Currently, there is no weather information available.
Welkom in het rijk van de Brabantse wouden

Meerdaalwoud en Heverleebos

4.088525
 • 4.086955
 • 3.982145
 • 4.27027
 • 3.923075
 • 4.309525
 • 4.03226
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Praktische info

#meerdaalwoud, #heverleebos, #arboretumheverleebos

Kamperen en ravotten, kunstwerken ontdekken of een ochtendwandeling om enkele reeën te spotten? Dat en zoveel meer kan in het grootste loofbos van Vlaanderen. Europese topnatuur vlak bij Leuven. Welkom in Meerdaalwoud en Heverleebos! Het Meerdaalwoud markeert de oostelijke zijde van het rijk van de Brabantse wouden, een machtig landschap dat via de Dijlevallei en het Zoniënwoud helemaal loopt tot aan het Hallerbos in het westen.


OPGELET
Op 28 november 2023, 7 december 2023 en 25 januari 2024 worden er stille drukjachten op everzwijn georganiseerd in het Meerdaalwoud en zullen delen van het bos veiligheidshalve afgesloten worden. Meer informatie >

De troeven

 • De Minnebron met drinkbaar water
 • Het Pad van Ad: kunst in het bos
 • Arboretum Heverleebos
 • Wandelpad met uitkijkwand geschikt voor rolstoelgebruikers
 • Eerste Multimovepad van Vlaanderen
Toon meer informatie

Meerdaalwoud en Heverleebos tellen jaarlijks meer dan 750.000 bezoekers. Om te voorkomen dat de verschillende bezoekers sporen nalaten in ecologisch zwakkere gebieden is het bos opgedeeld in zones. Zo zijn er meer recreatievoorzieningen ingepland in het Heverleebos en in het noorden van het Meerdaalwoud dan in de ecologisch meer kwetsbare zuidrand.

Plezier voor jong en oud aan onthaalzone De Speelberg

De Speelberg is het epicentrum voor de pure bosbeleving. Je kunt er heerlijk picknicken in de daarvoor gereserveerde zone. Vlakbij ligt speelzone Everzwijnbad, ideaal voor kinderen (en ouders) om wandelen en spelen te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een reuzenbosmikado? Of het beklimmen van een houten draak of slang? Of van een muziekje op de houten xylofoon? In de speelzones kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven in de natuur.

Neem gerust de hond mee. Meerdaalwoud beschikt over een van de grootste losloopzones voor honden in Vlaanderen, waar je hond dus vrij kan rondlopen. In de andere delen van het woud moet je hond uiteraard aan de leiband.

Als je met een buggy of rolstoel het bos intrekt, is dat vaak een avontuur waarbij je armspieren stevig op de proef worden gesteld. Ook aan die bosbezoekers werd gedacht. Een verhard parcours met een nieuwe uitkijkpost, een aantal picknickplekken, aangepast sanitair en andere recreatievoorzieningen rond de speelberg werden speciaal voorzien.

Paalkamperen… met de voeten op de grond

Kamperen in onze bossen  is niet toegelaten, behalve in de bivakzones. In Meerdaalwoud vind je er zo twee: ‘De Steenberg’ midden in het bos en ‘Het Spoor’ vlak bij een oude boswachterswoning. De ultieme bosbeleving!

Koekjes- en zeepboom

Een eenvormige verzameling bomen maakt plaats voor een ruime variatie aan struiken, bomen en open ruimten. In het Arboretum van Heverleebos vind je bomen met ronkende namen zoals de Amerikaanse slangenesdoorn, ginkgo, goudlork, Japanse koekjesboom, jeneverbes, mammoetboom, wilde appel en zeepboom.

De torenhoge mammoetbomen werden aangeplant in 1961. Met hun 28 meter hoogte en 230 cm omtrek behoren ze tot de hoogste en dikste bomen van het Arboretum van Heverleebos. De hoogste boom is een reuzenzilverspar van 35 m (246 cm omtrek).

Vlak bij de ingang vind je Brasserie 500, met een terras en speeltuintje voor kinderen, en De Jacht 500, een boswachterswoning die omgetoverd is tot een schitterende locatie voor seminaries en feesten. Iets verderop heb je ook een speelzone en een hondenlosloopzone.  

Kunstwerken in het groen

Het Pad van Ad is een aanrader voor wie houdt van de combinatie kunst en natuur. De lokale kunstenaar Ad Wouters heeft van de stammen van afgestorven eiken prachtige beeldhouwwerken gemaakt. Er werd een wandeling uitgestippeld langs zijn sprookjesachtige kunstwerken. De volledige wandeling is 25 kilometer lang en duurt ongeveer 6,5 uur, maar je kunt ook slechts een stukje doen.

Een bezoekje aan de kapel van Onze-lieve–Vrouw van Steenbergen aan Het Zoet Water in Oud-Heverlee is ook de moeite waard.

Drink van de natuur

De minnebron aan Het Zoet Water in Oud-Heverlee is een van de laatste natuurlijke bronnen met drinkbaar water in Vlaanderen. Les je liever je dorst met iets anders? Horeca genoeg in de buurt.

Europese topnatuur

De gevarieerde bodemsamenstelling zorgt voor een enorme afwisseling in fauna en flora. Droge heide, dennenbossen en adelaarsvarens vind je naast wintereiken, (haag)beuken, elzen en essen. Ook salomonszegel, gevlekte aronskelk en meiklokjes fleuren het floralijstje. Nergens in Vlaanderen vind je een bos met meer dan 1000 eiken met een omtrek van meer dan 2,5 m. De oudste eiken zijn meer dan 300 jaar oud en hebben een omtrek van meer dan 5 meter. Je vindt er lorken en beuken van meer dan 40 m hoog. Je vindt er ook een rijk dierenleven. Bij schemering maak je veel kans om aan de bosrand of op een open plek een sprong reeën te zien. De reeënpopulatie van Meerdaalwoud is de oudste van Vlaanderen. Vogelliefhebbers weten dat het wel heel bijzonder is dat de drie bonte spechten hier samen voorkomen (kleine, middelste en grote bonte specht). Dagdromers en insectenkenners worden helemaal warm van het vliegend hert, het landkaartje, het oranjetipje en de kleine ijsvogelvlinder. De twee ecoducten, de Warande en de Grote Konijnenpijp, verbinden de oost- en westzijde van het bos met elkaar zodat de dieren ongestoord en veilig van het ene naar het andere deel kunnen lopen.

 • Meerdaalroute

  Fietsroute van 32 kilometer.

  Route
 • Multimovepad

  Langs een wandelpad van bijna 2 km worden kinderen uitgedaagd met 12 houten constructies.

  Ontdek het eerste Multimovepad
 • Mindermobielenpad

  Voor rolstoelgebruikers is er een erkend verhard wandelpad aangelegd met start en aankomst aan de Speelberg. In het arboretum van Heverleebos kunnen rolstoelgebruikers ook terecht.

  Kaart
 • Vijf Eikenwandeling

  Vertrek aan het Arboretum van het Heverleebos voor een wandeling die uitsluitend door het bos gaat.

  Bekijk de wandeling op Wandelknooppunt
 • Groene Haltewandeling.

  Een Groene Haltewandeling start en eindigt aan een bus-, tram of treinhalte. Bushalte De Borre in Bierbeek of de NMBS-stopplaatsen Heverlee, Oud-Heverlee en St-Joris-Weert zijn hiervoor geschikt.

  Groene Haltewandeling
 • Natuurloop

  De natuurloop start aan de onthaalzone Se Speelberg in Sint-Joris-Weert (Weertsedreef 25). Er zijn drie afstanden (4,8 - 7,9 en 15,2 km).

  Natuurloop
 • Fietsknooppunt

  Fietsknooppunten 78, 79 en 90 liggen in de buurt van het Meerdaalwoud.

  Fietsnet.be
 • Speelzone

  Het Meerdaalwoud heeft 6 speelzones waarvan de grootste 18,22 ha is.

  Kaart
 • Multimovepad

  Multimovepad van 2 km met klim- en stappalen, schommel, xylofoon, reuzekatapult, evenwichtsbalk…

  Info
 • Hondenzone

  Meerdaalwoud en Heverleebos hebben 3 hondenzones die ideaal zijn voor je viervoeter: eentje aan De Speelberg, eentje aan De Jacht 500 en eentje aan de Torenvalk.

  Kaart
 • Bivakzones De Steenberg en Het Spoor

  Geniet van rust, stilte en avontuur op bivakzones in Bierbeek en Oud-Heverlee.

  Kom kamperen
 • Boshuis het Spoor

  Bivakzone, maar ook biologische leertuin, kinderkampjes, infopunt, workshops rond natuur.

  Ontdek het boshuis
 • Natuuroase

  Een stukje stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken.

  Meer info en kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Kaat

  "Mooiste bos van Vlaanderen! Speelbos Everzwijnbos is een avontuurlijke speeltuin met reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang, een griezelig hoge klimbrug en veel meer. Kampen bouwen in kruinen van omgewaaide bomen kan ook natuurlijk. Strek de beentjes langs het Pad van Ad en bewonder de prachtige houtsnijwerken in afgestorven eiken. Of spot als eerste de wilde konikspaarden in het bos vanaf de knappe uitkijkpost, die ook bereikbaar met rolstoel of buggy. En zet ten slotte je tentje op in de idyllische bivakzone met barbecue."
 • Paul M.

  "Schitterende locatie. Tof om er te wandelen, te joggen of te fietsen. "
 • Eric Bosmans

  "Het bos wordt zeer goed beheerd en is de laatste jaren veel meer open en diverser geworden met heide en aanplant van linde enz. Maar - Hou - ALSTUBLIEFT - op met heel het bos vol plakkaatjes te zetten! Het is toch de efteling niet! En we hebben nu ondertussen echt wel genoeg houten beelden van Ad. "
 • Bieke

  "Super mooi bos ideaal voor ruiters! Zeer goed onderhouden zandwegen. Maar een ramp om er te geraken van de andere kant van de steenweg (mollendaalbos)"

Ligging en bereikbaarheid

Meerdaal ligt op amper drie kilometer van de bruisende stad Leuven. 

Een bezoek aan Meerdaalwoud en Heverleebos kun je starten vanuit een aantal locaties:

 • De Torenvalk
  Naamsesteenweg 72 - 3052 Blanden

 • De Speelberg
  Weertse Dreef 27-31 - 3051 Sint-Joris-Weert

 • Zoet Water
  Maurits Noëstraat 17 - 3050 Oud-Heverlee

 • Heverleebos - De Jacht
  Naamsesteenweg 500 - 3001 Heverlee

Ingang

De Speelberg - Weertse Dreef 27-31, 3051 Sint-Joris-Weert

Openbaar vervoer

De bushalte "Sint-Joris-Weert Hollestraat ligt op 1 kilometer van De Speelberg. De bushalte Sint-Joris-Weert Leuvensebaan 41 op 1,2 kilometer. 
Buslijn 1 en 2 die vertrekken vanuit Leuven station stoppen niet ver van de parking van het Arboretum Heverleebos. 
Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (69 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (56 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (37 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (39 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.3 (42 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (62 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?