Na een drukke dag in de stad, kun je uitwaaien in dit natuurgebied op een boogscheut van Antwerpen.  Voor vissen en amfibieën zijn de vijvers een paradijs op aarde en verschillende vogels strijken er neer om uit te rusten of te broeden. Zowel voor dieren als voor recreanten is het fijn vertoeven in dit verborgen stukje natuur.

Werfzone Scheldetunnel breidt uit

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen verblijven, wordt de wandeling rond de vijver in Het Rot afgesloten. De zone wordt ingericht als rustgebied voor vogels waar ze kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken. Het gebied blijft afgesloten tot de hondenzwemvijvers in de Middenvijver klaar zijn. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Net zoals het uitkijkpunt, dat ook vernieuwd wordt.

Meer info over de werken en een overzicht van de wandelroutes kan je hier vinden.
Volg boswachter Bram via Instagram

Troeven
  • Vlakbij Antwerpen centrum
  • Zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer
  • In aangrenzend gebied twee hondenzones met zwemvijver
  • Ideaal om watervogels te spotten

Een stukje natuur vlakbij Antwerpen

In het riet rond de oevers krioelt het van het leven. Er zijn kijkheuvels waar je vogels kan spotten. Een netwerk van wandel- en fietspaden passeren door Het Rot. De drogere gedeelten bieden ruimte aan bos. Samen met Sint-Annabos, Vlietbos en Burchtse Weel vormt Het Rot de groene ring rond Antwerpen op Linkeroever.

Begin 1970 werd het gebied hoog opgespoten met grond afkomstig van de havenwerken. Het oorspronkelijke natte polderlandschap veranderde daardoor in een droog en schraal terrein.

In het kader van het Parkproject Linkeroever is Het Rot heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. De stad legde een grote waterplas met twee eilandjes en verscheidene waterlopen aan, goed voor acht hectare water. Meer dan 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken zijn geplant, wat meteen een behoorlijke boost gaf aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

Oosterweelverbinding

Het Rot grenst in het noordwesten aan het projectgebied van de Oosterweelverbinding. Het knooppunt Sint-Anna Linkeroever wordt er heraangelegd. Maar naast infrastructuur wordt er ook geïnvesteerd in natuur. Zo komt er een fietsbrug en een ecoduct die het Vlietbos en het Rot met elkaar zullen verbinden, verdwijnt de drukke Charles De Costerlaan waardoor het St-Annabos en Het Rot op elkaar gaan aansluiten, verandert de afrit Linkeroever van asfalt in bos en zal je via een parkbrug over de ring kunnen wandelen of fietsen tot aan de Burchtse Weel. Alle informatie over het project en de werken kan je volgen op: www.oosterweelverbinding.be/het-project.

Om vogels tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een plek te gunnen waar ze in alle rust kunnen broeden, overwinteren en voedsel zoeken, is de wandeling rond de grote vijver in Het Rot tijdelijk afgesloten. De overige paden blijven toegankelijk voor wandelaars en fietsers.  Net zoals het vernieuwde uitkijkpunt.

Een nieuw landschap

Vorige eeuw werd de Borgerweertpolder opgespoten met grond afkomstig van de Schelde- en  havenwerken. De kleibodem veranderde hierdoor in een kalkrijke zandige grond. Klaar om deel te worden van de stad van de toekomst. De stadsuitbreiding stokte en in 2008 werd Het Rot heringericht tot een natuurgebied met waterpartijen, wandelpaden en een uitkijkheuvel. Het gaf meteen een boost aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

In het kader van het Parkproject Linkeroever is Het Rot heringericht om het ecologische potentieel van het gebied te verhogen. De stad legde een grote waterplas met twee eilandjes en verscheidene waterlopen aan, goed voor acht hectare water. Meer dan 38.000 nieuwe planten, bomen en struiken zijn geplant, wat meteen een behoorlijke boost gaf aan de natuurwaarde en mogelijkheden voor recreanten.

Honden aan de leiband

Aan de leiband zijn honden welkom. Ruim ook de drollen van uw hond op en neem het hondenpoepzakje mee. Wil je je hond toch even los laten, ga dan naar de nieuwe  hondenzone in het aangrenzende Middenvijver. Daar kunnen ze zelfs even in het water ravotten.

Het Rot
Uitkijkheuvel
Fuut
Tjiftjaf
Waterral
Zwartkop
Het Rot
Uitkijkheuvel
Fuut
Tjiftjaf
Waterral
Zwartkop

Actietips

21

Wandelroute

Een aangeduide wandelroute in het gebied.

22

Sint- Annekesroute

Fietsroute van 33 km.

Bekijk de kaart

Boswachter

Bram Vereecken
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Park and Ride Blancefloerlaan, Linkeroever Antwerpen

Met het openbaar vervoer

Het Rot ligt aan de tramhalte 'Park and Ride Blancefloerlaan' op de Antwerpse Linkeroever. Stippel je route uit op www.delijn.bewww.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken). 

Met de fiets

Vanuit Antwerpen-centrum neem je de voetgangerstunnel naar Linkeroever. Op Linkeroever volg je de Blancefloerlaan, die in het verlengde van de tunnel ligt. Na een kleine 2 km vind je aan je rechterkant de Park and Ride Blancefloerlaan'.

Fietsknooppunt ligt in de buurt 46. Meer info: www.fietsnet.be.