Currently, there is no weather information available.

Lappersfortbos

3.291665
 • 3.75
 • 3.30769
 • 3.363635
 • 3.153845
 • 2.42857
 • 3.375
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

In het Lappersfortbos vind je een verrassende mengeling van voormalig parkbos, open plekken, hooilanden en moerassig populierenbos. Het Zuidervaartje meandert door het gebied. Eén van de bruggetjes over dit riviertje is de ideale plek om de prachtige ijsvogel en grote gele kwikstraat te spotten. In het Lappersfortbos vergeet je al snel dat je op een boogscheut van Brugge zit!

De troeven

 • Wandelpad geflankeerd met diverse bosgedichten
 • In de rand van Brugge
 • Parkbos met speelzone
 • IJsvogel en grote gele kwikstaart
Toon meer informatie

Symbool

Jarenlang was het Lappersfortbos voor milieuactivisten een symbooldossier voor bedreigde zonevreemde bossen in Vlaanderen. In 2008 kochten de Vlaamse overheid en de stad Brugge het overgrote deel ervan (13 hectare). Natuur en Bos beheert het geheel. 3,5 hectare van het bos verdween ondanks alle protest onder de hakbijl.

In het parkbos van het Lappersfortbos vind je zowel haagbeuken, zomereiken en beuken als de uitheemse soorten paardenkastanje, hemelboom of plataan. In de oude bomen voelen de groene, grote en kleine bonte specht zich thuis. In het voorjaar kleuren lievevrouwebedstro, gewone salomonszegel, maarts viooltje en lelietje-van-dalen het parkbos met mooie lentetapijtjes.

Het Lappersfortbos heeft hoge gasten onder haar bezoekers: bosdichters. Zij zorgen voor de bosgedichten die je vindt langs het Hugo Claus-pad.

Voor mens en dier, voor elk wat wils

Natuur en Bos vormde enkele vervallen opslagplaatsen om tot speelheuvels of overwinteringsplaats voor de baardvleermuis. Deze vleermuis jaagt graag in de nattere delen van het Lappersfortbos.
In de natste en ruigste delen van het Lappersfortbos bestaat het beheer uit ‘niets doen’. Andere plekken zullen we door dunningen en aanplantingen omvormen naar inheems elzen-eiken-essenbos. De open plekken en de hooilanden krijgen een maaibeheer en een bosrandbeheer, om een rijkere plantengroei te ontwikkelen. Meteen profiteren ook vlinders, hommels en bijen daarvan. 

 

 • Hugo Clauspad

  Ontdek dit wandelpad geflankeerd met diverse bosgedichten.

  Gedichten
 • Fietsknooppunt

  Knooppunt 69 (Brugse Ommeland) ligt in de buurt van het Lappersfortbos.

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 0,17 ha en een van 1,42 ha.

  Speelzones
 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Bulskampveld ligt op 11 km van het Lappersfortbos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Wouter Van Gelder

  "Jammer van de grindpaden in het bos."
 • Hugo Van Verdegem

  "Wil even meegeven, dat ik hier heel dikwijls kom. Het is een klein bos, ideaal om even te bekomen na de drukte van een werkdag. Ideaal ook voor mensen die werken in de buurt, om bijv even te verpozen op het middaguur of na het werk. Ben echt blijf en dankbaar dat een stuk van het Lappersfortbos is mogen blijven door de opkomst van de KMO zone. Dit bos heeft een meerwaarde het is echt een poeziebos, waar ik vooral de talrijke dichters eer én vooral m'n vriend Marcus Cumberlege http://olioweb.me.uk/wordpress_marcus/"
 • Johan

  "Dat ze de 2 overblijvende bomen nog een bos durven noemen; http://www.ggf.be/lappersf/lappersfort.htm "

Ingang

Vaartdijkstraat 30, 8200 Brugge

Openbaar vervoer

Het lappersfortbos ligt op 2 km van het station van Brugge. Meer info: www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (12 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (16 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt