Dit domeinbos ligt binnen het Nationaal Park Hoge Kempen op de steilrand van het Kempisch plateau, de overgang tussen het Maasland en de Kempen. Het beslaat een oppervlakte van 100 hectare, waarvan het bosreservaat met 90 hectare het belangrijkste deel vormt. Bosreservaten zijn over heel Vlaanderen aangeduid met de bedoeling om te kijken hoe de bossen evolueren als de mens niet tussenkomt. Omdat de veiligheid daardoor niet gegarandeerd kan worden, zijn bosreservaten per definitie niet toegankelijk.

In Lanklaarderbos hopen we dat zich een natuurlijk zomereiken-berkenbos ontwikkelt. Toch kan je er optimaal genieten van de prachtige natuur! Het bosreservaat wordt omgeven door bewegwijzerde wandellussen en een ruiternetwerk. Op de steilrand openen zich tal van panorama's en is er steeds een link met het rijke cultuur- historische landschap door onder andere de terrils van Eisden (Terhills - Connecterra), de tuinwijk van Eisden en het Kolenspoor.

Troeven
  • Op rand van kempisch plateau met unieke geografie
  • Afwisselend naaldbos, berkenbos, open landschap,…
  • Sluit aan op wandellussen vanuit toegangspoort As, Mechelse Heide en Connecterra
  • Mooie panorama's
  • Kasteelhoeve/horeca

Van vroeger tot nu

Vroeger maakte het Lanklaarderbos deel uit van een bebost gebied 'Bois de Stockem', zich uitstrekkend op de Kempische plateaurand. Sinds 1775 onderging het gebied enkele belangrijke vegetatiewijzigingen: het gebied was in 1850 geheel ontbost en vormde één uitgestrekte 'lanklaerheide'.
In 1872 verandert dat beeld weer sterk tot 'het Bois de Lanklaer', een dennenbos zich uitstrekkend tussen de huidige N75 en een weg waarlangs nu het Kolenspoor loopt tussen As en Eisden.
De Hoeve en het Kasteel de Litzberg aan de Hoeveweg ten noorden van het reservaat, dateren van omstreeks 1868. In de omgeving van de hoeve werden enkele heidezones ontgonnen als landbouwgrond. Tijdens WO II werd het kasteel volledig vernield en afgebroken en de Hoeve werd gerestaureerd tot het huidige restaurant. Vanaf het restaurant vertrekken wandelroutes door het Nationaal Park Hoge Kempen en ook het recreatiedomein Maasvallei ligt in de onmiddellijke nabijheid.
Sinds 1900 werden er dennenbestanden aangeplant. Deze aanplantingen bepalen grotendeels het huidige uitzicht van het reservaat. De brand die woedde in 1976-'77 en die het zuidelijk deel voorzag van een spontane opslag van grove den en berk heeft hieraan ook bijgedragen.

Roofzuchtige bosbewoners

Langs beide zijden van het kolenspoor wordt er gewerkt aan het herstel van open plekken met heide. Zadel- en blauwvleugelsprinkhaan, mierenleeuw en gladde slang profiteren hiervan. Mierenleeuw, een soort die tot de verbeelding spreekt, dankt zijn naam aan de roofzuchtige manier waarop het zijn slachtoffers vangt met een soort zelfgemaakt valkuiltje.

Binnen en direct buiten de reservaatzone worden op korte termijn verboste struikheidevegetaties hersteld. Het Kolenspoor is zo een belangrijke verbinding tussen grote open natuurgebieden in Limburg: Van Teut- Ten haagdoornheide over de terril van Klaverberg naar het Nationaal Park Hoge Kempen.

Op de open stukken kom je de herder weleens tegen met zijn kudde schapen. Dit maakt het kempisch plaatje compleet!

wandelaars
blauwvleugelsprinkhaan
bekerzwam
gladde slang
wandelaars
blauwvleugelsprinkhaan
bekerzwam
gladde slang

Actietips

21

Wandelroutes

Startend vanuit Connecterra en station As: aansluit-, instap- en parkeermogelijkheden aan kasteel Litzberg aan Hoeveweg 145 te Dilsen.
21

Grote Routepad

GR 561 Kempen - Maaspad.
21

Geleide wandeling

Wandelen met rangers binnen het Nationaal Park.

23

Mountainbikeroutenetwerk Hoge Kempen

Leef je uit op 160 km mountainbikeroutes en de eerste marathonroute van Vlaanderen.

24

Ruiter- en menroutenetwerk

Tussen knooppunt 81 en 94, volgt grens van het reservaat.

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Jan Vandersteegen
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Parkeermogelijkheden aan kasteel Litzberg aan Hoeveweg 145 te Dilsen. Lanklaarderbos beslaat een oppervlakte van 100 hectare.

Ingang

Hoeveweg 145 , 3650 Dilsen-Stokkem

Openbaar vervoer

Het dichtsbijzijnde station is Station Genk. Daarna kun je lijnbus 9 (Genk-Lanklaar) nemen tot aan halte Lanklaar Homo. Vandaar is het nog een kilometer stappen.
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).