Niet alleen tijdens de bloesemperiode, wanneer de bloeiende hoogstamfruitbomen het landschap tot een sprookjestafereel omtoveren, is dit gebied een echt fiets- en wandelparadijs. De zeer vruchtbare gronden zijn bijzonder geschikt voor dorstige flora, zoals de bekende fruitbomen. Mettekoven, vlak bij het typische landbouwdorp, heeft echter nog heel wat meer voor je in petto. Laat je dus verrassen door dit unieke natuurgebied in Haspengouw.

Troeven
  • Zeer vruchtbare gronden
  • Hoogstamboomgaarden
  • Wilde narcis
  • Soortenrijke wei- en hooilanden
  • Europese bescherming voor fauna en flora

De wilde narcis houdt van vruchtbare grond

Natuurdomein Mettekoven ligt in het fruitige Haspengouw. Op je pad kom je onder andere door elzen-essenbossen, ontmoet je de moerasspirea, dottergraslanden en de wilde narcis, een opvallende voorjaarsbloeier. De zeldzame wilde narcis gedijt in Mettekoven goed, maar is elders in Vlaanderen erg zeldzaam. Je mag van deze zeldzame plant dan ook absoluut geen bloemen plukken of bolletjes uitsteken! Verschillende fauna en flora in dit waardevolle stukje groen genieten overigens Europese bescherming. Talloze insecten en amfibieën voelen zich hier dan ook meer dan thuis.

Landschapsbeheer met oog voor de natuur

Het natuurgebied Mettekoven ontstond bij de ruilverkaveling Mettekoven en ligt in Mettekoven en Heers. Het is een kleinschalige vallei met een uitgesproken reliëf. De ondergrond bestaat uit vochtige tot natte leemgrond. Ook opmerkelijk voor de streek zijn de kalkhellingen. Zij zijn grotendeels begroeid met een eiken-haagbeukenbos en met de al eerder genoemde, bedreigde wilde narcis. Het reservaat, dat aansluit op landbouwgronden, heeft daarnaast hoogstamboomgaarden en soortenrijke wei- en hooilanden te bieden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt in het kader van natuurlijk landschapsbeheer samen met lokale landbouwers voor het maaien en de nabegrazing. Toch blijven er steeds voldoende ruigten, wat interessant is voor insecten en amfibieën. De valleibossen worden omgevormd tot elzen-essenbossen en ertussen laten we open plekken bestaan, waar zich spontaan ruigten ontwikkelen. Op die manier ontstaat een gunstig mozaïekpatroon.

Eekhoorn
wandelaars
wilde narcis
Eekhoorn
wandelaars
wilde narcis

Actietips

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Stefan Luyck
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ingang

Mettekovenstraat , 3870 Heers

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de auto

Je kunt parkeren aan Mettekoven kerk, in het centrum van Mettekoven, Heers.

Vanuit Brussel: Volg de E40 richting Luik tot afslag 29 Waremme. Vervolg de N69 richting Tongeren. Rij door Horpmaal en Gutshoven tot Mettekoven centrum.

Vanuit Antwerpen: Volg de E313 richting Luik tot afslag 28 Hasselt-Zuid. Volg de N80 tot afslag Sint-Truiden-Alken. Vervolg je weg op de N80 door Sint-Lambrechts-Herk, Ulbeek en Hoepertingen. Rij Mettekoven centrum in.