Currently, there is no weather information available.

Lozerheide

3.70968
 • 4
 • 3.666665
 • 3.4375
 • 4.4
 • 2.92857
 • 3.933335
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#lozerheide

Lozerheide bestaat hoofdzakelijk uit loofbos, afgewisseld met vijvers, unieke wateringen, graslandjes en een hoogstamboomgaard en is 210 hectare groot. Deze mozaïek van diverse natuurtypes zorgt ervoor dat vele soorten dieren en planten voorkomen, maar ook dat bezoekers kunnen genieten van al deze natuurpracht.

Lozerheide kan je het best ontdekken als je de twee uitgestippelde wandelingen volgt. In dit waterrijke gebied zijn ’s winters laarzen geen overbodige luxe. Hier is ook gedacht aan rolstoelgebruikers. Voor hen is het wandelpad van 3 kilometer aangelegd.

 

De troeven

 • Rijk loofbos
 • Diverse watervogels zoals reiger, dodaars, lepelaar en aalscholver
 • Wandelparadijs
 • Rolstoelpad
Toon meer informatie

Vogelsymfonie

Het ruige karakter van Lozerheide geeft de natuur vrij spel. Dit ontzettend rijke loofbos biedt heel wat troeven aan plant en dier. Lozerheide is dan ook een trekpleister bij verschillende broedvogels. Van de 130 soorten broedvogels in Limburg, komen er hier 80 voor.

Vooral de vijvers van Lozerheide zijn een drukke ontmoetingsplek voor broedvogels. De reiger schuilt in het riet, aalscholvers houden post in de toppen van de bomen, futen en verschillende eenden dobberen op het water. Dodaars en ijsvogels beleven er de grootste waterpret.

De herfsttijloos bloeit hier weelderig rond eind augustus. Door de bevloeiing met het kalkrijk water werd de bodem vruchtbaarder en werden er plantenzaden uit andere streken aangevoerd. Daarom groeien er in dit natuurdomein heel wat planten die hier normaal niet voorkomen. Lozerheide is trouwens de enige plek in Limburg waar de oeverdistel groeit.
 

Merkwaardige eik

Het uitzicht op de grote vijver werd bekroond met twee landschapssterren. Langs de grote vijver loopt een rolstoelpad.  
Op je pad door Lozerheide moet je zeker eens tot bij de merkwaardige eik wandelen. In 1966 woedde er een hevige storm, waarbij bijna alle populieren omwaaiden. Deze eik ook, maar hij werd niet ontworteld. Merkwaardig is dat de takken van de eik zijn uitgegroeid tot 4 volwaardige bomen op de liggende stam.

Lozerheide vind je in de gemeente Bocholt, in het noorden van Limburg. Het bos is wel 210 hectare groot.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • slash

  "echt een prachig bos ik wil er in wonen! dit bos is geschikt voor iedereen! je hebt er een route voor rolstoelen. en die brug die over de vijver gaat is prachtig"

Ligging en bereikbaarheid

Lozerheide vind je in de gemeente Bocholt, in het noorden van Limburg. Het bos is wel 210 hectare groot.

Ingang

Fabriekstraat, 3950 Bocholt

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Neerpelt.

Lijn 746 Belbus Kaulille-Bree stopt op de parking van Lozerheide. Reserveren om tijdstip en overstapplaats af te spreken (011 85 03 00).

Halte Sluis Lozen

Lijn 8: Overpelt – Genk
Op 5 minuten wandelen van de Lozerheide.
Op 10 minuten wandelen van het startpunt van de geleide wandelingen.

Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (20 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (18 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (16 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.9 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?