17 °C
bewolkt
bewolkt

Kravaalbos

3.913045
 • 4.5
 • 3
 • 4
 • 4
 • 3.6
 • 4.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kravaalbos

Ontdek in en rond het Kravaalbos boeiende en afwisselende natuur in een glooiend landschap. Het Kravaalbos is ongeveer 80 hectare groot. Het bos ligt op de overgang tussen het reliëfrijke Land van Aalst en het Pajottenland. Drie wandellussen (geel, rood, blauw) laten je het bos en het naburig landschap verkennen. Daarnaast zijn nog tal van andere wegen toegankelijk voor wandelaars. Fietsers en ruiters kunnen langs de rand van het bos op pad. Honden kunnen aangelijnd mee op stap op de toegankelijke wandelpaden.

De troeven

 • Flirten met provincie- en gemeentegrenzen
 • Rijke biodiversiteit met kleurrijke voorjaarsbloeiers
 • Gevarieerd wandelbos
Toon meer informatie

Bos op grenzen
Het Kravaalbos ligt op het grondgebied van vier (deel)gemeenten, Meldert  en Baardegem (Aalst), Asse-ter-Heide (Asse) en Mazenzele (Opwijk). De provinciegrens doorkruist het gebied. Het grootste deel van het bos is private eigendom maar wel toegankelijk op de aangeduide paden. 

Begaanbare paden
Het Kravaalbos is beschermd als landschap. Door de lemige bodem is de natuur erg kwetsbaar. Het is daarom van groot belang om op de paden te blijven. Bij regenweer zijn de paden erg drassig en moeilijk begaanbaar. Daarom zijn de boswegen enkel toegankelijk voor wandelaars. Enkel de veldweg vanaf dit punt is ook toegankelijk voor fietsers en ruiters.

Waardevolle maar kwetsbare natuur
In het Kravaalbos tref je een rijkdom aan bloemen en planten aan. In het voorjaar kleuren bosanemonen en wilde hyacinten het bos wit en paars. In de nattere gedeelten vind je ook planten als speenkruid, slanke sleutelbloem, dotterbloem,… Vogels als de steenuil, wespendief, middelste bonte specht, boomklever,… voelen zich hier thuis.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

Het Kravaalbos ligt op het grondgebied van vier (deel)gemeenten: Meldert  en Baardegem (Aalst), Asse-ter-Heide (Asse) en Mazenzele (Opwijk). De provinciegrens van Oos-Vlaanderen en Vlaams-Brabant doorkruist het bosgebied. 

Ingang

Putstraat (ter hoogte van nr. 116: infobord) , 9310 Meldert (Aalst)

Parkeren kan in de omgeving in de Putstraat in Meldert, in het centrum van Meldert, Asse-ter-Heide of het centrum van Mazenzele. Vanuit Meldert of Asse-ter-Heide kan je de rode of gele wandeling starten. Vanuit Mazenzele kan je de blauwe of gele wandeling starten. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (4 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (4 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (3 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (4 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.7 (3 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt