Met zijn talrijke bronnen en zijn blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar is dit bos een niet te missen parel in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen. Samen met de beukenbossen van Flobecq (Vloesberg) en het Brakelbos, staat het Bos Ter Rijst garant voor 200 hectare bosplezier.

Troeven
  • Talrijke bronnen zorgen voor grote biodiversiteit
  • Leuk wandelbos
  • Blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar

De bronnen van de Molenbeek

Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Talrijke bronnen in het bos voeden de Molenbeek. In dit koele en zuurstofrijke bronwater vindt de vuursalamander met zijn zwart-gele jasje een geschikte plek om zijn larven af te zetten.
Gewone es, zwarte els en hazelaar flankeren de bronnen en beken in Bos Ter Rijst. De beuk laat weinig licht door en zadelt de kruidlaag daardoor op met een dik pak slecht verteerbare humus.
Het beheer streeft er naar om in deze natte zones de beuk terug te dringen. Zo krijgen bittere veldkers en reuzenpaardenstaart weer volop kansen om deze bronzones op te fleuren. Te midden van de tapijten met wilde hyacint en bosanemoon, vind je ook de wilde narcis.

Een stukje verleden

Tot in de 18de eeuw werd dit bos als 'hak- en middelhout' beheerd. Om de vijf à tien jaar werden jonge bomen en struiken tot aan de grond afgezet (hakhout). Uit de overblijvende stronk schoten loten of scheuten uit. Die mochten uitgroeien tot de volgende kapbeurt. Landbouwers gebruikten het geoogste hout om er werktuigen of weidepalen van te maken. In de winter gaf dit hout in huis een gezellige warmte.
Bos Ter Rijst dankt zijn naam trouwens aan de kappingen van weleer. De gekapte jonge houtige opslag bond men samen tot bussels - rijshout genoemd - die in een mum van tijd de ovens van bakkerijen en de ketels van brouwerijen op de gewenste temperatuur brachten.

In de bosjes met hakhout in Bos Ter Rijst bleven her en der 'overstaanders' staan (middelhout). Deze vrijstaande bomen leverden op kaprijpe leeftijd kwalitatief hoogstaand hout voor de bouw en de meubelindustrie op.
Nu krijgt de natuurlijke evolutie van het bos voorrang. De open plekken met ruime bosrand  zorgen voor licht en ruimte wat goed nieuws is voor vogels (zwartkop, grauwe vliegenvanger,…) en bosvlinders (kleine weerschijnvlinder, bont zandoogje, klein geaderd witje, …). 

braam
klein geaderd witje
boshyacinten
moerasvergeet-mij-nietje
kruipend zenegroen
paarse schubwortel
scherpe boterbloem
bosrand
wandelaars tussen de hyacinten
braam
klein geaderd witje
boshyacinten
moerasvergeet-mij-nietje
kruipend zenegroen
paarse schubwortel
scherpe boterbloem
bosrand
wandelaars tussen de hyacinten

Actietips

21

Kabouterwandelroute

Wandelroute van 14,2 kilometer.

21

Dwaallichtwandelroute

Wandelroute van 16,6 kilometer.

24

Ruiterpad

Er loopt een ruiterpad dwars doorheen bos Ter Rijst. 

Bekijk de kaart

Boswachter

Yvan Desseyn
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Bosgatstraat, 9688 Maarkedal

Met het openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de auto

Vanuit Brakel volg je de N48 (Brakel - Ronse). Bij het gehucht D'Hoppe (La Houppe) sla je rechtsaf de gelijknamige straat in, die verder overgaat in de Bosgatstraat (Maarkedal). Je kan enkel beperkt parkeren langs de Bosgatstraat aan het uitkijkpunt Bosgat.

Met de fiets

Bos Ter Rijst ligt vlak bij de verbindingsweg tussen fietsknooppunten 38 en 45.