Dit bos is ruim 25 hectare groot en bestaat uit drie deelgebieden: een speelzone in een loofhoutbos, 'Petit Bois' en de kern van het Kampagnebos. Het bos staat bekend om zijn Duitse oorlogsrelicten, waaronder bunkers, oude loopgrachten en de Dietrichschacht. Met de wandelroute 'Kraters en Mijnen' van een zevental kilometer verken je zowel het Kampagnebos als die relicten.

Troeven
  • Erfgoed Eerste Wereldoorlog
  • Rust- en wandelgebied

Kasteelvijver en bronbeken

Ooit stond hier in de omgeving het kasteel 'Le chalet' met een kasteelvijver. In 1914 tijdens Wereldoorlog I was er een Duitse stormloop in het bos. Er werden Engelsen teruggevonden die in de toppen van de bomen vastgebonden waren. Het bos werd volledig vernietigd en nadien begon de bevolking er te diepgronden om ijzer en koper te recupereren. De vroegere kasteelvijver is momenteel volledig toegeslibd met restanten van het afvalwater van de Wijtschate die er jarenlang doorheen liep. Gelukkig is dat verleden tijd en kan de natuur weer herstellen, maar een baggering van het slib zal nodig zijn om de natuurwaarden nog te verhogen. Beneden aan de kasteelvijver ontspringen in het bos nog enkele bronbeken die de aanzet vormen van de Wijtschaatsebeek, de belangrijkste zijbeek van de Bollaertbeek, die uitmondt in de Verdronken Weide van Ieper.

Bosbeheer

Met het bosbeheer streven we naar een herstel van het streekeigen loofbos. De experimentele aanplantingen met diverse naaldhoutsoorten uit de jaren 1960 en exoten als Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik worden daarbij vervangen door autochtone loofbomen en struiken. Het bos bezit zeker al een grote natuurwaarde, met onder meer verspreide lindebomen, olmen, Europese vogelkers, daslook, bosanemoon en boshyacint. In opengekapte zones duiken heischrale soorten als fraai en liggend hertshooi op.

Wijtschate
Bosanemoon
Dietrichschacht
Daslook
Wijtschate
Bosanemoon
Dietrichschacht
Daslook

Bekijk de kaart

Boswachter

Erwin Verfaillie
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Vierstraat, 8953 Heuvelland

Parkeren kan op de parkeerplaats van sporthal De Croonaert, Vierstraat 31, 8953 Heuvelland

Openbaar vervoer

Dit gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer.