/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-dommelvallei-heesakkerpark-speellandschap_1.jpg|| Dommelvallei-Heesakkerpark © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-sahara-head.jpg||Sahara © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-toerisme.jpg||Toerisme © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-holvenplat-wandelenmetwielen_1.jpg|| Holven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-duitse-militaire-begraafplaats.jpg||Duitse militaire begraafplaats © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-kinderwandeling-pijnven.jpg||kinderwandeling Pijnven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-hoksentmolhem-head_1.jpg||Hoksent-Molhem © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-pijnven-head_1.jpg||Pijnven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-hangmat-kopie.jpg|| Hangmat © Bosland

Welkom in het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Deze gigantische natuurkern van 6.517 hectare in Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en Lommel en bestaat vooral uit bossen, heide, graslanden en beekvalleien.

Op vrijdag 13 oktober 2023 ontving Bosland het label Nationaal Park Vlaanderen. Bosland maakt dus nu deel uit van het geheel van Vlaamse Parken.

Nationaal Park Bosland behoudt en ontwikkelt haar mooie en kwalitatieve natuur, maar stelt deze ook zo veel mogelijk open voor het grote publiek. Daarbij staat duurzame ontwikkeling voorop: Nationaal Park Bosland creëert dynamiek vanuit het groen.

Nationaal Park Bosland is een samenwerking tussen de 3 Boslandgemeenten, Agentschap voor Natuur en Bos, Visit Limburg en Regionaal Landschap Lage Kempen.

Huidige deelgebieden:

 • Pijnven
 • Sahara
 • Hoksent - Molhem
 • Grote Hof - Hobos
 • In den Brand
 • Kattenbos
 • Resterheide
 • Dommelvallei - Heesakkerpark
 • Holven - 't Plat
 • Blauwe Kei - De Maat
 • Heuvelse Heide

Volg boswachters Eddy Ulenaers en Bert Geeraerts op instagram.

Troeven
 • Schatzoektochten, ingerichte speelbossen en kinderroutes
 • Sahara: uniek in België
 • Fietsen door de bomen
 • Kilometers fiets-, mountainbike- of ruiterroutes
 • The Treehouse: vergader in het groen

Nationaal Park Bosland Kinderparadijs

Kinderen beleven hier de tijd van hun leven. Zij verkennen de verrassend ingerichte speelbossen, gaan op ontdekking langs de speelse kinderroutes, zoeken mysterieuze schatten, bouwen kampen en zandkastelen of kijken mijlenver van op de uitkijktoren.

Vooral de kleine schattenjagers worden in Bosland extra verwend. Met een schatzoektochtpakket kan je maar liefs 3 keer op avontuur gaan met Tommy Twijgman, Kapitein Korrel, Bostrol Bobl of Wenkel Wortel. Vergeet zeker de sleutel van de schatkist niet! In Kattenbos ga je op schattenjacht met de ridders. Speciaal voor kinderen werden 2 supertoffe geocaches ontwikkeld.

Uitgestrekte bossen

In het Pijnven kan je op verschillende manieren de boom in. In de speelbossen kunnen kinderen volop ravotten en kampen bouwen. Kleine bosontdekkers mogen zeker ook de Bosbewonersroute niet missen. Langs dit pad leren kinderen alles over de dieren die in en onder de bomen leven. En dan is er nog The Treehouse, een architecturale boomhut. Deze plek, midden in de natuur, moet bedrijven en instellingen stimuleren om op een creatieve manier na te denken over duurzaam ondernemen.

Goudgele zandvlaktes

Wist je dat de Sahara ook in België ligt? In de zomer is dit zelfs het warmste plekje van België! Dit woestijnachtig gebied lokt elk jaar duizenden wandelaars en natuurliefhebbers naar Lommel. Beklim de 30 meter hoge uitkijktoren om te genieten van prachtig uitzicht op de helderblauwe waterplassen en geurende naaldbossen rondom.

In het speelbos van de Sahara ontdekken de kinderen mysterieuze tunnels en hutten en een speelveld voor bijzondere balsporten. Aan de speel- en picknicktafels bij het speelbos verveelt niemand zich: speel een tof gezelschapsspel met Zeno de Zandloopkever terwijl je van je picknick geniet.
De Sahara is ook de perfecte plek om heerlijk te ontspannen en weg te dromen tussen de bomen. Leen een gratis hangmat uit, kies een mooi plekje aan de rand van de zandvlakte en 'blijf hangen' in de Sahara.

Wie niet genoeg krijgt van de goudgele zandvlaktes moet beslist ook naar In den Brand. Niet enkel voor de reuzezandbak waar de kinderen zich kunnen uitleven, maar ook voor spectaculaire boswandelingen en een gezellige picknickplek.

Resterheide:

Met maar liefst 3 kindvriendelijke wandelingen is Resterheide, op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer, de ideale plek om met het hele gezin op ontdekking te gaan. Je komt er speelse en leerrijke elementen en een avontuurlijk hindernissenparcours tegen. Het Lieveheersbeestjespad is geschikt voor buggy's en rolstoelen! Aanrader voor de allerkleinsten! In één van de vijvers leeft naar het schijnt een monster, het monster 'Wazdeddo', kan jij het vinden?

Rijke en zeldzame topnatuur

Nationaal Park Bosland verspreidt zich over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. Met duizenden hectare natuurschoon is Nationaal Park Bosland de groene long van Noord-Limburg.

Nationaal Park Bosland speelt een belangrijke rol als uitgestrekt natuurgebied en als bron van ontspanning. Naast naaldbos en structuurrijk loofbos biedt dit natuurgebied ook heide, akkers en weilanden, schrale graslanden, valleien, landduinen en waterpartijen. Die afwisseling zorgt voor een aantrekkelijk en verrassend landschap voor de bezoeker.

Nationaal Park Bosland staat tegelijk borg voor een rijke en zeldzame natuur. Heel wat zeldzame dier- en plantensoorten hebben het er goed naar hun zin. Voorbeelden hiervan zijn Europees beschermde diersoorten zoals de gladde slang, nachtzwaluw, boomleeuwerik en wespendief.

Op Vlaams niveau is Nationaal Park Bosland een topgebied voor bedreigde vlindersoorten zoals de veldparelmoervlinder en bruine eikenpage, voor kleurrijke libellen zoals de elegante koraaljuffer en voor typische planten van bloemenrijke schraalgraslanden, heiden en vennen.

Hoofdonthalen

De ideale plek om aan een fikse Boslandwandeling te beginnen? Dat zijn de drie hoofdonthalen. Hier kan je gratis parkeren, je vindt er alle informatie over de verschillende bewegwijzerde wandelingen die je langs de mooiste plekjes leiden en je kan er ook heerlijk genieten in een picknickzone. Ook aan de kinderen is gedacht met super toffe speelzones.

De Grote Hof - Hobos
Proef van een mysterieus verleden in Pelt. Vertrek aan een 12de eeuws kasteel en laat je door fraaie bossen naar het landgoed Het Hobos leiden, ooit de thuishaven van een wrede rechter die de laatste Limburgse Bokkenrijders aan de galg bracht. Je verder verdiepen in de geschiedenis kan via de geocacheroute die vertrekt aan De Grote Hof. Hiervoor kan je desgewenst een wandel-gps uitlenen bij de toeristische dienst van Pelt.
Adres: aan de N74, afrit Eksel, Pelt

Pijnven
Op zoek naar het echte bosgevoel? Met het Pijnven heb je maar liefst 2.000 ha bos ter beschikking voor eindeloze wandelingen. Snuif de geur van het dennenhout op, geniet van de herfstkleuren van de Amerikaanse eiken of zoek verkoeling op zonnige dagen. Liefhebbers van architectuur moeten dan weer beslist The Treehouse van dichtbij bestuderen, een bijzondere boomhut die kan gehuurd worden door bedrijven en overheden om te vergaderen over duurzaamheid. De digitale wandeling leidt langs de meest markante plaatsen van de oranje wandeling.
Adres: Parking Pijnven, Kiefhoekstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Sahara
De Lommelse Sahara heeft haar naam niet gestolen: dit woestijnachtig zandgebied is uniek in België. De heldere waterplassen, die de thuis vormen van heel wat watervogels, en de geurige naaldbossen rondom maken de ervaring compleet. Onderweg kom je langs een 30 meter hoge uitkijktoren. Aan de balie van de Soeverein Arena kan je gratis een hangmat uitlenen om heerlijk te dromen tussen de bomen.
Adres: Parking aan de Soeverein Arena, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel

Nevenonthalen

Ook aan de nevenonthalen vind je bijzondere natuurgebieden. Je kan hier gratis parkeren en vindt er alle nodige info om van start te gaan. Voor de kinderen zijn er leuke stappaaltjes waarmee ze zich kunnen zoet houden terwijl jij de wandeling plant.

In den Brand
De open landduinen vormen de habitat van kleurrijke mossen en korstmossen en de loofbossen rondom zijn een streling voor het oog. Laat je verrassen tijdens de landschapsbelevingsroute van de VLM. Langs deze 11 kilometer lange route kom je een aantal ingerichte plekjes tegen die je het landschap op een andere manier doen beleven.
Adres: Kamertstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Kattenbos
Dit eeuwenoude heidegebied omgeven door bossen loont beslist de moeite. Langs de kijkwandeling kom je enkele belevingspunten tegen die je met andere ogen naar het landschap doen kijken of een blik in het verleden laten werpen. Niet ver van de start van de wandelingen prijkt de recent gerestaureerde Leyssensmolen. Wie deze windmolen vanbinnen wil zien, kan elke eerste zondag en derde zaterdag van de maand een kijkje gaan nemen.
Adres: Zandstraat z/n, 3920 Lommel

Heesakkerpark - Dommelvallei
Dit fraaie landschap werd vormgegeven door de Dommel. Langs deze rivier vind je watermolens die tot de oudste van België behoren. In het gemeentelijk wandelpark Heesakkerheide prijkt ook een mooie windmolen: de Sevensmolen.
Adres: vertrek aan de Sevensmolen of Wedelse molen, Breugelweg z/n, 3900 Overpelt.

Resterheide:

In het natuurgebied Resterheide loop je exact op de waterscheidingslijn tussen het Schelde- en het Maasbekken. Naast leuke paden doorheen bossen en weilanden, bewonder je er ook een uniek "bomenmuseum". Nergens in Limburg vind je zoveel verschillende soorten op zo'n beperkte oppervlakte, netjes gerangschikt per familie. Er zijn 5 wandelroutes : drie prachtige landschapsroutes (5 km, 5,5 km en 6,5 km), het avontuurlijke Reigerpad voor de kids en het Lieveheersbeestjespad dat ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Voor de wandelingen zijn er twee startplaatsen:

Startplaats 1: Begijnenstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Startplaats 2: Diestersedijk 6-8, Peer

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-dommelvallei-heesakkerpark-speellandschap_1.jpg|| Dommelvallei-Heesakkerpark © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-sahara-head.jpg||Sahara © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-toerisme.jpg||Toerisme © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-holvenplat-wandelenmetwielen_1.jpg|| Holven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-duitse-militaire-begraafplaats.jpg||Duitse militaire begraafplaats © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-kinderwandeling-pijnven.jpg||kinderwandeling Pijnven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-hoksentmolhem-head_1.jpg||Hoksent-Molhem © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-pijnven-head_1.jpg||Pijnven © Bosland /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__89/bosland-hangmat-kopie.jpg|| Hangmat © Bosland

Actietips

29

Rolstoelpaden

In Nationaal Park Bosland kun je ook ten volle van de natuur genieten als je minder mobiel bent.

21

Wandelen in de Dommelvallei en Heesakkerpark

Er zijn vijf buggyvriendelijke wandelroutes. De blauwe route is ook toegankelijk voor rolstoelen.

21

Wandelen in Resterheide

5 wandelroutes, waarvan 3 kindvriendelijk. Het Lieveheersbeestjespad is geschikt voor buggy's en rolstoelen.

21

Wandelen in Pijnven

Deze wandeling is 6,4 km lang.

21

Wandelen In Den Brand

Er zijn 3 wandelroutes.

21

Wandelen in de Sahara

Er zijn 4 wandelingen. Omwille van het losse zand zijn sommige wandelingen moeilijk voor buggy's.

21

Wandelen in de Heuvelse Heide

Er zijn 3 wandelingen.

21

Wandelen in Kattenbos

Er zijn drie wandelingen, waarvan de groene wandeling rolstoelvriendelijk is.

21

Wandelen in Blauw Kei - De maat

Er zijn 4 wandelingen. Op de oranje route zijn geen honden toegelaten.

21

GR 564 Kempen-Condroz

De GR 564 vertrekt op de grensovergang in Lommel en bedraagt 164 km

20

Natuurloop in Holven

Er zijn 3 lussen: een korte blauwe van 1,5 km, een paarse van 3 km en een rode van 6,1 km.

22

Fietsen door de bomen

Een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Nationaal Park Bosland.

23

Mountainbikeroutes

Door de Sahara en het Pijnven loopt het uitgebreide mountainbikeroutenetwerk van Noord-Limburg dat maar liefst 270 km telt.

45

Speelzone

Nationaal Park Bosland heeft 4 speelzones samen goed voor 72,33 ha speelplezier. In de nabije omgeving zijn ook nog 9 speelzones die samen goed zijn voor 65 ha speelplezier.

37

Hondenzone

Vlakbij de duinen van in Den Brand ligt er een omheinde hondenlosloopzone van 2 ha. Er zijn twee aparte zones: een voor grote honden en een voor kleinere honden.

In de Lommelse Sahara zijn er twee omheinde hondenlosloopzones: een van 2 ha en een van 3 ha groot.

24

Ruiterroute

Honderden kilometers ruiterpaden ter beschikking.

39

Natuuroase

Een stukje stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken.

Bekijk de kaart

Boswachters

Eddy Ulenaers
Neem contact op >
Wout Deferm
Neem contact op >
Gino Ottati
Neem contact op >
Ernesto Zvar
Neem contact op >
Patrick Schuurmans
Neem contact op >
Bert Geeraerts
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

Er zijn drie hoofdonthalen en 4 nevenonthalen.

Hoofdonthalen

De Grote Hof - Hobos:  aan de N74, afrit Eksel, Overpelt

Pijnven:  Parking Pijnven, Kiefhoekstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Sahara: Parking aan de Soeverein Arena, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel

Nevenonthalen

In den Brand: Kamertstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Kattenbos: Zandstraat z/n, 3920 Lommel

Heesakkerpark - Dommelvallei: vertrek aan de Sevensmolen of Wedelse molen, Breugelweg z/n, 3900 Overpelt.

Resterheide:

Startplaats 1: Begijnenstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Startplaats 2: Diestersedijk 6-8, Peer

Met het openbaar vervoer:

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).