Currently, there is no weather information available.

Melleput

3.5
 • 4
 • 3.333335
 • 2
 • 3.333335
 • 4
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#melleput

De Melleput langs de E34 bestaat voor ruim de helft uit een vijver, de rest uit een gevarieerde bosgordel en enkele open plekken. De vijver is ontstaan als zandwinningsput voor de aanleg van de E34-snelweg. Voordien was het een moerassig gebied in eigendom van de familie de l’Escaille. Nu is het een waterparadijs voor vogels maar ook voor vissers, zeilers, surfers en diepzeeduikers. Je kan helemaal rond de vijver wandelen. 

De troeven

 • Europese topnatuur
 • Waterparadijs voor vogels
 • Vijver met talrijke watersporten
Toon meer informatie

Natuur in en langs het water

Oeverkruidvegetaties en vegetaties met kranswieren zijn hier goed ontwikkeld. Voor de oeverkruidvegetaties behoort de Mellevijver zelfs tot de beste voorbeelden in Vlaanderen. Dit is dan ook de reden dat het gebied deel uitmaakt van een speciale Europese beschermingszone voor habitats (leefgebieden), een zogenaamd habitatrichtlijngebied. Een typische soort van deze vegetaties is de drijvende waterweegbree, een waterplant die in gans Europa sterk bedreigd is. Langs de noordoostelijke rand van de vijver groeit er een mooie rietkraag. Bossen met grove den, zomereik, berk, zwarte els, blauwe bosbes, wilde gagel, koningsvaren, … vormen een groene gordel rond het water.

Het gebied is ook een belangrijke regionale pleister- en slaapplaats voor vogels. Vooral tijdens de wintermaanden is de vijver in trek bij grote groepen watervogels waaronder meerkoeten, wilde eenden en kokmeeuwen.
 

Als een vis in het water

De Mellevijver heeft de typische kenmerken van een baars-blankvoorn viswater: een grote zichtbaarheid en diepte (tot +-15m), een voedselarm karakter en een lage visbiomassa. Vissen zoals baars, rietvoorn, paling, brasem, zeelt, kleine modderkruiper, snoek en zonnebaars voelen zich hier opperbest. Langs de oevers zijn 2 viszones afgebakend waar je kan vissen met een visverlof.
Omdat de Melleput een ecologisch waardevol water is, mag er niet gevist worden tijdens de paaiperiode van 16 april t.e.m. 31 mei.

Waterpret 

Alle watersportactiviteiten en het toezicht op het politiereglement valt onder de bevoegdheid van de stad Turnhout. Om natuurobservatie, wandelen, vissen en watersporten (windsurfen, kleinzeilerij en diepzeeduiken) optimaal te laten samengaan, is een strikte zonering uitgewerkt:

 • 2 viszones langs de westelijke lob van de vijver.
 • In de rest van westelijke lob worden plankzeilen (surfen), kleinzeilerij en diepzeeduiken toegelaten.
 • De oostelijke lob heeft belangrijke natuurbehoudsfunctie en is in de zomerperiode enkel toegankelijk voor kleinzeilerij en diepzeeduiken en dit buiten het broedseizoen, zijnde vanaf 1 juni tot 1 oktober.


Er zijn 3 gebruiksgerechtigde verenigingen: 

 • vzw vlaamse vereniging voor watersport, afdeling Turnhout
 • vvksm zeeschouts taxandria-turnhout
 • duikschool amfibie

Om watersport mogelijk te maken was het noodzakelijk een milieuvergunning te hebben; deze vergunning stelt dat honden of andere huisdieren niet zijn toegelaten in het water of op het strand.

 

 • Wandelroute

  Rond de vijver loopt een wandelpad

  Kaartje
 • Vissen

  Er zijn 2 zones waar je mag vissen met visverlof (niet van 16 april t.e.m. 31 mei).

  Kaartje
 • Hondenzone

  Hier kan je hond ravotten. In rest van gebied moet hij aan de leiband. Zie kaart .

  Kaart met hondenzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Melleput ligt vlak aan de E34 in Turnhout

Ingang

De Picken, 2300 Turnhout

Met openbaar vervoer 

Het gebied is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?