0 °C
mooi weer
mooi weer

Mechelse Heide

3.675
 • Brandfase geel in Limburg: gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 4
 • 3.4
 • 3.5
 • 4.25
 • 3.8
 • 4.2
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#mechelseheide

De Mechelse Heide – één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen – ligt op de oostelijke rand van het Kempisch Plateau. Voor wandelaars is het de toegangspoort bij uitstek tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt er een divers palet van wandelingen door bossen, heide en langs verlaten groeves. Een forse klim wordt steevast beloond met prachtige vergezichten. Specifiek voor mindervaliden is er een zandloperpad met belevingselementen. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten op een zandduin of in het speelbos.

De troeven

 • Eén van de grootste heidegebieden van Vlaanderen
 • Golvend landschap
 • Talloze bremsoorten
 • Zeldzame dieren zoals gladde slang en zadelsprinkhaan
 • toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen
Toon meer informatie

Welkom in één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen

De Mechelse Heide is met haar 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Het prachtige paarse tapijt van bloeiende heide tijdens de zomer is een streling voor het oog. Het is dan ook een plezier om erdoor te wandelen. Onder de vele soorten heideplanten vind je hier ook de rode dopheide, een zeldzame soort in België. Klim je tot op de stijlrand van het Kempisch plateau van dit eerste natuurreservaat van Limburg, dan trakteert de natuur je op een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland.
 

Het harde leven in een heidegebied

De Mechelse Heide wordt gekenmerkt door een glooiend landschap, met lemige zandgrond en veenrijke plekken. Je treft nergens zoveel bremsoorten aan als hier. Her en der staan hoge struiken en bomen, zoals trilpopulier, sporkehout en wintereik. De verspreid staande bomen bieden beschutting voor hagedissen en voor insectenetende vogels als boompieper, roodborsttapuit en nachtzwaluw.

Naast typische heidebewoners – denk aan mieren, zandloopkevers en konijnen – hebben ook heel zeldzame dieren zich aan het harde leven in dit gebied aangepast. Voorbeelden daarvan zijn de schuwe gladde slang en de duidelijk hoorbare zadelsprinkhaan.
 

Jonge heideplantjes krijgen alle kansen

Door het roven van oerbos en het begrazen van het land ontstond de typische heideomgeving. Indien de natuur haar gang kon gaan, zouden bossen het heidegebied al snel inpalmen. Om het heidegebied te behouden, moeten we dus een consequent natuurbeheer voeren. Zo kappen we de jonge boompjes in de heide, schrapen we de bovenste humusrijke grondlagen af (‘plaggen’) en maaien we jaarlijks stukjes heide om jonge heide te behouden. De heide, die dit natuurreservaat haar naam schenkt, blijft zo bestaan.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Kurt M.

  "Vanaf de parking van 't Salamanderke kan je starten voor verschillende wandelingen met verschillende afstanden. Ook voor de mindervaliden is er een mooi pad voorzien. Connecterra claimt misschien wel het mooiste uitzicht van de streek, maar dan hebben zeker en vast niet niet de wendeling gedaan over de Mechelse heide..! Na elke kronkeling of achter elke heuvel of dal val je van de ene verbazing in de andere qua uitzicht en variëteit van het landschap ! Dit zijn uitzichten waar je mond letterlijk van openvalt en bovendien gratis !! Zeker ook eens doen dus ! :-)"
 • Luc R

  "Zo'n uitgestrekt gebied, jammer dat de parking "boven" aan de Mechelse Heide niet meer is. Onbegrijpelijk"

Ingang

Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

Openbaar vervoer

Bus 9 passeert langs de Mechelse Heide. Kijk op www.delijn.be voor meer informatie.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (4 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (5 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (4 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (5 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  #uittip : Ontdek zondag de loopgravensite uit WOI op de #MechelseHeide https:// ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • zo 03/09/17 van 14:00 tot 16:00
  Struinen door de paarse heide
  Lees meer