Currently, there is no weather information available.

Lage Moere van Meetkerke

4.173915
 • 4.125
 • 4
 • 4.142855
 • 4.5
 • 3.714285
 • 4.444445
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#lagemoere

De Lage Moere is een natuurgebied van een kleine 500 hectare en ligt op het grondgebied van Meetkerke en Houtave (Zuienkerke), Varsenare (Jabbeke) en SintAndries (Brugge). Het is een open polder met een gevuld verleden. In de bodem zit per uitzondering weinig klei. Natuur en Bos beheert hier een kleine 250 hectare. In de waardevolle hooiweiden vinden we echte koekoeksbloem en waterkruiskruid. Grutto, scholekster en tureluur leggen er hun eieren en in de winter springen de wilde ganzen in het oog. Trek je wandelschoenen of laarzen aan en kom op verkenning.

De troeven

 • Uniek polderlandschap
 • Eendenkooi
 • Bedreigde plantsoorten
 • Speciale vogelsoorten
Toon meer informatie

Natuurinrichting en natuurcompensaties

In 1999 kocht Natuur en Bos (ANB) een eerste perceel in de Lage Moeren. Het was de prelude van het natuurinrichtingsproject onder leiding van de Vlaamse Landmaatschappij  (van eind 2001 tot 2009). Hooilanden, hooiweiden, laantjes en de eendenkooi werden hersteld. Het gebied werd opnieuw vernat en op een aantal waterlopen werden stuwen gezet om zo het waterpeil te verhogen.

30 verschillende soorten vogels

Meer dan 30 verschillende soorten vogels komen jaarlijks broeden in de Meetkerkse Moeren. Elk genieten ze van een ander stukje biotoop. In het bos en de omliggende ruigten broeden bijvoorbeeld de aalscholver, blauwe reiger, blauwborst, en sporadisch boomvalk en wielewaal. In de vochtige hooi- en weilanden nestelen de graspieper, grutto, tureluur en veldleeuwerik zich. De kleine karekiet en rietzanger verkiezen dan weer de met riet begroeide sloten.
Andere gevederde vrienden, zoals de kleine rietgans, kolgans, wilde eend, smient en slobeend, komen in de Lage Moere graag overwinteren. Een oude eendenkooi bewijst dat de Meetkerkse Moeren niet altijd veilig terrein waren voor eenden. Tijdens de trekperiodes is het uitkijken naar speciale soorten zoals de goudplevier, wulp en regenwulp.

Unieke eendekooi

De naam doet het al vermoeden: eendenkooien werden gebouwd voor de vangst van wilde eenden voor consumptie. Bij een eendenkooi moet je je een vijver voorstellen, omgeven door een ‘kooibos’ en in elke hoek lange vangpijpen. De vangst was een samenspel van tamme staleenden en een bruin lokhondje (dat door zijn kleur op een vos leek). De kooiman joeg de eenden op, naar het einde van de vangpijp, waar ze in netten werden gevangen. 

Eén vangpijp van de eendenkooi werd gerestaureerd. Hoewel er veel eendenkooien te vinden zijn in Nederland, is dit wel degelijk een Vlaamse uitvinding. De eendenkooi in Meetkerke (uit de 16de eeuw) is een van de weinig overgebleven exemplaren. Er zijn slechts enkele eendenkooien meer te bezichtigen in Vlaanderen, wat deze plek al zo kostbaar maakt. 

Natuurbeheer

De belangrijkste werken zijn het maaien met nabegrazing, het knotten van bomen en het onderhouden van poelen en laantjes. Het beheer gebeurt in samenwerking met de lokale landbouwers.

 

 • Meetkerkse Moerenwandelroute

  De bewegwijzerde wandelroute is 15 km lang en vertrekt aan de onthaalparking in de Dorpweg te Meetkerke.

  Meetkerkse Moerenwandelroute
 • Knooppunten

  Fietsknooppunten 58 en 64 (Kust) liggen in de buurt .

  Fietsknooppunten

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Öznur Cevirgen

  "Minder aan te raden in herfst en winter omwille van ontoegankelijke stukken wegens te drassig "

Ligging en bereikbaarheid

De Meetkerkse Moeren zijn gelegen tussen het Kanaal Gent-Oostende en Meetkerke.

Ingang

Vertrek geleide wandelingen - Steenkaai 107, 8000 Brugge

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?