- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#kraenepoel
De Kraenepoel is een ondiepe vijver in Aalter van 22 hectare groot. Omwille van de rust voor de natuur is het gebied niet volledig vrij toegankelijkheid. Er worden wel maandelijks begeleide wandelingen georganiseerd of je kan het domein op eigen houtje bewonderen van aan de vogelkijkwand.
De troeven
- Trekpleister voor watervogels
- Tot 22 soorten libellen
- Winterse schaatsavonturen
De laatste poel
De Kraenepoel is de laatste van tientallen veldvijvers waarmee het Bulskampveld in de middeleeuwen bezaaid was. De andere veldvijvers werden allemaal leeggelaten. De Kraenepoel is beschermd als landschap omwille van de cultuurhistorische elementen en zijn geschiedenis, van vengebied over veldvijver tot visvijver.
Het maakt deel uit van het beschermd landschap “Kraenepoel en Markettebossen”.
Drooglegging voor natuur
Om de natuurwaarden te vergroten wordt de Kraenepoel om de vijf tot tien jaar drooggelegd. Men laat dan het water volledig weglopen uit de vijver, nadat de vissen afgevangen worden. Door de vijver droog te leggen, kan het slib mineraliseren. Dat betekent dat organisch materiaal zoals plantenresten in of op de bodem kunnen afgebroken worden. Dit zorgt voor zuiverder water met meer variatie in de waterplanten en vissen die in en om het water groeien en leven. Onder andere de zomertaling, het woudaapje, de dodaars en de ijsvogel profiteren van deze drooglegging om te broeden. In de winter heeft de vijver dan weer een grote aantrekkingskracht op watervogels zoals de tafeleend, slobeend, smient en wintertaling.
De drooglegging zorgt er ook voor dat typische planten zoals moerashertshooi, knolrus, pilvaren en sierwieren hun weg terugvinden.
Aan de Kraenepoel kun je tot 22 soorten libellen zien fladderen.
Ingesloten vijver
De vijver is volledig ingesloten. Ten oosten liggen de Markettebossen, een hoofdzakelijk gesloten landschap met gemengd loofbos. Ten noorden ligt een open landbouwgebied. Ten zuiden en westen ligt een residentiële woonwijk.
Tien hectare van de Kraenepoel is eigendom van Natuur en Bos en de gemeente Aalter. Het noordelijk deel is privé-eigendom.
-
Fietsknooppunten
Knooppunt 6 van het fietsnetwerk Meetjesland ligt op de hoek van het Kraenepoelpad en de Lotenhullestraat.
Route -
Vogelkijkwand
Van aan de vogelkijkwand kun je de vogels observeren op de poel.
-