/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/kikbeek_anb_0.jpg|zicht op het waterlandschap| zicht op het waterlandschap © RLKM /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/kikbeek.jpg|zicht op het landschap| zicht op het landschap © RLKM /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/koninkspaarden_0.jpg|koninkspaarden|konikspaarden © RLKM

Stap een fascinerende wereld binnen waar de natuur de touwtjes in handen heeft. Een feeëriek domein, waar fjordenpony's grazen, libellen en waterjuffers over het water scheren en waar de heide je tijdens de zomer trakteert op een heus kleurenspektakel, ligt op je te wachten. In de vallei van de Kikbeek kun je naast fietsen, wandelen en paardrijden eveneens je vislijn uitwerpen in één van de forellenvijvers.

Binnen het begrazingsraster kan je hond niet mee, ook niet aan de lijn. Gelieve hier rekening mee te houden.

Dit gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, één van de vier Vlaamse parken.

Troeven
  • Zeldzame rugstreeppad
  • Rijke waaier aan heidevegetaties
  • Talrijke vogels zoals de geelgors, nachtzwaluw en boomleeuwerik
  • Ecoduct Kikbeek
  • Bruinkoollagen aan de oppervlakte
  • Maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen

De Vallei van de Kikbeekbron is een prachtig natuurdomein in de gemeente Maasmechelen en behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Heide, moeras en waterrijke gebieden bepalen het landschap.

Tip

Blue Deal-project Kikbeekbron

Begin 2024 start het Agentschap voor Natuur en Bos aan de Kikbeekbron in Maasmechelen met het grootste Blue Deal-project van Vlaanderen. Het doel is om het ecosysteem van de originele Kikbeekvallei te herstellen. Hierdoor zal er meer water in het gebied vastgehouden worden.

De afgelopen zomer kreunden mens en natuur onder de droogte. Dat zal de komende jaren niet veranderen. Ondanks hevige neerslagpieken wordt Vlaanderen elk jaar droger. De Vlaamse regering lanceerde daarom Blue Deal om proactief de kans op waterschaarste te beperken. Het is een ambitieus programma dat de samenwerking aangaat met bedrijven, kennisinstellingen, lokale besturen, verenigingen en burgers. In een eerste fase maakte de regering hiervoor 75 miljoen euro vrij.

Tijdens de werken zullen sommige delen van het gebied aan de Kikbeek tijdelijk afgesloten blijven. Eens de werken klaar zijn zal het nog steeds mogelijk zijn om net als nu te wandelen in het gebied.

Infowandeling

De omgevingsvergunning werd ontvankelijk verklaard, het openbaar onderzoek loopt van 3 maart tot en met 1 april. Hierdoor start een 30-daagse publieke consultatie. Natuur en Bos organiseert op woensdag 3 juli 2024 om 18u een infomoment om deze werken te duiden. Plaats van afspraak is aan de hondenlosloopweide aan de Weg naar Zutendaal.

Schrijf je in via hogekempentotvoeren.anb@vlaanderen.be.

Tijdens het openbaar onderzoek kan de omgevingsvergunning gedurende 30 dagen door iedereen worden ingekeken bij de afdeling omgeving van de gemeente Maasmechelen, op afspraak. Online inkijken kan ook via omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be.

blauw

De natuur krijgt een duwtje in de rug

De Kikbeekbron, een heidegebied met een geherstructureerde zandgroeve, herbergt een rijke waaier aan heidevegetaties. De flanken van de zandgroeve zijn bedekt met mossen, struik- en dopheide, pijpenstrootje, gaspeldoorn, kruipbrem, stekelbrem en typische pioniers zoals berk, wilg en den. Al deze planten nestelden zich hier op natuurlijke wijze.

Hoewel de natuur zich in de Kikbeekbron spontaan ontwikkelt, zijn er toch een aantal menselijke ingrepen nodig. Om dit waardevolle gebied te beschermen en verder te ontwikkelen, bundelt het Agentschap voor Natuur en Bos de krachten met de gemeente Maasmechelen, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de ontginningsfirma NV Sibelco.

Leven in de brouwerij

In en rond de grote waterplas wemelt het van het leven. Kleine zegge, ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw, veenmos en veenpluis zijn hier talrijk aanwezig. Ook in de lucht gonst het van de bedrijvigheid. Talrijke vogels vinden in de Vallei van de Kikbeekbron een ideale broedplaats, bijvoorbeeld de nachtzwaluw, de geelgors en de boomleeuwerik. Voor heel wat dieren zijn er in dit gebied bovendien extra inspanningen geleverd. Zo zijn op het vlakke plateau poelen uitgegraven, om het de zeldzame rugstreeppad naar zijn zin te maken. Je zult hem echter niet snel spotten, want het is een nachtactief diertje met een goede schutkleur.

Ecorasters en ecoduct vergroten het leefgebied

De E314 doorsnijdt een groot deel van het natuurgebied. Overstekend wild zorgt soms voor verkeershinder en de autosnelweg eist jaarlijks heel wat slachtoffers onder de egels, bunzings, hermelijnen, steenmarters, vossen en reeën. De aanleg van ecorasters en het ecoduct Kikbeek heeft daar verandering in gebracht. Kleinere diersoorten kunnen bovendien gebruikmaken van ondergrondse doorgangen.

De bouw van het ecoduct en de herinrichting van een aantal bruggen zorgden voor een verbinding tussen de Kikbeekbron en de Mechelse Heide. Populaties, die van elkaar gescheiden werden door de snelweg, zijn weer herenigd en kunnen hun leefgebied uitbreiden. Het ecoduct Kikbeek is niet toegankelijk voor bezoekers.

Wit zand en dagzomende bruinkoollagen

Vanaf 1960 gebruikte men het schaarse witte zand van de Kikbeekbron voor de aanmaak van zuiver glas. De ontginning stopte volledig in 2001 en stap voor stap werden de flanken van de zandgroeve hersteld. Op het hoger gelegen plateau, naast de herstelde groeve, vind je nog het oorspronkelijke heidelandschap.

Wie interesse heeft in geologische geschiedenis, moet de Kikbeekbron zeker een bezoekje brengen. De steile randen van de zandgroeve van Opgrimbie tonen hoe het Kempens plateau zich laag per laag ontwikkelde. Het is de enige geologische site in België waar je bruinkoollagen aan de oppervlakte kan zien.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/kikbeek_anb_0.jpg|zicht op het waterlandschap| zicht op het waterlandschap © RLKM /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/kikbeek.jpg|zicht op het landschap| zicht op het landschap © RLKM /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__204/koninkspaarden_0.jpg|koninkspaarden|konikspaarden © RLKM

Actietips

21

Geleide wandeling

Leerrijke wandeling onder begeleiding van een ranger.

23

Mountainbikeroutenetwerk Hoge Kempen

Leef je uit op 160 km mountainbikeroutes en de eerste marathonroute in Vlaanderen.

37

Hondenzones

De 3e hondenlosloopzone in het Nationaal Park is gelegen aan de instapplaats Kikbeekbron tussen wandelwissel 52-53 en is bereikbaar vanaf de Weg naar Zutendaal z/n te Maasmechelen (Parking ter hoogte van lokale hondenclub).

48

Forellenvijvers de Pelikaan

Drie verschillende vijvers waarop je op forel kunt vissen.

Bekijk de kaart

Boswachter

Corina Cools
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

De Vallei van de Kikbeekbron is een prachtig natuurdomein van 120 hectare in de gemeente Maasmechelen en behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Ingang

Weg naar Zutendaal , 3630 Maasmechelen

Met het openbaar vervoer

Treinstation Genk is het dichtstbijzijnde station. Dat ligt op 19 km van de Kikbeekbron. Bushalte 'Weg naar Zutendaal' ligt vlakbij het domein. Aan deze halte stopt lijn 61 Maaseik-Tongeren enkele keren per dag. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de auto

De toegang ligt aan de 'Weg naar Zutendaal' tussen Opgrimbie en Zutendaal. Er is ruime parkeergelegenheid.

Vanuit Brussel: Neem de E40 tot Leuven. Neem vervolgens de E314 richting Genk tot aan de afslag 33 Maasmechelen. In Maasmechelen volg je de N78 richting Opgrimbie. In Opgrimbie rijd je tot de weg naar Zutendaal.

Vanuit Antwerpen: Neem de E313 tot de afslag Lummen. Volg de E314 tot afslag 33 Maasmechelen. In Maasmechelen volg je de N78 richting Opgrimbie. In Opgrimbie rijd je tot de weg naar Zutendaal.