Koekelarebos
In Arboretum van Koekelare is het heerlijk wandelen onder een gevarieerd bladerdek. Zoals het een bostuin betaamt, vind je hier een bomencollectie met 140 soorten terug. Waar vroeger vooral de wetenschap er gebruik van maakte, is het 8,5 hectare grote arboretum sinds 2010 toegankelijk voor wandelaars. Sportievelingen kunnen zich uitleven op het budopad. Aan de overkant van de weg sluit het Koekelarebos naadloos aan. Een bewegwijzerd pad brengt je langs de mooiste plekjes.
Volg boswachter Koen van Koekelarebos op instagram.
- Speelbos met budopad
- Koekelareroute (4,5 km)
- Arboretum in een nieuw kleedje
- Bomencollectie met 140 soorten
- Koekelareden
Een arboretum, waarvoor dient dat?
Het arboretum van Koekelare werd vlak na de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Het kwam in de plaats van het arboretum van Vloethemveld-Zedelgem dat sneuvelde tijdens de oorlog. Deze bosarboreta, of bomentuinen, hadden vroeger enkel een wetenschappelijk doel. Bij de aanleg van het arboretum van Koekelare wilde men vooral weten of uitheemse boomsoorten zich aan ons klimaat aanpassen en of ze hier snel groeien. Men plantte zo'n 140 verschillende boomsoorten in Koekelare.
De zuiver economische doelstellingen van arboreta raakten door de jaren heen op het achterplan. De ecologische en recreatieve belangen kregen de overhand. Het Agentschap voor Natuur en Bos besliste dan ook om de collecties in haar drie arboreta in Heverlee, Groenendaal en Koekelare op elkaar af te stemmen. En in 2010 konden wandelaars voor het eerst genieten van de prachtexemplaren in het arboretum van Koekelare.
Bij de herinrichting van het arboretum stond de beleving mee voorop. De bestaande assenstructuur werd zoveel mogelijk behouden, afgewisseld met open ruimtes met poelen, heide en graslandjes. Hier en daar nodigt een zitbank je uit om even te verpozen. Een wandellus (aangeduid met gele paaltjes) zorgt dat je geen enkel stukje mist.
Koekelarebos? Koekelareden!
Het Koekelarebos is een puzzel van versnipperde stukjes groen van in totaal 70 hectare met als meest bekende boom de Koekelare den. Van op de parking kun je een moederbestand bezichtigen met bomen van minimum 135 jaar oud, wat uniek is in de hele wereld. Deze snelgroeiende variëteit van de Corsicaanse den staat dankzij zijn prima eigenschappen voor de houtnijverheid bekend tot ver buiten onze landsgrenzen.
Het bos is natuurlijk meer dan alleen die fameuze naaldbomen. Het is ook befaamd voor zijn dikke zomereiken van meer dan 200 jaar oud. Eiken- en beukenbos, met in de struiklaag esdoorn en lijsterbes, zorgen voor afwisseling. In de dreven geven grote muur en valse salie op een subtiele manier kleur aan de bosranden. Nabij de parking wist een heideveldje met struikhei, dophei en zelfs de zeldzame moeraswolfsklauw haar plekje in te nemen nadat een perceel grove den werd gekapt. Hier en op andere open plekken in het bos fladderen vlinders als bont zandoogje, eikenpage, kleine vuurvlinder en citroenvlinder naarstig rond.
Koekelare had in WO I een trainingskamp voor de Duitsers. Dat lag zowel in het bos als in de aanpalende akkers. De sporen in de akkers zijn verdwenen, maar in het bos zijn de oefenloopgraven nog te zien. Dat dit oefenloopgraven waren, werd duidelijk na een archeologisch onderzoek. De loopgraven zitten nu in het speelbos en daar zijn ze nu … leuke heuveltjes voor de spelende kinderen.
Geleide wandelingen
Indien je wenst, kun je contact opnemen met een gids voor een geleide wandeling in het Arboretum of het bos.
Poggio Moutainbikeroute
Deze bewegwijzerde route van 42,9 km heeft een passage door het Koekelarebos.
Budopad
In het Arboretum vind je een budopad met een aantal doe-elementen. Als je de oefeningen wil doen onder begeleiding, kun je hiervoor contact opnemen met Peter Thoon (thoon.peter@telenet.be).
Speelzone
In het bosgedeelte Grote Vijver (Koekelarebos) is een 3,5 hectare groot speelbos. Daarnaast is er ook nog een speelzone van 3 ha.
Waar is Oscar?
De boswachter is bang dat het bos zal verdwijnen. Help hem bij zijn zoektocht naar de handtekening van Oscar om dit tegen te gaan.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Downloads
Hoe geraak je er?
Ingang
Bovekerkestraat 9 en Litterveldstraat 10, 8680 Koekelare
De parking aan de ingang van het Arboretum, Boverkerkestraat 9, biedt plaats aan een paar auto's. Op de parking van het Koekelarebos, Litterveldstraat 10, kunnen meerdere auto's staan.
Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is "Koekelare Grote Baan". Die ligt aan de ingang van het Arboretum. Stippel je route uit op www.delijn.be.
Het station van Diksmuide ligt op 10,5 km van het Arboretum. Meer info op www.nmbs.be.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >