/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_boom_c_dirk_raes.jpg||© Dirk Raes /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_hazelworm_c_dirk_raes.jpg|hazelworm|hazelworm - © Dirk Raes /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_keizersmantel_c_dirk_raes_1.jpg|keizersmantel (vlinder)|keizersmantel - © Dirk Raes

In het arboretum van Groenendaal vind je ruim 400 verschillende inheemse en uitheemse bomen en struiken. Je kunt er kennismaken met de Japanse koekjesboom, de reusachtige mammoetbomen en uitzonderlijke soorten esdoorn en eik. Het arboretum heeft een prachtig reliëf, waardoor het er aangenaam wandelen is. Combineer een bezoek aan het arboretum met een wandeling door het aangrenzende begrazingsblok met Schotse hooglanders.

Troeven
  • Meer dan 400 soorten bomen en struiken
  • Leuke wandelingen
  • Begrazingszone met Schotse hooglanders
  • Uitkijkplatform en schuilhut
  • Centraal in het Zoniënwoud

Bomentuin

Het Arboretum van Groenendaal werd opgericht in 1897. Het was vooral de bedoeling om de bruikbaarheid van uitheemse boomsoorten in de Belgische bosbouw na te gaan en daarom werd een groot aantal soorten struiken en bomen aangeplant op zeer kleine percelen. Die aanplantingen werden op een systematische manier aangepakt: de planten zijn geordend naar geslacht en familie. Veel van de oorspronkelijk gebruikte soorten waren helemaal niet aangepast aan ons klimaat en zijn ondertussen weer verdwenen. Een klein gedeelte van het arboretum, het fructicetum, herbergt uitsluitend heesters en kleinere, vruchtdragende bomen.

Op stap

In het arboretum zijn twee bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld. Een blauwe wandeling van 1,75 km en een kortere rode wandeling van 1 km. Een brochure die beschikbaar is in het bosmuseum, maakt je wegwijs doorheen het arboretum en vertelt je over de merkwaardige struiken en bomen die je tegenkomt.
Ook door het aangrenzende begrazingsblok kun je een wandeling maken en kom je misschien oog in oog te staan met Schotse hooglanders. 

Waardevolle natuur

Naast de talrijke bomen en struiken vind je in het arboretum ook heel wat specifieke planten: aardbeiganzerik, bosaardbei, dalkruid, grote keverorchis, mannetjesvaren, pinksterbloem, salomonszegel… Deze trekken dan weer mooie vlindersoorten aan zoals keizersmantel, grote weerschijnvlinder en sleedoornpage. Op de open plekken met droge zandgrond, die snel opwarmen, ligt de hazelworm, een hagedis zonder pootjes - beter bekend als de bospaling - graag te zonnen.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_boom_c_dirk_raes.jpg||© Dirk Raes /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_hazelworm_c_dirk_raes.jpg|hazelworm|hazelworm - © Dirk Raes /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__72/arboretum_gr_keizersmantel_c_dirk_raes_1.jpg|keizersmantel (vlinder)|keizersmantel - © Dirk Raes

Actietips

29

Excursiepad voor blinden en slechtzienden

Dit pad loopt samen met het Spinnenpad. Blinden en slechtzienden kunnen er terecht onder begeleiding.

21

Spinnenpad

Wandeling van 1,75 km met doe-opdrachtjes voor kinderen.
21

Paddestoelpad

Wandeling van 1 km met doe-opdrachtjes voor kinderen.
21

Schone-Eikwandeling

Wandeling van 10 km.
21

Groenendaalwandeling

Wandeling van circa 7 km.

21

Natuurateliers

Natuurateliers voor (school)groepen.
49

Uitkijkpunt

In het domein staat een verborgen vogelkijkhut van waar je stiekem vogels kan waarnemen en fotograferen.
33

Bosmuseum Jan van Ruusbroec

Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door de leefwereld van het bos en zijn bewoners, en maken kennis met de principes van het bosbeheer.
33

Bakhuisje

Aan het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec vind je een gerestaureerd bakhuisje uit de 18de eeuw. Wil je deelnemen aan open bakmomenten? 

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Tijl Schelfhout
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Duboislaan z/n , 1560 Hoeilaart

Met de trein

Bij het buitenkomen van het station van Groenendaal volg je de weg rechts, loop je onder de spoorwegbrug door, neem je het eerste paadje rechts, neem je de fiets- en wandelweg die over de ring loopt. Voor je ligt de witte vierkantshoeve. Het is 5 à 10 minuutjes wandelen.

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
 

Met de wagen

Grote ring rond Brussel, richting Waterloo.
Afslag Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Genesius-Rode. Nog even rechtdoor, onder de spoorwegbrug, en dan rechts (volg bordje Bosmuseum).