Currently, there is no weather information available.

Muggenhoek

3
 • 3
 • 2.666665
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#muggenhoek

Het natuurgebied Muggenhoek in Schulen, een deelgemeente van Herk-de-Stad, ligt aan de samenvloeiing van de Herk en de Demer. Hier laat men de natuur steeds meer haar gang gaan. Kom genieten van historische en recente bossen, weiden, akkers, poelen en een aantal vijvers die het landschap sieren. Wie weet, zie je wel een boomvalk op libellen jagen die boven de akkers vliegen.

De troeven

 • Verborgen parel
 • Historische en recente bossen
 • Paradijs voor vogelliefhebbers
 • Kleine watersalamander en alpenwatersalamander
 • Poelen
 • Smalle bospaden
Toon meer informatie

Verborgen parel aan de samenvloeiing van Herk en Demer

Ten zuiden van Schulen ligt natuurgebied Muggenhoek, een oud agrarisch en pittoresk gebied waar historische en recente bossen, weiden, akkers en een aantal vijvers het landschap sieren. Bloemrijke hooilanden zijn een streling voor het oog en verschillende vogels vinden hun weg naar deze verborgen parel.

Vooral vogelliefhebbers komen hier vast en zeker aan hun trekken. Buizerd en sperwer broeden in de bossen. Regelmatig worden boomklever, boomkruiper, torenvalk, groene specht, grote en kleine bonte specht waargenomen. De kleine watersalamander en de alpenwatersalamander heeft voor zichzelf liever een natte omgeving: hij heeft het naar zijn zin in de poelen.
 

De natuur wordt een handje geholpen

In het natuurreservaat Muggenhoek zijn er smalle bospaden, enkele poelen en een bloemrijke akker. Graasweiden en bloemrijke hooilanden worden begraasd door kuddes van lokale landbouwers of afgemaaid door de landbouwers zelf. Zo krijgt de natuur opnieuw alle kansen om zich te ontplooien.

Ook omwonenden van Muggenhoek dragen hun steentje bij aan het natuurbeheer door het zagen van exoten, zoals de Amerikaanse vogelkers en het krentenboompje. De positieve impact van de  samenwerking tussen de verschillende partners bewijst dat men samen sterker staat om de natuur in het gebied nieuwe kansen te geven.
 

 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk komt dicht bij Muggenhoek tussen de knooppunten 193 en 194 (bij Kasteel Gasterbos in Herk-de-Stad) voorbij. Door Muggenhoek zelf loopt geen fietspad.

  Fietsroute.org
 • Speelzone

  De Muggenhoek heeft een speelzone van 5,07 ha.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Muggenhoek in Schulen, een deelgemeente van Herk-de-Stad, ligt aan de samenvloeiing van de Herk en de Demer. 

 

Ingang

Manestraat, 3540 Herk-de-Stad

Het gebied is ook te bereiken langs de Oude Baan en de Stapstraat.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?