helemaal verwoest. Stille getuigen hiervan zijn de loopgraven en vele bomkraters in het noordoostelijk deel van het bos.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Hanske de krijger

  "Op zaterdag 21/04/18 organiseert wandelclub Hanske de Krijger Oudenaarde vzw een wandeling die gaat door het Koppenbergbos. Dit is een uitgepijlde wandeling met respect voor de natuur. De ideale manier om te genieten van de hyacinten en hun zeemzoete geur. Info : www.hanskedekrijger.be"

Openbaar vervoer

Bus 65 brengt je vanuit het station Oudenaarde naar de halte 'Melden-Dorp'. Van hieruit is het een kwartiertje stappen naar de toegang ‘Onderbos (Melden)’ van het Koppenbergbos. Belbus 460 'Maarkedal - Oudenaarde' brengt je vanuit het station Oudenaarde naar de halte ‘Melden Koppenberg’. Meer info: www.delijn.be.

Parking

Er is parkeergelegenheid langs de Hospitaalweg of de Maria van der Gheynstraat. Beide parkings zijn te bereiken via de N60. Net zoals fietsers kunnen ook moutainbikers hier terecht. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt