Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Aalter en Maldegem. Het bos met zijn vele fraaie dreven en heiderelicten is de ideale uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier.

Volg boswachter Hans Vansteenbrugge via Instagram

Troeven
  • Grootste bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen
  • Heide, gras, bos: variatie troef
  • Kabouterpad voor kleuters
  • Ontmoeting met de schaapskudde
  • Gloednieuw sprookjesbos

Het Drongengoedbos biedt voor elk wat wils. Wandelaars, fietsers, ruiters kunnen genieten van de natuurpracht, gezelligheid en geborgenheid.

Bereikbaarheid Drongengoed

Wil je het Drongengoed verkennen? Vertrek dan vanaf parking Krakeel of parking POL. Op beide parkings vind je informatieborden die je de weg wijzen om al wandelend, fietsend, spelend en ruiterend van de natuur te genieten. Vanaf parking Krakeel wandel je het snelst via het bos naar de hoeve (afstand tussen 800 en 900 m). Op regelmatige afstand staan er nieuwe zitbankjes. Parking POL is ideaal om te parkeren met de wagen als je van daaruit verder met de fiets op tocht gaat. Op dit plannetje staan beide parkings aangeduid.
Door de werken kunnen sommige paden in het Drongengoed er extra modderig bij liggen. Draag geschikt schoeisel. 

Aanpak wildbeheer in Drongengoed

In het Drongengoed en de ruime omgeving errond doen reeĆ«n en damherten het zeer goed. Dat is leuk voor bezoekers, maar ze richten ook veel schade aan in het bos, bij landbouwers en in het verkeer. We hanteren een mix van maatregelen. Onze boswachter en regiobeheerder vertellen samen met de onderzoeker van het INBO hoe dit in het Drongengoed wordt aangepakt. 

Kabouters zoeken

Kleuters en jonge kinderen kunnen van de natuur genieten langs het twee kilometer lange Kabouterpad, dat vertrekt aan de Drongengoedhoeve. Het Kabouterpad loopt ook doorheen de speelzone vlakbij de hoeve.

Schipperen tussen bos en heide

Gemengd bos zet de toon, maar je ziet regelmatig heide. Die heide doet terugdenken aan de tijd dat dit bos een onherbergzaam heidegebied was: het Maldegemveld. Planten als struikheide, dopheide, ronde zonnedauw en heidekartelblad zijn het levende bewijs van dit rijke heideverleden.
Een andere merkwaardige plant voor het Drongengoedbos is zaagblad met zijn mooie blauwpaars gekleurde bloemen. De bodem van het Drongengoedbos is vrij zuur waardoor de groene dubbelloofvaren hier goed gedijt.

Oog in oog met de schapen, reeƫn en damherten

Van april tot november kan je ook de schaapskudde tegenkomen in het Drongengoedbos. Een tweehonderdtal schapen graast elke dag in het bos en op de heideterreintjes. Ze worden begeleid door de herderin. Ook kom je af en toe oog in oog te staan met de damherten of reeƫn die in het gebied leven. Een groepje van een tiental dieren vormen zeker geen uitzondering.

Over cirkelende roofvogels en kleurrijke paddenstoelen

Roofvogels voelen zich opperbest in dit het Drongengoedbos. Wie goed oplet, herkent de buizerd, torenvalk, sperwer, bosuil, ransuil en boomvalk. Andere opvallende broedvogels zijn de zwarte en groene specht, boomklever en bonte vliegenvanger. Het Drongengoedbos staat ook bekend om de vele en diverse paddenstoelen die er groeien. Voor nachtvlinderliefhebbers is een uitstap bij schemer zeker de moeite: zij zullen in het Drongengoedbos niet op hun honger blijven zitten!

Geschiedenis

Eeuwenlang was het Drongengoed een onherbergzaam heidegebied tot het in de 13de eeuw werd ontgonnen. Het bos dankt zijn naam aan de Paters van Drongen nabij Gent, die de mooie Drongengoedhoeve als uitvalbasis hadden. Vandaag vind je er een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de streek en hoe het landschap door de jaren heen veranderd is.

Samenwerken in en rond het Drongengoed

Het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Aalter en Maldegem, het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei, toerisme Meetjesland, Natuurpunt Maldegem-Knesselare, de vzw Vrienden van het Drongengoed en de militaire overheid zorgen er samen voor dat het aangenaam toeven is in het Drongengoedgebied. Een visie voor een kwaliteitsvol samengaan van natuur, bos, landschap en recreatief medegebruik voor dit bijna 800 hectare groot gebied leidt alles in goede banen. 

Begeleide wandelingen

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met de Drongengoedgidsen. Deze natuur- en bosgidsen bieden een ruim aanbod aan begeleide wandelingen en activiteiten op maat van diverse groepen. Seizoentrips, biotoopuitstappen, thematische uitstappen, pluk-de-dag-trips en natuurateliers zijn enkele voorbeelden. Wil je een wandeling reserveren? Neem dan contact op met de Drongengoedhoeve via de.drongengoedhoeve@gmail.com- 09/366 64 86 of met de Vrienden van het Drongengoed, via Hugo Vermeren, vzw-vrvh.drongengoed@telenet.be of via 0476 386 913.

Gidsen van Natuurpunt verwelkomen je graag op de maandelijkse natuur- en landschapswandelingen. Deze wandelingen gaan telkens door op de eerste zondag van de maand en snijden telkens opnieuw een nieuw natuurthema aan.  Die activiteiten kan je raadplegen op www.natuurpuntmaldegemknesselare.be  Een wandeling aanvragen op maat van uw wensen kan ook. Hier vind je meer informatie over hoe zelf een gegidste wandeling te organiseren.

Bruin zandoogje op margriet
Damherten in Drongengoed
Rabatten in het Drongengoed
Kabouterpad
Bruin zandoogje op margriet
Damherten in Drongengoed
Rabatten in het Drongengoed
Kabouterpad

Actietips

45

Speelzone

Rechts naast de toegangspoort van de Drongengoedhoeve vind je een sprookjesbos met kabouters, paddenstoelen, bruggen, bosgeesten, stappalen en andere speeltuigen.

21

Kabouterpad voor kleuters

Wandeling van 2 km rond de Drongengoedhoeve waarbij kabouter Pinnemuts de kinderen opdrachtjes geeft. De wandeling start aan het bakhuis binnen de Drongengoedhoeve site.
21

Streek-GR-Tijl Uilenspiegelpad

Het pad loopt doorheen het Drongengoed.
21

Uitgestippelde route: Drongengoedbos wandelrouten 13,6 km

21

Wandelroutes in het Maldegemveld

Natuurpunt stippelde 2 bewegwijzerde wandelroutes ui in het Maldegemveld: een route van 3,5 km en een route van 8 km.

21

Wandelknooppunten

Er liggen verschillende knooppunten in de buurt van Drongengoed.

50

Natuurloop

De groene (4,2 km), blauwe (6,3 km) en/of rode (8,8 km) looplus leiden je doorheen het prachtige bos.

22

Fietsroutes rond Drongengoed

Fietsroutes rond Drongengoed: vind hier inspiratie. 

22

Fietsknooppunten

Knooppunt 75 ligt in het Drongengoed. Knooppunt 71 ligt vlakbij het speelbos en de bivakzone in Maldegem Kleit.

45

Speelzone

Het Drongengoedbos heeft 4 speelzones: een speelzone langs Parking POL en een speelzone ten zuiden van de Urselseweg. De meest avontuurlijke speelzone vind je vlakbij de Drongengoedhoeve. Ook bij Natuurpunt in het Maldegemveld vind je een speelzone. 

35

Kamperen

In de buurt van Drongengoed zijn 2 paalkampeerplaatsen: Kleit (Maldegem) en Onderdale (Aalter)
24

Ruiteren

Ontdek op de kaart waar in het Drongengoed je kan paardrijden.

Bekijk de kaart

Boswachter

Hans Vansteenbrugge
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Het Drongengoed ligt op het grondgebied van Aalter en Maldegem.

Ingang

Parking Krakeel, Drongengoedweg 11, 9910 Aalter
Parking POL, Urselseweg, 9910 Aalter 

Met het openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.bewww.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken). De belbus 85 Aalter-Maldegem-Knesselare stopt vlakbij. Je kan de belbus reserveren via 9 211 91 91. Meer info: www.delijn.be.

Parkeren

Aan Drongengoedbos zijn 2 parkeermogelijkheden:
Parking Krakeel, Drongengoedweg 11, 9910 Aalter
Parking POL, Urselseweg, 9910 Aalter 
 

Met de fiets

Het bos ligt aan het knooppunt 68, 71, 75 en 74 van het Fietsnetwerk Meetjesland. Plan je fietsroute via www.fietsknooppunt.be of raadpleeg tips van Toerisme Oost-Vlaanderen op www.routen.be.