Currently, there is no weather information available.

Kraaiveldbos

2.391305

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.333335
 • 1.666665
 • 1
 • 2.5
 • 1.25
 • 3.25
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#kraaiveldbos

‘Als een bos van els houdt, voel je snel nattigheid. De liefde stroomt er vaak bij beken.’ Geert De Kockere schreef dat heel toepasselijke ‘litenatuurtje’ speciaal voor dit gebied. Je vindt het op een kunstwerkje aan de rand van het bos. Dit kleine bos van 8 hectare ligt net ten zuiden van het veel grotere domein Lippensgoed-Bulskampveld. Het is een leuk plekje om te ontdekken.

De troeven

 • Oud, beekbegeleidend bosje
 • Klein, maar waardevol
 • Reeën
Toon meer informatie

Van slanke sleutelbloem tot ijsvogel

Het Kraaiveldbos ligt langs de Ringbeek en is een restant van een uitgestrekt boscomplex dat reikte van de Munkenbossen tot aan de Blauwhuisbossen in Wildenburg.

Een oude meander van de beek loopt door het bos. In regenachtige periodes kan het er heel drassig zijn. Doe dus voor de wandeling zeker je laarzen aan! Bomen die houden van een vochtige ondergrond, gedijen er heel goed: de populier, de es en de els. Het Kraaiveldbos is een oud bos. Daarmee bedoelen we dat het minstens de laatste twee eeuwen altijd bos is geweest. Daardoor vinden we er typische soorten, zoals bosanemoon, gele dovenetel en slanke sleutelbloem. 

Een opmerkelijke bewoner van het Kraaiveldbos is de prachtige ijsvogel. Met zijn blauwe en oranje kleuren is hij een opvallende verschijning. Hij zit het liefst op zijn vaste uitkijkpost aan de Ringbeek. Daar wacht hij op een geschikt moment om naar zijn prooi te duiken. Soms krijgt dit bos ook bezoek van enkele reeën. Bij valavond maak je het meest kans om dat schuwe dier te zien.


Recente herstelwerken en natuurontwikkeling

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in 2010, samen met de provincie, de oude meander door het bos opnieuw opengemaakt, zodat de beek weer gedeeltelijk door het bos kan lopen, en het bos opnieuw water kan bergen.

In het oostelijke deel werden er rond het jaar 2000 op een akker, grenzend aan het oude bos, jonge zomereiken aangeplant. In het westelijke deel zijn oude populieren uitgegroeid. In dit gevarieerde structuurrijke bos mag de natuur grotendeels haar eigen gang gaan.
 

 • GR paden

  Het Grote Routepad GR 131 (Krekengebied- Ieperboog) passeert er langs de Hertsbergeveldstraat.

  Kaart
 • Knooppunten

  Het domein ligt tussen knooppunt 11 en 60.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Ligging en bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Lijn 28, Beernem - Wingene - Zwevezele, heeft twee haltes in de buurt: halte Hertsbergeveld, dicht bij de ingang Hertsbergeveldstraat, en halte Kleithoek, dicht bij de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.

Ingang

Kraaiveldstraat 89, 8020 Oostkamp

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 1.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?