Currently, there is no weather information available.

Komgronden van Lampernisse

4.229165

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.11111
  • 3.88889
  • 4.5
  • 4.22222
  • 3.833335
  • 4.857145
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#komgrondenlampernisse

Een bezoek aan de Komgronden, is een duik in het verleden: de inrichting van het landschap herinnert je steeds aan vroeger. De weidsheid en het uitgebreide netwerk van sloten en grachten is een verademing voor mens, dieren en planten.

De troeven

  • Zeldzame vogels
  • Weidsheid van het gebied
  • Unieke flora
  • Duik in het verleden
Toon meer informatie

Zeldzame fauna en rijke flora

In de Komgronden van Lampernisse strijken veel vogels neer die je elders niet meer vaak ziet. Je vindt hier zowel de overwinteraars, zoals velduil, smient, blauwe kiekendief, goudplevier, watersnip en wulp, als talloze broedvogels zoals wilde eend, slobeend, zomertaling, scholekster, veldleeuwerik, boerenzwaluw, rietzanger, gele kwikstaart, kleine karekiet en rietgors. Kievit, grutto en tureluur zijn typische weidevogels.
De talrijke slootjes rond de weiden met kamgras en veldgerst zorgen voor een grote rijkdom aan water- en oeverplanten, zoals gele lis, zwanebloem, grote waterweegbree en waterzuring. Uniek in de Komgronden van Lampernisse zijn moeraszoutgras, grote watereppe en de vrij zeldzame lidsteng.
 

Natuurbescherming

In 1993 klasseerde de Vlaamse overheid de Komgronden als landschap, waardoor de historische, landschappelijke en ecologische waarden van dit uniek poldergebied bescherming genoten.
Er werden heel wat inrichtingsmaatregelen getroffen. Men legde onder andere oeverstroken aan en plantte hagen op de overgangen tussen de kreekruggronden en de komgronden. In een zone van 340 hectare rond de Kripshoek herstelden nieuw aangelegde stuwtjes en dammetjes de hogere slootpeilen in de winterperiode.
 

Geschiedenis

De oudste relicten van de Komgronden in Lampernisse vind je in de komgronden zelf. De site ‘Leenhof ter Wissche’ en de site ‘Palinghoek’ verwijzen naar historische hoeven die omringd waren door walgrachten.
Het Leenhof Ter Wissche was in de 14de eeuw de belangrijkste omwalde hoeve van Lampernisse. 

 

  • Zannekinwandelroute

    Een bewegwijzerde wandelroute van 6 km vertrekkend van het Kerkplein.

    Zannekinwandelroute
  • Fietsknooppunten

    Aan de parking van de komgronden liggen fietsknooppunten 23, 46 en 78 (Westhoek).

    Fietsnet.be
  • Bezoekerscentrum De Blankaart

    De Blankaart ligt op 13,5 km van de Komgronden.

    Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De komgronden van Lampernisse liggen in de achtertuin van Diksmuide.

Ingang

Zannekinstraat, 8600 Lampernisse

Openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde bushalte is "Lampernisse kerk". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.5 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.9 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?