Currently, there is no weather information available.

Mosselgoren

3.697675
  • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 4.333335
  • 3.65
  • 3.454545
  • 4.444445
  • 2.083335
  • 3.8
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#mosselgoren

Mosselgoren is een echt natuurmozaïek. Je vindt er loof- en elzenbroekbossen, rietlanden, vochtige hooilanden en poelen. De verschillende beekjes herinneren nog aan vroeger, toen Mosselgoren behoorde tot een overstromingsgebied van de Kleine Nete. Verschillende dieren voelen zich hier opperbest door de rijke variatie aan biotopen. En dus ook voor wandelaars een leuk gebied.

Opgelet: De Mosselgoren is een open gebied waarbij heel wat zeldzame vogels (kleine karekiet, blauwborst, rietgors, nachtegaal…) tot vlak tegen het wandelpad broeden. Zelfs een aangelijnde hond zou hier voor veel verstoring kunnen zorgen. Daarom zijn in Mosselgoren uitzonderlijk geen honden toegelaten. Voor hondenliefhebbers hebben we op Teunenberg in Olen een hondenlosloopzone ingericht. Bedankt voor het begrip.

De troeven

  • Mooie gevarieerd gebied
  • Leefgebied van ringslang
  • Hooilandjes, ideaal om vlinders te spotten
  • Mooie wandellus in het gebied
Toon meer informatie

Fauna en Flora

Verschillende spechtensoorten maar ook buizerd en havik vinden in het loofbos en het aangrenzende elzenbroek een geschikte broedplaats. In de winter zijn het vooral de grote groepen sijzen die zich te goed doen aan de overvloedige elzenzaadjes. Vanuit de rietvelden klinkt in de zomer de roep van onder andere kleine karekiet, rietgors en waterral. In de hooilanden fladderen verschillende vlinders tussen de hooilandplanten zoals ratelaar, pinksterbloem en brede orchis.

De waterlopen en poelen in de Mosselgoren hebben een goede waterkwaliteit. Getuige hiervan zijn de groeiplaatsen van kikkerbeet, drijvend fonteinkruid en waterviolier. Bijna het ganse jaar kan je hier de blauwe schicht van de ijsvogel tegenkomen en met wat geluk zie je hier soms zonnende ringslangen.

Werken in de natuur

In 2000 is het Agentschap voor Natuur en Bos gestart met grote natuurinrichtingswerken zoals het herstel van de veenputten, de rietlanden, de hooilanden en het hakhoutbeheer.

In het begin van de twintigste eeuw maakte Mosselgoren nog deel uit van het Geels Gebroekt. Dit was een groot uitgestrekt laagveengebied dat via een netwerk van beken en grachten fungeerde als overstromingsgebied van de Kleine Nete.

  • Wandelroute

    Aangeduide wandeling van 3,8 km (kan zeer modderig zijn)

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Mosselgoren ligt in Geel.

De aangeduide route is 3,8 kilometer lang. In het winterhalfjaar zijn laarzen aangeraden omdat delen van het wandelpad zeer modderig kunnen zijn.

Ingang

Haverbeemden langs het kanaal, onder de brug met de Larumsebrugweg, 2440 Geel

Openbaar vervoer

Mosselgoren is slecht bereikbaar met openbaar vervoer.

Met de fiets

Knooppunt 13 passeert langs het gebied.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (24 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (20 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.1 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?