Geklemd tussen de snelweg en de buitenwijken van Zonhoven, maar evengoed grenzend aan het landgoed Vogelsanck en natuurgebied Kolveren ligt deze rustige parel van een bos. Een ruim assortiment boomsoorten en struiken van alle leeftijden, gecombineerd met enkele landduinrelicten verlenen Geelberg een interessant karakter.

Wandelend en fietsend kan je er genieten van al het leven dat een gevarieerd boscomplex in zich draagt.

Troeven
  • Landduinrelicten brengen variatie in het reliëf
  • Afwisselingsrijk boscomplex met naald- en loofhout
  • Oude Weymouthdennen en grove dennen, geliefde woonplaats van zwarte spechten
  • Waar licht in het bos komt, biedt de ondergroei van blauwe bosbes en heide, voedsel en schuilplaats aan grote en kleine bosbewoners

Laambeek

Geelberg, te Zonhoven, ligt langs de ecologisch waardevolle Laambeek. In die vallei vind je natte ruigten en moerasbossen van overwegend zwarte els. Statige grove dennen en indrukwekkende Weymouthdennen bepalen het beeld in het drogere hart van dit bos. Natuur en Bos beplantte enkele percelen met onder meer zomereik en spork om het bos verder te verrijken in samenstelling en structuur. Geniet hier van de rust en tracht misschien eens een glimp op te vangen van de imposante zwarte specht; die zijn nest uithakt in een dode stam.

Vogelsanck

Geelberg is gelegen in de bossen van Vogelsanck, een waardevol natuurgebied. Diverse soorten loof- en naaldhout wisselen af met gemengde bossen en vijvers. De vijvers van Vogelsanck maken deel uit van het immense vijvercomplex Midden-Limburg en "De Wijers".

Rond het kasteel Vogelsanck strekt zich over 5 hectare een Engels park uit. Hiervan is een deel als arboretum ingericht. Dit arboretum dat destijds door baron Jean Louis de Villenfagne (1752-1823) werd aangelegd bezit indrukwekkende exemplaren van uitheemse bomen. Het kasteel is bewoond door de eigenaars, de adellijke familie de Villenfagne de Vogelsanck en is net als het arboretum niet te bezoeken.

Het domeinbos Vogelsanck is wel toegankelijk doch enkel via de bewegwijzerde wandelwegen. Een geleid bezoek met een natuurgids kan aangevraagd worden bij de dienst toerisme.

Kolveren

Aan de oostkant sluit Geelberg aan op natuurgebied Kolveren. Dit kleinschalige natuurhistorisch landschap met houtkanten, slootjes, hooilanden en bosjes wordt beheerd door de vzw Limburgs Landschap.

Wandel- en fietsgenot

De bospaden langsheen De Drij Dreven en door de Geelberg nodigen uit tot een rustgevende boswandeling. Een ontmoeting met een ree bij valavond of een zwarte specht hakkend in een dode dennenstam behoren zeker tot de mogelijkheden.

De bewegwijzerde vaste mountainbikeroute Meilandt, met start in Heusden-Zolder, doet ook de Geelberg aan.

mountainbiker
wandelaars
Bosuil
mountainbiker
wandelaars
Bosuil

Actietips

23

MTB-route

Mountainbikeroute Meylandt, deel van MTB-netwerk Midden-Limburg, 3 lussen, samen 49 km, aansluiting met MTB Zonhoven en Mountainbikenetwerk West-Limburg.

Bekijk de kaart

Boswachter

Jan Ruymen
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

De Drij Dreven , 3520 Zonhoven

Met het openbaar vervoer:

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).