/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102348_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33803_0.jpg||© Jeroen Mentens /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102349_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33795.jpg||© Jeroen Mentens /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102352_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33842.jpg||© Jeroen Mentens

Wil je je even in Frankrijk wanen? Kom dan eens een kijkje nemen in dit natuurgebied dat zich bevindt ten noordoosten van Genoelselderen. Dit is een bos van 25 hectare, het Grootbos genaamd, dat vroeger behoorde tot het domein van het Wijnkasteel Genoels-Elderen, waarmee het door een 700 meter lange dreef verbonden is. Dit enige wijnkasteel in België is omgeven door zo'n 20 ha wijngaarden.
De mergelondergrond in Riemst is vergelijkbaar met die van de klassieke Franse wijnstreken en het klimaat stemt overeen met dat van de Bourgogne 100 jaar geleden.
Kom, geniet en waan je even als God in Frankrijk.

LET OP ! Houtexploitatie !

Mogelijk ondervinden jullie op de boswegen hinder van de kapwerken die momenteel hier plaatsvinden. De mooie populierendreef is aan haar einde gekomen, de bomen sterven door ouderdom stilaan af, krijgen dode takken… waardoor het te gevaarlijk wordt om de bomen te laten staan. Daarom is er gekozen om de populierendreef te kappen. De dreef wordt echter hersteld en er zal een nieuwe aanplant gebeuren met winterlindes om deze mooie lijnbeplanting in het landschap terug te brengen. Alvast bedankt voor je begrip.

Troeven
  • Voorjaarsflora
  • Dassen en dassenburchten
  • Historiek: (namaak) Tumulus en oude dreef, vindplaast Galloromeinse villa
  • Oud loofbos en nieuwe loofbosaanplanten

Wijnkasteel Genoelselderen

Langs de oude Romeinse heirbaan, tussen Tongeren en Maastricht, in de gemeente Riemst, ligt het Wijnkasteel Genoelselderen. De kwaliteit van de wijnranken en de intensieve zorg van de familie van Rennes staan garant voor een wijn die in de beste Belgische restaurants geserveerd wordt.
Het Wijnkasteel, het Grootbos en omgeving hebben gediend als decor van de televisieserie 'Zuidflank'.

Het Grootbos is een oud loofbos dat vroeger bij het kasteel hoorde en in de overgangszone van vochtig naar droog Haspengouw ligt. In het Grootbos bevindt zich aan de rand de Sint-Jozefskapel die gerenoveerd werd door het Vlaams Gewest. En verspreid in het bos zelf kan je nog restanten van de zogenaamde 'Kelderkes' vinden: twaalf gemetselde bronnen die vroeger door middel van loden buizen met de kasteelvijver verbonden waren en door het hoogteverschil het water in de fonteinen meters omhoog stuwden.

Grootbos: van jachtterrein naar uitzonderlijke natuur

In 1978 werd het bos door de Vlaamse Gemeenschap aangekocht en in 2001 opengesteld voor het publiek.

Het eiken-haagbeukenbos diende de heren tot jachtterrein. Het bos ligt op een steile helling die naar het noordoosten oploopt tot ongeveer 135 meter hoogte.

In het oude loofbosgedeelte mag de natuur zijn gang gaan. De jonge loofhoutaanplanten zijn aangeplant na de aankoop van het bos door het Vlaams Gewest en worden regelmatig gedund om zo kwaliteitsvolle bomen te verkrijgen. Tot de kenmerkende flora behoort: bosanemoon, wilde narcis, herfsttijloos en heelkruid. Een probleem is dat het bos geheel door landbouwgebied wordt omsloten.

In het bos is een vindplaats van een Gallo-Romeinse villa, doch zal je hier praktisch niks meer van terugvinden. Verder is er ten tijde dat het bos diende als kasteelpark een tumulus nagemaakt (Gallo Romeinse grafheuvel). De reden waarom de kasteelheren dit in de 18de eeuw gebouwd hebben is onduidelijk. Vermoedelijk paste dit in de Engelse parkprincipes en diende ze samen met de toen aangelegde dreef als zicht-as vanuit het kasteel.

Natuur, cultuur én ontspanning

Laat de drukte even los en kom ontspannen met een mooie wandeling in het Grootbos. Na je wandeling kun je nog genieten van één van de beste wijnen van België. Wat kan er mooier zijn?

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102348_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33803_0.jpg||© Jeroen Mentens /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102349_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33795.jpg||© Jeroen Mentens /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__163/vilda_102352_grootbos_jeroen_mentens_800_px_33842.jpg||© Jeroen Mentens

Actietips

21

Wandelroute

Een kindvriendelijke wandeling van 4 km.
21

Wandelroute

Verschillende wandelroutes doorheen Riemst.
35

Bivakzone Grootbos

Bivakkeren is gratis. De bivakzone ligt langs de Streek-GR Haspengouw.

Bekijk de kaart

Boswachter

Joost Proesmans
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Kasteelstraat , 3770 Genoelselderen

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).