Currently, there is no weather information available.

Leiebos

2.62162
 • 2.75
 • 2.57143
 • 3
 • 2.6
 • 2.6
 • 2.285715
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#leiebos

Zoals de naam doet vermoeden, ligt dit bos aan de oevers van de Leie. Twee oude Leiearmen, ooit ontstaan bij de rechttrekking van deze rivier, vormen een mooi onderdeel van het domein. Voor vissen en hengelaars zijn de Leiearmen een gedroomd paradijs en rietvogels nestelen zich op de oever. Het speelbos van het Leiebos is trouwens één van de eerste speelbossen in Vlaanderen. Het doet zijn naam alle eer aan!

De troeven

 • Leiemeanders
 • Hengelen in de natuur
 • Speelbos
Toon meer informatie

In het Leiebos groeien alleen inheemse bomen en struiken. Je vindt er zomereik, es, zwarte els, linde, berk, hazelaar, meidoorn, sleedoorn, … Ook aan open plekken is gedacht. Altijd fijn om er op een warme zomerdag te gaan picknicken met familie of vrienden.
Samen met het Kennedybos is het 26 hectare grote Leiebos een ‘satellietbos’ van hun grote broer Preshoekbos iets verderop.
 

Tientallen soorten vis

De westelijke oude Leiearm in het Leiebos is een belangrijke recreatieve aantrekkingspool. Vooral hengelaars halen er hun hartje op. Je vindt er een tiental soorten vis waaronder de baars, karper en rietvoorn. De brasem is een kanjer van formaat, hij kan wel 60 tot 70 centimeter groot worden!
Ook de snoek heeft in de oude Leiearm zijn plaatsje. Deze roofvis verkiest vis op zijn bord en heeft een gevarieerd visbestand nodig om te overleven. Zijn aanwezigheid in de oude Leiearm wijst erop dat het water voldoende helder en van een goede kwaliteit is. De noordelijke Leiearm is ingericht als paaiplaats voor vissen en is ook een geliefde rustplek voor vogels en amfibieën.
 

Vogels in het Leiebos

Af en toe is het woudaapje een zomergast in het Leiebos. Een eigenaardige en misleidende naam voor de kleinste reiger in onze contreien. Broeden doet hij langs de waterkant in de rietkragen. In de winter trekt hij richting tropisch Afrika. Een andere bewoner van het riet is de kleine karekiet. Mooi om te zien is hoe hij zo vlot de verticale rietstengels kan opklimmen. De fitis, tweelingbroer van de tjiftjaf, vind je hier ook. Beide vogels zijn quasi enkel van elkaar te onderscheiden door hun gezang.
 

Een van de eerste speelbossen in Vlaanderen

In 1986 plantte men de eerste boom van het Leiebos. Het bos was bijna een primeur omdat dit één van de eerste speelbossen was in Vlaanderen. En het speelbos doet zijn naam alle eer aan. Hier moeten kinderen niet op de paden blijven en kunnen ze overal ravotten.
Om hun fantasie een extra boost te geven legden we hellingen met tunnels aan en kunnen kinderen kampen bouwen met de vele takken die op de grond liggen. Bij een bezoek aan de rest van het Leiebos vragen we wat meer discipline: op de paden blijven is daar wel verplicht.

 

 • Wandelen

  In het Leiebos kun je vrij de wandelpaadjes volgen.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Het Leiebos is gelegen tussen knooppunt 82 en 85 (Leiestreek).

  Fietsknooppunten
 • Mountainbiken

  Aan de Kortrijksestraat is er een klein mountainbikeparcours.

  Kaart
 • Speelzone

  Er is een speelzone van 4,87 ha, deze is het hele jaar bespeelbaar. Van 1 juli t.e.m. 31 augustus is er ook nog een extra zomerspeelzone van 7,48 ha!

  Kaart
 • Hengelen

  De westelijke oude Leiearm is een recreatieve aantrekkingspool voor hengelaars.

  Kaart
 • Bezoekerscentrum De Gavers

  De Gavers ligt op 16,5 km van het Leiebos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Zoals de naam doet vermoeden, ligt dit bos aan de oevers van de Leie. 

Ingang

Guldensporenstraat, 8560 Wevelgem

Openbaar vervoer

Bushalte Wevelgem Hippodroom ligt op 400 m van de ingang aan de Guldensporenstraat. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.8 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.6 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.3 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt