Currently, there is no weather information available.

Most-Keiheuvel

3.3625
 • 3.833335
 • 2.5
 • 2.88889
 • 3.785715
 • 3.285715
 • 3.46154
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#mostkeiheuvel

De Most-Keiheuvel is een gebied van 540 hectare, gelegen langs de bovenloop van de Grote Nete in de gemeente Balen. Bijzonder aan dit gebied is de combinatie van twee totaal verschillende natuurkernen die naadloos op elkaar aansluiten. De Most is een uiterst nat valleigebied, terwijl de hoger gelegen Keiheuvel juist gekenmerkt wordt door droge open landduinen. Je vindt de duinen overal in Keiheuvel, maar het mooiste deel ligt wel achter het Vliegveld. Europese topnatuur waar iedereen van kan genieten al wandelend, fietsend, te paard en zelfs met de rolstoel.

 

De troeven

 • Zeer gevarieerd gebied
 • Europese topnatuur
 • Hotspot voor insecten
 • Wandelparadijs
Toon meer informatie

De Most

De Most is een zeer nat gebied. Hier zie je enkele uiterst zeldzame plantensoorten zoals wateraardbei, waterdrieblad en veenpluis. Ook verschillende zeldzame diersoorten zoals moerassprinkhaan, bandheidelibel en porseleinhoen komen er voor.
 

De Keiheuvel

De Keiheuvel bestaat uit dennenbossen, open duingraslanden en enkele stukken droge heide. Bijzonder is het voorkomen van korstmossen en plantjes zoals heidespurrie en kruipbrem. De open plekken vormen eveneens het leefgebied van oa heivlinder, nachtzwaluw en boomleeuwerik.
 

Overgangszone

De zone tussen het landduinencomplex Keiheuvel en de Mostdepressie vormt een geleidelijke overgang tussen die twee delen. Een overgang van droge zomereiken-berkenbossen naar zeer natte broekbossen. Die bossen zijn belangrijk voor vogelsoorten zoals zwarte specht en wespendief.
 

Als een vis in het water

Ook de waterlopen in het gebied hebben een bijzonder hoge ecologische waarde. De waterkwaliteit is er uitstekend en de waterlopen vormen het leefgebied van verschillende zeldzame vissoorten zoals beekprik en kleine modderkruiper. Ook de bronlibel en bosbeekjuffer worden er nog waargenomen.
 

Recreatie

Het is hier een paradijs voor vogel- en insectenliefhebbers. Maar ook met de fiets, mountainbike, paard en rolstoel kan je hier volop genieten van de natuur.
 

Samen werken aan Europese topnatuur

Het Life+-project is ondertussen afgelopen.  Dit was in samenwerking met verschillende partners: Natuur en Bos, de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, Kempens Landschap vzw en Bosgroep Zuiderkempen vzw. We konden daarbij rekenen op Europese steun. De resultaten van het Life+-project kan je nalezen in het Layman's rapport. 

 

 • Rolstoelpad

  Het gebied is toegankelijk vanaf de toegang aan de Kapelstraat tot aan het recreatie- en natuurpark Keiheuvel: zo kan een rolstoelgebruiker het hele gebied doorkruisen (1.3 km). Dit is aangelegd door Kempens Landschap en gemeente Balen.

 • Wandelknooppunten

  In de buurt: 03, 04 en 01 van wandelnetwerk Kempense Landduinen.

  Wandelnetwerk Kempense Landduinen
 • Keiheuvelwandeling

  In 2018 verkozen tot mooiste wandeling van het jaar in Provincie Antwerpen.

  Route van de wandeling
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunten 59 en 60 liggen in de buurt van Most-Keiheuvel.

  Fietsnet.be
 • Spelen en horeca in de buurt

  In recreatiedomein Keiheuvel.

  Recreatiedomein Keiheuvel
 • Hondenzone

  De hondenlosloopzone in Most-Keiheuvel ligt tussen de Heerbaan en de Pelterweg en is ongeveer 2,5 hectare groot. Ze ligt in een bebost stuk.

 • Het ruiter- en mennetwerk Campinia

  Het ruiter- en mennetwerk Campinia verbindt 353 kilometer ruiterpaden in Mol, Balen, Geel, Meerhout, Dessel en Arendonk.

  Ruiter- en mennetwerk Campinia

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Most-Keiheuvel is een gebied van 540 hectare, gelegen langs de bovenloop van de Grote Nete in de gemeente Balen. 

Ingang

Pelterweg , 2490 Balen

Met de fiets

Fietsknooppunten in de buurt: 59 en 60. Meer info: www.fietsnet.be.

Met het openbaar vervoer

Er is een lijnbus die langs Gerheide rijdt en stopt op de hoek met de Kapelstraat. Meer info: www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.9 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt