Currently, there is no weather information available.

De Merode

3.27193
  • 3.809525
  • 2.833335
  • 3.210525
  • 3.05
  • 3.055555
  • 3.61111
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#demerode

Het natuurgebied de Merode ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant en heeft een rijke adellijke en literaire geschiedenis. Het pronkt met machtige landschappen en lokt wandelaars en fietsers van alle kanten. Het gebied omvat vier bosrijke gebieden in het zuidoosten van Antwerpen: Sterschotsbos, Hertberg, Varenbroek en Helschot. Dit prachtig landschap inspireerde schrijver Alfons Jozef de Ridder voor zijn befaamde pseudoniem Willem Elsschot. De bosrijke gebieden zijn ideaal om in te wandelen en waardevol voor tal van planten en dieren.

 

De troeven

Toon meer informatie

Hertberg

Hertberg is met zijn 310 hectare het grootste van de vier bosrijke gebieden. Het oostelijke deel van dit bosgebied is in handen van Natuur en Bos. Naast Corsicaanse en grove den, vind je ook lijsterbes, spork, smalle en brede stekelvaren, blauwe bosbes en wilde kamperfoelie. Aanwezige dieren zijn bijvoorbeeld ree, vos, steenmarter, havik, buizerd, bosuil, zwarte specht en levendbarende hagedis.
 

Sterschotsbos

Sterschotsbos bestaat uit twee bosgebieden die van elkaar gescheiden zijn door een autoweg. Het 65 hectare grote gebied bestaat voor ongeveer de helft uit puur naaldhout (vooral grove en Corsicaanse den) en 33 procent uit loofhout zoals Amerikaanse eik, zomereik, wintereik, beuk, trilpopulier, wilg, berk, zwarte els en es. Je treft hier typische bosplanten aan en ook zeldzame soorten zoals grasklokje, muizenoor, tormentil, kleine ratelaar en valse kamille. De kleurrijke ijsvogel laat zich hier graag opmerken naast witgatje, zwarte specht, havik, buizerd, bosuil, boompieper, steenmarter, ree en vos.
 

Varenbroek

Varenbroek is een 66 hectare groot bos dat tot 2003 een privaat jachtterrein van de familie De Merode was. Zomereik en oude wintereik domineren dit bos. Lijsterbes, spork, zwarte els, elzenzegge, dotterbloem, bosanemoon, speenkruid, muskuskruid en kamperfoelie vullen de onderlaag. Vaste bewoners zijn middelste bonte specht, havik, buizerd, houtsnip, steenmarter, vos, ree en hazelworm.
 

Helschot

Iets ten zuiden van Varenbroek ligt Helschot. Dit uiterst waardevolle bosgebied van 72 hectare is bestempeld als bosreservaat waar de natuur vrij spel krijgt. De planten in dit gebied zijn typisch voor oude bossen zoals muskuskruid, bosanemoon, dotterbloem, elzenzegge, ijle zegge, groot heksenkruid, wilde kardinaalsmuts, dalkruid, grote muur. Kijk zeker ook uit naar zeldzame parels als gewone agrimonie en tormentil. Matkop, goudvink, nachtegaal, spechten en kleine ijsvogelvlinder doen zich tegoed aan de voedselrijkdom van dit bos.
 

Geschiedenis over de Merode

Hertberg, Varenbroek en Helschot zijn drie bosrijke gebieden die vroeger toebehoorden aan de familie De Merode. Ze liggen samen met het Sterschotsbos in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, grotendeels op het grondgebied van de gemeenten Westerlo en Herselt.

In 2000 bood prins De Merode zowat 1500 hectare van zijn eigendommen te koop aan. Het grootste deel hiervan was bebost natuurgebied. Om versnippering tegen te gaan, kocht de Vlaamse Landmaatschappij in januari 2004 het volledige gebied aan.

Natuur en Bos is nu eigenaar en beheerder van de vier bosrijke natuurgebieden van De Merode.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied de Merode ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Ingang

Diestebaan , 2230 Herselt

Met de fiets

Vanuit fietsknooppunt 83. Plan je route via www.fietsnet.be

Met het openbaar vervoer

Je kunt de bus nemen tot in het centrum van Herselt of Westerlo. Er zijn ook haltes dicht bij de bossen, zoals aan de Asberg. Check de busregeling op www.delijn.be. 

Faciliteiten

Hertberg heeft als belangrijkste toegangspoort Mie Maan, Diestsebaan 28, 2230 Herselt. In Hertberg zijn er verder nog 2 parkings, die beide gelegen zijn langs de Diestsebaan. Op de zuidelijke parking (splitsing Diestsebaan met Witputstraat) kunnen ook trailers met paarden terecht. Op de noordelijke parking NIET.

Varenbroek heeft twee ingangen via Varendonksesteenweg Herselt, tegenover de straat Witbergen en via Bergomseweg in Laakdal, naast huisnummer 3. Echte parkings zijn hier niet voorzien: je kan parkeren op het dorpsplein in Bergom-Herselt, Diestsebaan 2, 2230 Herselt.

Helschot heeft één hoofdingang, Poedertoren in Laakdal tussen de nummers 124 en 126. Ook hier is er geen echte parking voorzien. Parkeren kan best aan Mie Maan, Diestsebaan 28, 2230 Herselt.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (21 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (18 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (19 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.1 (20 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (18 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt