Currently, there is no weather information available.

Lanklaarderbos

3.615385
 • 3.666665
 • 3.5
 • 3
 • 3
 • 3
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#lanklaarderbos

Domeinbos ‘Het Lanklaarderbos’ ligt binnen het Nationaal Park Hoge Kempen op de steilrand van het Kempisch plateau, de overgang tussen het Maasland en de Kempen. Het beslaat een oppervlakte van 100 ha, waarvan het bosreservaat met 90 ha het belangrijkste deel vormt. Bosreservaten zijn over heel Vlaanderen aangeduid met de bedoeling om te kijken hoe de bossen evolueren als de mens niet tussenkomt. Omdat de veiligheid daardoor niet gegarandeerd kan worden, zijn bosreservaten per definitie niet toegankelijk.

In dit bosreservaat hopen we dat zich een natuurlijk zomereiken-berkenbos ontwikkelt. Toch kan je er optimaal genieten van de prachtige natuur! Het bosreservaat wordt omgeven door bewegwijzerde wandellussen en een ruiternetwerk. Op de steilrand openen zich tal van panorama’s en is er steeds een link met het rijke cultuur- historische landschap door onder andere de terrils van Eisden (Terhills – Connecterra), de tuinwijk van Eisden en het Kolenspoor.

De troeven

 • Op rand van kempisch plateau met unieke geografie
 • Afwisselend naaldbos, berkenbos, open landschap,…
 • Sluit aan op wandellussen vanuit toegangspoort As, Mechelse Heide en Connecterra
 • Mooie panorama’s
 • Kasteelhoeve/horeca
Toon meer informatie

Van vroeger tot nu

Vroeger maakte het Lanklaarderbos deel uit van een bebost gebied ‘Bois de Stockem’, zich uitstrekkend op de Kempische plateaurand. Sinds 1775 onderging het gebied enkele belangrijke vegetatiewijzigingen: het gebied was in 1850 geheel ontbost en vormde één uitgestrekte ‘lanklaerheide’.
In 1872 verandert dat beeld weer sterk tot ‘het Bois de Lanklaer’, een dennenbos zich uitstrekkend tussen de huidige N75 en een weg waarlangs nu het Kolenspoor loopt tussen As en Eisden.
De Hoeve en het Kasteel de Litzberg aan de Hoeveweg ten noorden van het reservaat, dateren van omstreeks 1868. In de omgeving van de hoeve werden enkele heidezones ontgonnen als landbouwgrond. Tijdens WO II werd het kasteel volledig  vernield en afgebroken en de Hoeve werd gerestaureerd tot het huidige restaurant. Vanaf het restaurant vertrekken wandelroutes door het Nationaal Park Hoge Kempen en ook het recreatiedomein Maasvallei ligt in de onmiddellijke nabijheid.
Sinds 1900 werden er dennenbestanden aangeplant. Deze aanplantingen bepalen grotendeels het huidige uitzicht van het reservaat. De brand die woedde in 1976-’77 en die het zuidelijk deel voorzag van een spontane opslag van grove den en berk heeft hieraan ook bijgedragen.
 

Roofzuchtige bosbewoners

Langs beide zijden van het kolenspoor wordt er gewerkt aan het herstel van open plekken met heide. Zadel- en blauwvleugelsprinkhaan, mierenleeuw en gladde slang profiteren hiervan. Mierenleeuw, een soort die tot de verbeelding spreekt, dankt zijn naam aan de roofzuchtige manier waarop het zijn slachtoffers vangt met een soort zelfgemaakt valkuiltje.

Binnen en direct buiten de reservaatzone worden op korte termijn verboste struikheidevegetaties hersteld. Het Kolenspoor is zo een belangrijke verbinding tussen grote open natuurgebieden in Limburg: Van Teut- Ten haagdoornheide over de terril van Klaverberg naar het Nationaal Park Hoge Kempen.

Op de open stukken kom je de herder weleens tegen met zijn kudde schapen. Dit maakt het kempisch plaatje compleet!

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Parkeermogelijkheden aan kasteel Litzberg aan Hoeveweg 145 te Dilsen. Lanklaarderbos beslaat een oppervlakte van 100 ha.

Ingang

Hoeveweg 145 , 3650 Dilsen-Stokkem

Openbaar vervoer

Het dichtsbijzijnde station is Station Genk. Daarna kun je lijnbus 9 (Genk-Lanklaar) nemen tot aan halte Lanklaar Homo. Vandaar is het nog een kilometer stappen.
Meer info op www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt