Currently, there is no weather information available.

Mangelbeekvallei

4.54967
 • 4.68182
 • 4.384615
 • 4.421055
 • 4.6
 • 4.6
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#mangelbeekvallei

De invloed van de mijnbouw op de Mangelbeekvallei mag je gerust groot noemen. Door verzakkingen kwamen er verschillende zompige delen bij. Vanuit het gehucht Laak vertrekt er een goed uitgestippelde wandelroute. De toeristische dienst van Heusden-Zolder stippelde ook enkele mooie wandelingen door de vallei uit. Je maakt onderweg kennis met vochtige graslanden, moerassen, holle wegen en houtkanten met hun typische fauna en flora.
De Mangelbeekvallei is verspreid over Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

De troeven

 • Vochtige graslanden
 • Moerassen
 • Holle wegen
 • Kasteeldomein Meylandt
 • Nieuwe kansen voor de natuur
Toon meer informatie

Mijnverzakkingen dragen bij tot een grotere biodiversiteit

Een tocht door de Mangelbeekvallei leidt je gegarandeerd door verschillende landschappen. Vele eeuwen was deze vallei van 146 ha een open landschap met heide op de hogere gronden en hooilandjes en broekbosjes langs de beek. Door mijnverzakkingen ontstonden er echter ook moerassige delen, waarin bijzondere planten zich helemaal thuisvoelen.

De rivier Mangelbeek ontspringt op het militaire schietveld van Helchteren op het Kempisch Plateau. Kwelwater, grondwater uit de ondergrond of hoger gelegen gebieden, voedt de Mangelbeek vanuit vele zijbeekjes. Samen met milieugroep de Mangelbeek vzw probeert het Natuur en Bos van de Vlaamse Overheis het oprukkende struikgewas in de Mangelbeekvallei terug te dringen. Hierdoor krijgt de natuur nieuwe kansen.
 

De unieke boomgaard van kasteeldomein Meylandt

Een speciale vermelding verdient ook de boomgaard van kasteeldomein Meylandt, uniek in een gebied waar fruitteelt zo goed als onbestaande is. De nachtegaal en andere zangvogels vrolijken deze plek op. Omstreeks 1900 legde graaf de Theux de Meylandt deze boomgaard van 2,5 hectare aan op zijn kasteeldomein Meylandt. Zeven monolieten maken je wegwijs over het beheer van de fruitbomen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Mangelbeekvallei ligt in Houthalen-Helchteren.

Ingang

Lakerschansweg , 3530 Houthalen-Helchteren

Openbaar vervoer

trein

De dichtstbijzijnde stations zijn die van Genk en Hasselt. 
Voor informatie over dienstregelingen en tarieven kan je terecht op www.nmbs.be.

bus

vanuit station Genk: buslijn 31

vanuit station Hasselt: buslijn 18a of 22

De bushalte "Houthalen Laak" ligt op 900 meter van de ingang. De bushalte Helchteren Technische Schoolstraat bevindt zich op 1 kilometer van het domein. 

Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.7 (44 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.4 (26 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.4 (19 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.6 (20 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.6 (20 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (22 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt