Natuur in de zorg

Online inspiratiesessie

Welkom! 

Verwelkoming door minister Zuhal Demir

Samen naar meer natuur in de zorg

Biodivers zorggroen

Bekijk de film van het plenaire gedeelte met Jelle De Wilde, minister Zuhal Demir, Ilse Simoens en An De Schrijver:

Bekijk het filmpje over zorgvoorziening Bethanië in Zoersel, een prachtig voorbeeld van de projectoproep Natuur in je Buurt:

 

Keuze uit vier sessies

  1. Setting detentie, kwalitatieve groene buiteninrichting: Laure De Vroey, BOS+ i.s.m. bureau Fris in het Landschap
    • Hoe kan een kwalitatieve vergroening van penitentiaire centra het welzijn van gedetineerden en personeel verbeteren, agressie en recidives inperken en tegelijk bijdragen aan klimaatadaptatie en lokale biodiversiteit? In deze sessie werpen we een blik achter de muren. De initiatiefnemers van het project 'Zuurstof voor de gevangenis' delen hun lessen uit piloottrajecten bij drie Vlaamse gevangenissen, waarna we samen in gesprek gaan over aandachtspunten, good practices en ambities voor een groenere, gezondere en stimulerende gevangenisomgeving. 
  2. Setting woonzorgcentrum, biodiverse zorgtuin: Benno Geertsma, Natuurpunt i.s.m. WZC Sint-Bernardus te Bertem
    • Wat als de tuin van een zorgcentrum tot leven wordt gebracht en de bewoners elk seizoen naar buiten worden gelokt voor tal van natuuractiviteiten? De biodiverse zorgtuin is geen groene bijkomstigheid maar onderdeel van een zorgvisie. Rolstoelvriendelijke plantenbakken, plukkamers met plukfruit, bloemen en bomen voor meer bijen en vogels... Er zijn heel wat mogelijkheden. Natuurpunt werkte i.s.m. verschillende partners aan enkele biodiverse tuinen rond zorgcentra. In deze workshop belichten we vooral de resultaten van het project ‘Groene vingers in de zorg’, ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant. I.s.m de vzw Ecolife werkten we tal van acties uit rond zowel klimaat en energie als natuur. Het betrokken Woonzorgcentrum Sint-Bernardus (Bertem) beantwoordt mee jullie praktische vragen. 
  3. Setting ziekenhuis, natuurlijk revalideren en healing environment: Liesbeth Van Gysegem, Regionale landschappen Limburg i.s.m. Bas Römgens, Ziekenhuis Oost-Limburg 
    • Het Synaps Park, de campus rond Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk, is een dynamisch zorgknooppunt in ontwikkeling waar zorg, stad en natuur verbonden worden tot een aantrekkelijke, gezonde en duurzame plek. Het Synaps Park wordt ontwikkeld tot een healing environment, toonaangevend voor een verbindende en activerende zorgomgeving waar natuur bijdraagt aan herstel, welzijn, preventie, stressreductie, een gezonde levensstijl en sociaal contact. Ziek en gezond, jong en oud, werkend en studerend, natuur en stad vinden - en versterken - elkaar in een Synaps Park met een ecologische inrichting. Architect Bas Römgens beantwoordt al jullie vragen.
  4. Setting wetenschap: betekenis van evidence-based onderzoek natuur en gezondheid: Hans Keune, Universiteit Antwerpen/INBO en Michelle Plusquin, Universiteit Hasselt 
    • Natuurcontact is een duurzaam gezondheidsondersteunend element. Het effect van natuur op de mens is niet bij iedereen hetzelfde maar veel mensen ervaren het als positief. Of meer tijd in de natuur de kans op ziekten ook echt vermindert, is het voorwerp van voortschrijdend inzicht en onderzoek. Professoren Hans en Michelle belichten recent opgestart of te starten onderzoek in Vlaanderen. Daarna geven zij antwoord op jullie vragen omtrent evidence-based onderzoek rond natuur en gezondheid in Vlaanderen en daarbuiten. 

Keuze uit drie sessies

  1. Setting zorgvoorziening volwassenen met verstandelijke beperking, veerkrachtpad: Frank Monsecour, Arteveldehogeschool i.s.m. Ebergiste Borgwal (Gavere) en NatureMinded 
    • Al vele jaren is de natuur een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werking in Ebergiste te Vurste. Deze zorgvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking ligt in een historische kasteelsite waar onlangs het eerste veerkrachtpad van Vlaanderen werd ingewandeld, ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen en CM. Het kasteelpark, de moestuin, het dierenpark en een herdenkingsruimte in het bos zorgen al jarenlang voor dagelijks contact van de bewoners met de natuur. Bijna alle activiteiten in en met de natuur zijn spontaan gegroeid, het veerkrachtpad vormde de opstap naar een verdere visievorming. In deze workshop wordt de inzet van natuur in Ebergiste toegelicht alsook de realisatie van het veerkrachtpad door NatureMinded. Zij beantwoorden graag al jullie vragen.
  2. Setting buiten zorgvoorziening: vrijwilligerswerking en zorgbossen: Myriam De Bie, Natuur en Bos, i.s.m. Wim De Maeyer, Natuur en Bos, en Bert Van Gils, Bosgroep Antwerpen Zuid
    • Park Vordenstein is een oud kasteelpark, een oase van rust en stilte in een stedelijke omgeving. De natuurwaarde in het park is goed ontwikkeld. Al bijna 20 jaar loopt er een participatieproject met de gebruikers van het park. Zowat elke dag zijn buren, vrijwilligers en rustzoekers bezig in het park, in weer en wind. Mede door hun dagelijkse inzet is de natuurwaarde er goed ontwikkeld. Regiobeheerder Wim toont hoe hier en ook in enkele andere openbare domeinen samenwerken leidt tot een gezonde omgeving en meer biodiversiteit. 
      De Antwerpse bosgroepen werken samen met private boseigenaars en diverse andere partners aan een Platteland Plus project Zorgbossen. Samen verzorgen zij een zinvolle dagbesteding in de vorm van kleinschalige bosbeheerwerkjes voor mensen die er nood aan hebben. Het aanbod aan dagbesteding verloopt vooral via de zorgvoorzieningen, maar via een Impulssubsidie Arbeidszorg kunnen mensen ook op individuele basis deelnemen. Coördinator Bert brengt dit hoopvolle verhaal. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen aan Wim en Bert. 
  3. Setting ziekenhuis, zorg is onze natuur, natuur is onze zorg: Karina Abeels, Natuur en Bos, i.s.m. Romy Petitjean, AZ Sint-Lucas Brugge
    • Het Sint-Lucas ziekenhuis in Brugge grenst aan de Steenbrugse bosjes van Natuur en Bos. Dit voorjaar zorgden zij samen voor wandellussen en rustelementen in het bos. Wie het ziekenhuis binnenkomt, krijgt op infoborden uitleg over het bos, waar er gewandeld of 'gewacht' kan worden. De rust en kalmte in het bos staan vaak in contrast met de hectische momenten binnen de muren van het ziekenhuis. Karina en Romy leggen uit hoe dit project tot stand kwam. Zij gaan graag in op jullie vragen. 

 Afsluiter

 

Presentatie Ilse Simoens: interventieonderzoek (1.32Mb) Presentatie An De Schrijver: biodivers zorggroen (13.15Mb) Presentatie L. De Vroey: detentie (2.07Mb) Presentatie B. Geertsma: biodiverse zorgtuin (1.25Mb) Presentatie L. Van Gysegem: natuurlijk revalideren en healing environment (13.96Mb) Presentatie F. Monsecour: veerkrachtpad (8.07Mb) Presentatie B. Van Gils: zorgbossen (4.36Mb) Presentatie W. De Maeyer: Vordenstein (5.33Mb) Presentatie O. Moens: afsluitende visie (947.58Kb) Presentatie K. Abeels: setting ziekenhuis, zorg is onze natuur (25.4Mb) Presentatie M. De Bie: setting buiten zorgvoorziening (11.41Mb) Presentatie H. Keune en M. Plusquin: setting wetenschap (3.87Mb)