Het gebied is een belangrijke rustplaats voor vogels, vooral in de winter. Een ideale bestemming voor vogelliefhebbers! Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub. En de bever voelt zich in Eglgemvijver ook erg thuis. 

Troeven
  • Ideaal voor vogelliefhebbers
  • Even je hond uitlaten in de hondenzone
  • Voor de sportievelingen is er een vis-, zeil- en windsurfclub.

Water, vogels en recreatie

De Eglegemvijver is ruim 43 hectare groot en ontstond eind 1960 als zandwinningsput voor de aanleg van de E19. Tijdens de winter strijken grote groepen watervogels neer, zoals bergeend, kuifeend, tafeleend, krakeend, fuut, meerkoet en kokmeeuw.

Rond de Eglegemvijver voeren we een natuurvriendelijk oever- en bermbeheer. Zo maaien we de bermen regelmatig en voeren we het maaisel af. Dit zorgt voor een bloemenrijkere berm die interessant is voor allerlei insecten. Ook de houtkanten (rijen struiken) langs de oevers snoeien we regelmatig kort. Zo kunnen de houtkanten zich opnieuw ontwikkelen en valt er ook voldoende licht op de oever. In een aantal zones proberen we de oeverzone ondieper te maken. Hierdoor wordt het de ideale rustzone waar vissen zich kunnen voortplanten en rietvogels kunnen broeden.

Vroeger was 'de put', zoals de Eglegemvijver genoemd wordt, in beheer bij BLOSO. Sinds 2006 beheert Natuur en Bos de Eglegemvijver. We willen de natuurwaarden van de Eglegemvijver beschermen én zachte vormen van recreatie toelaten. Je kunt hier rond de vijver fietsen en wandelen. Of zit je liever aan of op het water, dan kun je aansluiten bij de vis-, zeil- of windsurfclub. Voor ieder wat wils. Zwemmen is niet toegestaan in de vijver, omdat dit volgens de geldende wetgeving niet kan zonder permanente bewaking en een aantal strenge regels betreffende oa waterkwaliteit.

Eglegemvijver
Kokmeeuw
Eglegemvijver
Kuifeend
Fuut
Bever
Eglegemvijver
Kokmeeuw
Eglegemvijver
Kuifeend
Fuut
Bever

Actietips

21

Wandelpad

Wandeling rond de vijver (2,8 km).

22

Fietsroute

Fietspad rond de vijver (2.8 km).

37

Hondenzone

De hondenzone bevindt zich aan het einde van de Eglegemweg (zijstraatje van de Bankstraat).

48

Vissen

Als lid van de visclub kun je hier vissen.

Bekijk de kaart

Boswachter

Wouter Huygens
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Eglegemweg, 2811 Mechelen

Met openbaar vervoer:

Vanaf het station van Hombeek is het ongeveer 400 m wandelen tot aan de ingang van Eglegemvijver. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken)’ 

Met de fiets:

Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (knooppunt 10).

Faciliteiten

Er is een parking aan de Eglegemweg. Je kunt het gebied ook binnenkomen langs de Konijnenstraat maar daar kun je moeilijk parkeren.