Currently, there is no weather information available.

De Lembeekse bossen en het Bellebargiebos

3.89655
 • 3.90909
 • 3.363635
 • 4.3
 • 3.6
 • 4.22222
 • 4.142855
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#lembeeksebossen, #bellebargiebos

Dit boscomplex strekt zich uit over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot. Het ligt op een zandrug die loopt van Oedelem tot Stekene. Een kleine 64 ha is toegankelijk en iets meer dan 80 ha is bosreservaat Ga dit bos verkennen via twee lussen van de Lembeekse Bossenroute. Na een stevige wandeling kun je aan de noordzijde van het bos nagenieten in één van de horecazaken. Het Bellebargiebos is een vochtig loofbos langs de Burggravenstroom. Let hier zeker op de dikke stammen van eeuwenoude prachtige zomereiken.

De troeven

 • Gevarieerd landschap
 • Rust
 • Wandelparadijs
 • Zware oude eiken
 • Horeca
Toon meer informatie

De bossengordel van Lembeke-Waarschoot kunnen we indelen in drie grote zones: naaldbos in het noorden, akkers en weiden, omzoomd door houtkanten en houtwallen in het midden en vochtig loofbos ten zuiden van de Burggravenstroom. De Lembeekse Bossen zijn eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en van privépersonen. Ze worden beheerd in samenwerking met privéboseigenaars en het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Een onthoofde mijnstutter

In het naaldhoutbos komt veel grove den voor. Deze boom doet het goed op mineraalarme zure zandgrond. Door zijn soepelheid en buigzaamheid werd hij jarenlang gebruikt om mijngangen te stutten. Aangezien dat nu niet meer nodig is, wordt dit naaldbos geleidelijk aan omgevormd tot een gevarieerd loofbos om het bos natuurrijker te maken.

Onder de ijle kroon krijgen stekelvaren, adelaarsvaren, bramen, berken en lijsterbessen nog een kans. In de open plekken vinden we planten van de heischrale graslanden: struikheide, tormentil, schapenzuring, mannetjesereprijs … Zwarte mees en kuifmees zijn typische bewoners van deze dennenbossen.
 

Een houtige, stekelige kant

De houtkant bestaat hoofdzakelijk uit zwarte els, hazelaar, wilde lijsterbes, Gelderse roos, sleedoorn, hondsroos en sporkehout. Daartussen vlechten zich de lianen van wilde kamperfoelie, haagwinde en hop.

Het kleurenpallet van bloeiende struiken en kruiden in de lente, de warme geurige rust van de zomer met dansende vlinders op het mozaïekspel van licht en schaduw, de verscheidenheid en kleurenpracht van vruchtdragende struiken en zaaddragende planten in de herfst ontroeren veel boswandelaars. In de winter ademt alles rust uit. Sommige knoppen staan al klaar om open te barsten, vol nieuw leven.
 

Bosreservaat Bellebargiebos

Het Bellebargiebos is een bosreservaat. Dit waardevolle bos kreeg deze speciale bescherming door de belangrijke natuurwaarden in dit bos. Het Bellebargiebos is al erg lang bos. Daarom vind je hier nog altijd een bijzonder waardevolle flora. In het bos staan verschillende heel oude zomereiken (sommige meer dan tweehonderd jaar oud) en beuken. Planten als speenkruid, bosanemoon, salomonszegel, dalkruid, bleeksporig bosviooltje en rankende helmbloem wijzen op de zeer oude geschiedenis van dit bos. Het dode hout dat boswachters met opzet laten liggen, is het leefgebied voor zowel paddenstoelen als insecten, zoogdieren en vogels. Wie goed in de bomen speurt, zal regelmatig een eekhoorn of goudhaantje tegenkomen en 's nachts is de bosuil er actief.
 

Bakkers-, Bellebargie- of Kwadebossen

Deze bossen worden in de volksmond ook de Bakkersbossen of de Bellebargiebossen genoemd. Vroeger kapten de plaatselijke bakkers regelmatig bomen voor hun ovens. Tijdens de 15de eeuw werd het brandhout met trekschuiten (bargies) langs de Burggravenstroom, het Brakeleiken en de Lieve naar Gent gebracht. Ter hoogte van het bos was een bel om zich aan te melden. Vandaar Bellebargiebos. Het gebied wordt ook wel eens Kwadebossen genoemd door de zeer dichte begroeiing na hakhoutbeheer.
 

Ode aan de eik

Zomereiken kunnen een leeftijd bereiken van driehonderd tot vijfhonderd jaar. Op verschillende plaatsen in het Bellebargiebos komen mooie exemplaren voor die een stamomtrek hebben van ruim drie meter. De ijle boomkroon laat veel licht door. Dat leidt tot een rijke, gevarieerde ondergroei: framboos, braam, wilde lijsterbes, hazelaar, hulst, wilde kamperfoelie … De wirwar van takken en lianen vormt de nestplaats voor winterkoning, merel, zanglijster, roodborst en heggemus. Op de bodem broeden fitis en tjiftjaf.

De zomereik bloeit uitbundig om de twee tot vijf jaar. Goede zaadjaren (mastjaren) zorgen ervoor dat muizen, eekhoorntjes en gaaien een overvloed aan eten hebben.

Boomklever, boomkruiper, grote bonte specht en zwarte specht vinden in de spleten van de ruwe schors van de zomereik rupsen, larven, insecten, spinnetjes en slakken. Die vormen op hun beurt het voedsel voor buizerd, torenvalk, sperwer, havik, boomvalk, bosuil, ransuil, vos, bunzing, hermelijn…
 

 • Wandelknooppunten

  Volgende knooppunten van Meetjeslandse Bossen liggen in het domein: 33 - 34 - 35 - 36 - 44 - 42 - 41 en 24 - 25 - 26 - 27 - 28.

  Wandelknooppunt.be
 • Lembeekse bossenroute

  Wandeling van 7 km door de Lembeekse bossen.

  Route
 • Loopomloop

  Loopomloop van 8 km door de Lembeekse Bossen.

  Ontdek deze loopomloop
 • Fietsknooppunten

  Volgende knooppunten van fietsnetwerk Meetjesland liggen in het domein: 5 - 11 - 17 - 20 - 26.

  Fietsnet.be
 • Speelzones

  Kaartje
 • Ruiterpaden

  Er loopt een ruiterpad in het gebied.

  Kaartje
 • Camping

  Goed uitgeruste camping Malpertuus

  Camping
 • Kamperen

  De bivakzone van de Lembeekse Bossen gelegen in de zijweg van de Antwerpse Heirweg.

  Kom kamperen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Heihoek (Tragelstraat), 9971 Lembeke

Met het openbaar vervoer

De bushalte Lembeke Ledestraat ligt op 650 meter van de ingang aan de ingang Heikhoek. De bushalte Waarschoot hoekje kerk op 700 meter van de ingang in de Bellebargie. Meer info: www.delijn.be.
 

Parkeren

Aan de Lembeekse bossen en Bellebargie zijn 2 parkeermogelijkheden:

 • Bellebargie 59: plaats voor 5 auto's
 • Heihoek (Tragelstraat): plaats voor 80 - 100 auto's

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.2 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt